• Home
  • Financieel management en Business Control

Financieel management en Business Control

Voor business controllers brengt de digitale revolutie binnen de financiële sector veranderingen met zich mee. Waar de financial controller langzaam maar...

Lees meer

Voor business controllers brengt de digitale revolutie binnen de financiële sector veranderingen met zich mee. Waar de financial controller langzaam maar zeker de rol van informatiemanager op zich neemt,...

Lees meer

Voor business controllers brengt de digitale revolutie binnen de financiële sector veranderingen met zich mee. Waar de financial controller langzaam maar zeker de rol van informatiemanager op zich neemt, gaat de business controller nog een stapje verder....

Lees meer

Financieel management en Business Control: 90 opleidingen

Masteropleiding (9) Een Master is een wettelijk geaccrediteerde opleiding met een nominale duur van 2 jaar. Na afronding van de opleiding heb je het recht de bijbehorende Mastergraad te voeren.

NVAO-geaccrediteerd
24 maanden Masteropleiding NVAO-geaccrediteerd
NVAO-geaccrediteerd
24 maanden Masteropleiding NVAO-geaccrediteerd
NVAO-geaccrediteerd
Masteropleiding NVAO-geaccrediteerd

Masterclass (10) Een Masterclass is een los te volgen zelfstandig onderdeel van een erkende Masteropleiding. Een Masterclass draait altijd om een bepaald onderwerp. Na het afronden van de Masterclass kun je mogelijk vrijstelling ontvangen en om verder te studeren in een volledige, erkende Masteropleiding.

HBO Bacheloropleiding (1) Een HBO Bacheloropleiding is een wettelijk geaccrediteerde opleiding die opleidt tot de officiële Bachelorgraad. De opleiding heeft een nominale duur van 4 tot 6 jaar. Een Bacheloropleiding omvat 240 EC (studiepunten). 1 EC is gelijk aan 28 studiebelastingsuren.

NVAO-geaccrediteerd
Langer dan 36 maanden HBO Bacheloropleiding NVAO-geaccrediteerd

Post Bachelor (13) Een Post Bachelor is een programma gericht op het verdiepen en/of verbreden van je kennis en vaardigheden. Het niveau van een Post Bachelor zit tussen HBO- en beginnend Masterniveau in. De duur van programma varieert tussen de 3 en 12 maanden.

HBO Programma (15) Een HBO-programma is opgebouwd uit een of meerdere modules van een erkende HBO-opleiding. Met een HBO-programma verdiep en/of verbreed je je kennis over een bepaald onderwerp, thema of vakgebied op HBO-niveau. Na het afronden van een HBO-programma kun je mogelijk vrijstelling ontvangen om verder te studeren in een volledige, erkende HBO-opleiding.

NVAO-geaccrediteerd
Langer dan 36 maanden HBO Programma

HBO Associate Degree (1) Een HBO Associate degree is een wettelijk geaccrediteerde opleiding. Met een HBO Associate degree kun je in 2 jaar een volledig HBO-programma afsluiten met de graad Associate degree (Ad). Na afronding van de opleiding kun je mogelijk vrijstelling ontvangen en verder studeren in een HBO Bacheloropleiding.

NVAO-geaccrediteerd
24 maanden HBO Associate Degree NVAO-geaccrediteerd

Modules (3) Je kunt ook een losse module uit een opleiding volgen. Een module bestaat uit 4 tot 8 bijeenkomsten en wordt afgesloten met een moduleopdracht of een examen.

Trainingen en Korte Cursussen (15) Tijdens de trainingen staat jouw eigen praktijk altijd centraal. De vaardigheden die je tijdens de training opdoet, kan je direct in de praktijk brengen.

NVAO-geaccrediteerd
3 maanden Trainingen en Korte Cursussen
NVAO-geaccrediteerd
2 dagen Trainingen en Korte Cursussen
NVAO-geaccrediteerd
1 dag Trainingen en Korte Cursussen

Executive masterprogramma (6) Met een Executive masterprogramma verdiep en/of verbreed je je kennis op Masterniveau. Met dit programma ontwikkel je vaardigheden op het hoogste niveau. Een Executive masterprogramma wordt niet formeel afgerond met een officieel erkend diploma, maar met een certificaat of een instituutsdiploma.

PE NBA cursussen en trainingen (9) Onze PE NBA-cursussen en -trainingen zijn toegankelijk voor AA/RA accountants en financieel professionals. We bieden 1-daagse trainingen, maar ook volledige opleidingen. Op een inspirerende manier aan jouw PE-verplichting voldoen? Kies dan een training in Data Science, IT & Innovatie of een vaardigheidstraining die past bij jouw persoonlijke ontwikkeling. Je Excel-skills verbeteren? Een vaktechnische training volgen? Kies een van de onderstaande trainingen.

