HBO SBR & Compliance

Compleet en afgerond programma op het gebied van standard business reporting - 9 maanden

HBO-opleidingen
apr '18 Eerstvolgende startmoment
E-learning Lesmomenten
Bekijk kosten Zie kostenoverzicht
PDF aanvragenDirect inschrijven035 - 760 48 50 06 82 34 68 19

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar.:
Ma t/m Do: 08:00 - 18:00 uur
Vrij: 08:00 - 17:00 uur

Algemeen

Binnen de belastingpraktijk is standard business reporting (SBR) een zeer belangrijk en actueel thema. Hogeschool Markus Verbeek Praehep biedt je een compact programma waarin alle relevante aspecten opgenomen zijn, zodat je slagvaardig met het onderwerp SBR en compliance uit de voeten kunt. Het programma wordt verzorgd door professionals uit de beroepspraktijk. Zij zijn zelf met de materie bezig en zijn daarmee een goede bron om je wegwijs te maken in dit gebied. Tijdens de bijeenkomsten ga je zeer praktijkgericht aan de slag. Hierdoor kun je de theorie direct toepassen in je eigen praktijk. Het diploma levert mogelijk vrijstelling op in de volledige HBO Bachelor Fiscaal Recht en Economie van Hogeschool Markus Verbeek Praehep.

Studiefinanciering voor volwassenen

Voor dit programma is het mogelijk om in aanmerking te komen voor studiefinanciering in het kader van levenlanglerenkrediet. Indien je gebruik wilt maken van deze aantrekkelijke regeling passen we je betalingsschema aan in maandelijkse termijnen. Je ontvangt maandelijks van DUO je krediet, zodat je zonder zorgen kunt studeren en je betalingen kunt voldoen. Zie Subsidie en belastingvoordeel voor meer informatie.

Voor wie?

Dit korte programma is specifiek bedoeld voor medewerkers binnen een administratiekantoor, de belastingdienst of in het bedrijfsleven die zich bezig gaan houden met standard business reporting. Bijvoorbeeld vanwege horizontaal toezicht. Indien je een functie ambieert op het gebied van SBR, is dit programma ook bijzonder geschikt.

Aanpak

Deze opleiding bestaat uit 3 modules waarin uitvoerig aandacht wordt besteed aan de kern van standard business reporting. Zo wordt onder andere ingegaan op SBR en digitale aangifte, risico’s van geautomatiseerde gegevensverwerking, taxcontrol framework en horizontaal toezicht en compliance vanuit deelnemingen en het werken met een fiscale eenheid. De opleiding is sterk praktijkgericht en biedt een uitstekende balans tussen inhoud en praktische toepassing. Dat maakt deze opleiding boeiend en leerzaam. De opleiding wordt verzorgd door zeer ervaren docenten die in de fiscale praktijk werkzaam zijn.

Vooropleiding

Je hebt een goede financieel economische basis op HBO-niveau, bijvoorbeeld doordat je binnen de HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie of de HBO Bachelor Fiscaal Recht en Economie de eerste fase afgerond hebt. Ook wanneer je vergelijkbare kennis hebt op HBO-niveau op financieel economisch gebied is deze opleiding erg interessant.

Voorbereiding en studiebelasting

Ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst. Je haalt nog meer resultaat uit de bijeenkomsten door de lessen voor te bereiden.

Praktijkprogramma

In het praktijkprogramma leg je je praktijkervaringen vast in een portfolio als digitale werkmap. Zo ben je nog actiever bezig met de koppeling van je opleiding naar de beroepspraktijk. Door het volgen van het praktijkprogramma blijf je bovendien parallel lopen met een HBO Bachelor. Het levert je tijdwinst op, als je later wilt doorstuderen naar een HBO Bachelor. Indien je tijdens de opleiding je praktijkervaringen gestructureerd wilt vastleggen en de mogelijkheid wilt openhouden om later eenvoudig door te stromen naar een Bachelor, adviseren wij je om het praktijkprogramma te volgen. Zie Toelichting HBO Bacheloropleidingen voor meer informatie.

