Over Markus Verbeek Praehep

Over Markus Verbeek Praehep

Voordeliger studeren

Wil je een opleiding volgen, maar moet je deze zelf betalen? Dan is het goed om te weten dat er verschillende mogelijkheden zijn om voordeliger te studeren. Hieronder zetten we deze mogelijkheden voor je op een rij.
 

STAP-budget

Vanaf 1 maart 2022 geldt een nieuwe regeling voor een algemeen leer- en ontwikkelbudget: het STAP-budget. STAP staat voor ‘Stimulering Arbeidsmarkt Positie’ en is bedoeld om mensen te stimuleren cursussen en opleidingen te volgen om duurzaam inzetbaar te blijven. Het STAP-budget is maximaal € 1.000,- (incl. btw). Als de kosten van een opleiding hoger zijn, betaal je de rest zelf. Omdat het STAP-budget een subsidieregeling is, hoef je het ontvangen bedrag niet terug te betalen. Ook het voorschieten van je opleidingskosten is niet nodig.

STAP-budget aanvragen

Levenlanglerenkrediet

Met het levenlanglerenkrediet (LLLK) kan iedereen tot 55 jaar tegen heel gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid om een HBO Associate-degree-, HBO Bachelor- of Masteropleiding te volgen. Met deze studiefinanciering voor volwassenen mag je in totaal vijf jaar geld lenen. Je kunt per jaar een krediet krijgen ter hoogte van je studiekosten. Na afronding van de opleiding heb je vijftien jaar de tijd om de lening terug te betalen, inclusief rente.

Meer over het Levenslanglerenkrediet

Aftrek studiekosten

Tot en met 2021 was het mogelijk om studiekosten onder bepaalde voorwaarden af te trekken van de inkomstenbelasting. Sinds 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. Het STAP-budget vervangt deze regeling.

Meer over het STAP-budget

Vragen? Neem contact op

Heb je vragen over de hierboven genoemde mogelijkheden om voordeliger te studeren? Of wil je graag weten welke mogelijkheid het best bij jouw persoonlijke situatie past? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs: 035 – 5 280 811.

Wij hebben elke maand een digitale open avond!
Wil jij alles weten over onze opleidingen? Meld je dan aan voor één van onze digitale open avonden. Wij vertellen over klassikaal studeren, e-Learning en de virtual classroom. Daarnaast krijg je informatie over onze manier van lesgeven en kun je direct vragen stellen.