PE NIRPA cursussen en trainingen (3) Ben jij als salarisadministrateur of payrollprofessional ingeschreven bij het Nederlands Instituut voor Register Payroll Accounting (NIRPA)? Of wil je graag up-to-date blijven in dit vakgebied? Kies dan een van de onderstaande trainingen.

Vakopleiding Branche-erkend (1) Geïnteresseerd in een vakopleiding of training die door de branche wordt erkend? Volg dan een van de onderstaande trainingen.

Masterprogramma (3) Een Masterprogramma is een samengesteld programma, bestaande uit minimaal 2 Masterclasses van een erkende Masteropleiding. De programma’s zijn gericht op het verdiepen en/of verbreden van je kennis op Masterniveau. Na het afronden van het Masterprogramma kun je mogelijk vrijstelling ontvangen om verder te studeren in een volledige Masteropleiding.

Voor business controllers brengt de digitale revolutie binnen de financiële sector veranderingen met zich mee. Waar de financial controller langzaam maar zeker de rol van informatiemanager op zich neemt, gaat de business controller nog een stapje verder. Die wordt de sparringpartner voor het management.

Business controllers richten de informatievoorziening in

Hoe richten we de informatievoorziening in? Over die vraag buigt de business controller zich. Het gaat daarbij meer dan alleen om financiële data. Een meer geïntegreerde aanpak is vereist. De business controller moet het contact onderhouden met andere afdelingen die misschien veel minder kijk hebben op de cijfers. Hoe moeten zij die lezen? En is de informatie die de managers en board krijgen duidelijk genoeg? Als business controller moet je vooral kunnen dóórvragen. Niet iedereen is immers in staat om zijn vraag zo helder te formuleren dat de business controller er wat mee kan.

Ontwikkel nieuwe vaardigheden

De nieuwe rol vraagt andere competenties. De business controller moet kunnen communiceren en adviseren en over ICT-kennis beschikken. Van hem wordt ook verwacht dat hij de uitdijende hoeveelheid data kan analyseren, interpreteren en presenteren. Daarnaast blijft vakkennis noodzakelijk. Er kan nog zoveel geautomatiseerd worden, uiteindelijk moet je wel weten hoe de cijfers in het systeem zijn beland en wat ze betekenen. Data zijn ook niet heilig. Zijn ze wel betrouwbaar? Worden ze op de juiste manier vastgelegd? Welke informatie is er belangrijk voor de business van jouw organisatie? Heb je voldoende lijntjes openstaan naar de verschillende managers die je kunnen helpen om de data juist te interpreteren? Zij zijn wel degenen die de business en de achtergronden kennen.

Wie bepaalt welke data juist zijn?

De supercomputer IBM Watson wordt vaak gebruikt als hét voorbeeld van de innovatie die ons te wachten staat. Nu al is hij veel sneller en nauwkeuriger dan de mens. IBM Watson struint in een noodsnelheid het internet af om data te verzamelen van het internet. Maar… wie bepaalt nu welke data juist zijn? Wat nu als een land als China dat bepaalt? Of landen waar de president zelf wil bepalen welke informatie juist en niet juist is? De achilleshiel van onze informatiemaatschappij. Weet jij hier als business controller mee om te gaan?

Blijf de concurrentie een stap vóór

Wil je als business controller voorop blijven in je vak? Houd er dan rekening mee dat dan niet het recht van de sterkste geldt. Diegene die zich het best kan aanpassen aan de veranderende omstandigheden is de concurrentie altijd een stap voor. Markus Verbeek Praehep weet als geen ander hoe dit werkt. Al bijna 125 jaar haken we aan bij de laatste ontwikkelingen in de financiële markt. Daarop passen wij onze opleidingen aan.

Financiële opleidingen met praktische toepassing

De business controller heeft doorgaans een bacheloropleiding genoten. Als hij doorgroeit in zijn functie is het noodzakelijk om als vervolg te kiezen voor een Post HBO Controllersopleiding of een Master Finance & Control, of voor een wetenschappelijke Masteropleiding. Bij de eerste twee gaat het vooral om de praktische toepassing van het aangeleerde. Uiteraard is dit bij een wetenschappelijke opleiding ook aanwezig, maar daar ligt vaak meer de nadruk op het wetenschappelijk onderzoek. Volg de opleiding in zijn geheel of behaal je Post HBO-diploma of Mastergraad via deelopleidingen (bijvoorbeeld via Masterclasses). 

Soft skills geven financieel manager toegevoegde waarde