Vrijstellingen

Deze praktijkgerichte opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Indien je toegelaten wordt tot de HBO Bachelor Fiscaal Recht en Economie, waar deze modules ook deel van uitmaken, ontvang je gegarandeerd vrijstelling. Zie Toelichting HBO Bacheloropleidingen voor de voorwaarden.

Online leeromgeving

Je hebt toegang tot onze online leeromgeving. Deze biedt je alles wat je nodig hebt om snel, eenvoudig en efficiënt te studeren. Hier vind je:

 • Alle praktische informatie over jouw opleiding
 • Mogelijkheden om te communiceren met jouw docenten en medestudenten
 • Praktijkcases, opdrachten en oefenvragen om jouw kennis en vaardigheden op toe te passen. Zo toets je gelijk jouw voortgang
Programma

Programma

Markus Verbeek Praehep is de grootste opleider voor fiscale professionals in Nederland. De opleiding is opgebouwd uit de volgende modules:

Standard business reporting

(4 bijeenkomsten)

 • SBR voor rapportage aan overheid
 • Digitale aangiften via SBR
 • Gegevens voorbereiden voor aanlevering
 • Risico’s en beperkingen van geautomatiseerde gegevensverstrekking

Tax compliance

(4 bijeenkomsten)

 • Transfer pricing
 • Deelnemingen
 • Buitenlandse dividenden
 • Bronbelastingen
 • Fiscale eenheid

Taxcontrol framework

(6 bijeenkomsten)

 • Risicobeheersing en controle
 • TCF en BCF
 • Voorkomen fiscale fouten door TCF
 • Identificeren van fiscale kansen
 • Correcte aangiften indienen met TCF
 • Horizontaal toezicht
 • Handhavingsconvenant

Examens en diploma

De opleiding bestaat uit 3 modules. Je sluit elke module af met een praktijkgerichte opdracht. Heb je voor alle modules een voldoende behaald, dan ontvang je het zeer gewaardeerde diploma ‘HBO SBR & Compliance’ van Hogeschool Markus Verbeek Praehep.

Planning

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 9 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 7 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding heeft 14 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur. Je kunt deze opleiding op afstand volgen op basis van e-learning (zie Studeren op Afstand voor meer informatie).

Opleidingsdata en locaties (inschrijven is mogelijk voor al deze momenten)

Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 1.790,-
Studiemateriaal: € 250,-
Examenkosten: € 195,- (per examen)
Praktijkprogramma: € 375,-
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Je kunt deze opleiding ook in 3 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 1.790,-
Studiemateriaal: € 250,-
Examenkosten: € 195,- (per examen)
Praktijkprogramma: € 375,-
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Je kunt deze opleiding ook in 3 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten

Markus Verbeek Praehep regelt voor je een arrangement, bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen we naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, HBO Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21 % btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er bovenop de prijs exclusief btw 10% opslag. Dat betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding zelf? Dat geldt de opslag van 10% niet.

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Reprorechten, hand-outs en trainingsmateriaal

Bij deze opleiding brengt Markus Verbeek Praehep de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Je betaalt meestal eenmalig € 15,- (excl. btw). Volg je een vaardigheidstraining? Dan betaal je eenmalig € 30,- (excl. btw) voor het studiemateriaal en eventueel extra kosten voor de aanvullende literatuur.

Module-overzicht

Een gehele opleiding in één keer doen of opdelen in modules?

Bij Markus Verbeek Preahep kun je bij veel opleidingen kiezen om je modulair in te schrijven in plaats van direct voor de hele opleiding. Direct inschrijven is voordeliger maar misschien geef je toch de voorkeur aan modulair studeren.

Gehele Opleiding

 • Gemiddeld 17% voordeliger
 • De volledige opleiding van A tot Z
 • Betalen in termijnen

Modulair

 • Maximale flexibiliteit
 • Je bepaalt zelf je tempo
 • Prijzen kunnen stijgen

Open Dag

Wil je meer weten over de werkwijze van Markus Verbeek Praehep of wil je persoonlijk studieadvies? Meld je dan aan voor een van onze open dagen in Utrecht of Amsterdam en kom in gesprek met een van onze opleidingsadviseurs.

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.