Alle webinars

Webinars voor financieel professionals

Bekijk het webinar Webinar: Duurzaamheid(sverslaglegging) hieronder terug

Gastsprekers

  • Ferdy van Beest, directeur Data Proposities en Integrated reporting en tevens verbonden aan de Universiteit van Nyenrode als associate professor Coprorate Reporting.
  • Arjaan Kunst, medeoprichter van TrustBound GRC en heeft ruime ervaring met het implementeren van compliance management bij publieke en private organisaties. 
 

Op 26 januari gingen we in gesprek over de urgentie van CSRD/ ESG. ESG (uitgewerkt in de European Sustainability Reporting Standards) is onderdeel van het jaarverslag 2025. Waarom moeten we er nu al mee starten? En hoe doe je dat? Tijdens het webinar bespraken we o.a.:

  • Wat er de komende tijd op ons af komt op het gebied van duurzaamheidsverslaggeving.
  • Waarom moet je nu starten? En hoe doe je dat dan?
  • Het waardecreatiemodel en de dubbele materialiteitsmatrix.
  • Vertrekpunten en het doen van een 0-meting.
  • Monitoring en rapportage.
 

Over het webinar 

ESG staat voor Environmental, Social en Governance (Milieu, Maatschappij en Bestuur) en zijn de drie belangrijkste aspecten als het gaat om het meten van duurzaamheid en de verplichte onderdelen van duurzaamheidsverslaggeving.

Vanaf 2024 moeten beursgenoteerde ondernemingen en OOB’s voldoen aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Andere grote ondernemingen zijn een jaar later aan de beurt. De CSRD focust op een uitwerking van de drie aspecten van ESG en omdat dit bijna elk deel van een bedrijf beslaat, wordt het massaal door organisaties gebruikt voor het meten van duurzaamheid. Daarom zijn ’s werelds meest gebruikte duurzaamheidsstandaarden van het Global Reporting Initiative (GRI) gebaseerd op ESG.

Om aan de wetgeving te voldoen, met limited assurance, moeten informatiestromen worden ingeregeld, met plan-do-check-act cyclus en functiescheidingen binnen software systemen. Daarnaast moet voor alle ESG-onderdelen beleid worden opgesteld; hoe om te gaan met grensoverschrijdend gedrag, hoe kunnen we CO2 reduceren en hoe laten we diversiteit vallen binnen de organisatie? Tijdens ons webinar krijg je de handvatten om er in jouw organisatie mee aan de slag te gaan.

Over de sprekers

Dr. Ferdy van Beest is Directeur Data Proposities en Integrated reporting (Duurzaamheidsverslaggeving) en tevens verbonden aan de Universiteit van Nyenrode als Associate professor Corporate Reporting. Hij heeft diverse publicaties omtrent Integrated Reporting, ESG reporting en duurzaamheidverslaggeving en is lid van de werkgroep Duurzaamheidsverslaggeving Dutch Accounting Standards Board (RJ). Ferdy heeft als doel om het thema duurzaamheid verder te brengen door bedrijven te ondersteunen en faciliteren met hun “license to operate”, waardecreatiemodel, (dubbele) materialiteitsmatrix en de totale kwaliteit van het jaarverslag.

Arjaan Kunst is medeoprichter van TrustBound GRC en heeft ruime ervaring met het implementeren van compliance management bij publieke en private organisaties. Het TrustBound platform is een online werkomgeving voor het beheer van GRC-activiteiten binnen het kader van de wettelijke eisen en risico gestuurd werken volgens de PDCA-cyclus. Arjaan heeft als doel om externe richtlijnen te vertalen naar werkbare afspraken, die aantoonbaar bijdragen aan de strategische doelstellingen van de organisatie.