HBO Bachelor Rechten specialisatie Arbeids- en Sociaal Recht

NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding

HBO Bacheloropleidingen
17 Locaties Door heel Nederland
mrt '18 Eerstvolgende startmoment
Avond, Dag, Zaterdag en E-learning Lesmomenten
Bekijk kosten Zie kostenoverzicht
PDF aanvragenDirect inschrijven035 - 760 48 50

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar.:
Ma t/m Do: 08:00 - 18:00 uur
Vrij: 08:00 - 17:00 uur

035 528 0811
Neem contact op
Algemeen

Deze HBO Bachelor wordt uitgevoerd door onze businesspartner Hogeschool NCOI. De formele relatie tussen werkgever en werknemer is complex en omvat een veelheid aan onderwerpen. Wil je je als jurist specialiseren in het arbeids- en sociaal recht? Dan is deze opleiding een goede keuze. In deze specialisatierichting van de NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding Rechten richt jij je op het uiterst boeiende vakgebied arbeids- en sociaal recht. Tijdens de opleiding verdiep je je in onderwerpen op het gebied van arbeidsovereenkomstenrecht, het flexibiliseren van arbeid en sociale zekerheid. Vanwege de flexibilisering van de arbeidsmarkt is er veel behoefte aan specifieke juridische kennis en vaardigheden ter ondersteuning van deze ontwikkeling in organisaties. In de opleiding wordt daarom steeds een nadrukkelijk verband gelegd met jouw eigen beroepspraktijk. Je doet praktische vaardigheden en inzichten op die je direct in jouw werk kunt toepassen. Zo leg je met deze Bacheloropleiding een stevig fundament voor jouw verdere loopbaan.

Studiefinanciering voor volwassenen

Voor dit programma kom je mogelijk in aanmerking voor studiefinanciering in het kader van levenlanglerenkrediet. Zie Subsidieregeling en belastingvoordeel voor meer informatie.

Studeren zonder passende baan

Onze opleidingen zijn zeer praktijkgericht. Heb je geen (passende) baan, dan kun je toch deelnemen aan deze opleiding. Je loopt een halfjaar stage. Dat kan aan het eind van je studie, waarbij je dit combineert met je afstuderen. Als je eerder stage wilt lopen, is dat ook mogelijk. Heb je dan al wel een baan die past bij het werkveld? Dan is een stage niet meer nodig. Je kunt je opleidingskosten volledig aftrekken van je belastbaar inkomen bij je belastingaangifte.

Voor wie?

Je hebt belangstelling voor recht in het algemeen en arbeids- en sociaal recht in het bijzonder. Je wilt opgeleid worden tot volledig Bachelor Rechten met als specialisatie arbeids- en sociaal recht.

Aanpak

De Bacheloropleiding richt zich op de kern van het vakgebied. Dat geeft directe herkenbaarheid en toepassingsmogelijkheden. Per module rond je steeds een onderwerp af. Daarmee heb je een zeer overzichtelijk en goed georganiseerd programma. De meeste modules zijn bovendien ook op basis van e-learning te volgen. Je zult merken hoe prettig dit werkt.

HBO Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Je kunt korter of langer over je opleidingstraject doen. Een eerdere HBO-opleiding of veel werkervaring levert je mogelijk vrijstellingen en daarmee een verkort programma op. Het kan ook zijn dat je te druk bent om de opleiding in 4 jaar af te ronden. Dan kun je door onze modulaire aanpak de duur van jouw opleiding eenvoudig verlengen tot maximaal 6 jaar. De kosten zijn gebaseerd op 3 jaar. Heb je langer nodig, dan betaal je geen extra kosten.

Het programma bestaat uit een kernprogramma, waarin je gericht aan de slag gaat met de kern van Nederlands recht. In fase 2 en 3 ga je je verder specialiseren in arbeids- en sociaal recht en werk je aan jouw communicatieve en adviesvaardigheden.

De specifieke opzet maakt het mogelijk dat je een belangrijk deel van jouw opleiding direct koppelt aan je specialisatie. Zo kun je meteen vanaf het eerste jaar jouw praktijkprogramma en eindopdracht koppelen aan je specialisatie arbeids- en sociaal recht. Daarnaast volg je een aantal verdiepende modules over je specialisatie.

De verschillende onderwerpen die je tijdens de opleiding geleerd hebt, combineer je in jouw eindscriptie. Je kunt je scriptie ook direct laten aansluiten op je specialisatierichting. Bovendien is het mogelijk om dit onderzoek in jouw organisatie te doen. Ter voorbereiding op het schrijven van je scriptie woon je in jouw afstudeerfase 2 bijeenkomsten bij. Hierin krijg je uitleg over hoe je onderzoek uitvoert en een scriptie schrijft. Daarnaast krijg je persoonlijke begeleiding van een scriptiebegeleider die bekend is met jouw afstudeeronderwerp. Zo word je optimaal begeleid naar een succesvolle afsluiting van je opleiding.

Toelatingsvoorwaarden

Je kunt deze Bachelor volgen als je in het bezit bent van een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4. Indien je niet in het bezit bent van een van deze diploma’s, kun je ook instromen met een 21+ toets. Je hebt je bijvoorbeeld ontwikkeld via jouw werk of op een andere manier, waarmee je laat zien dat je de kwaliteiten hebt die nodig zijn voor een HBO Bacheloropleiding. Zie Toelichting HBO Bacheloropleidingen voor meer informatie.

Programma

Programma

 

Fase 1

 • Juridische en communicatieve vaardigheden [ME] 8 EC
 • Privaatrecht I [DE] 8 EC
 • Bestuursrecht [DE] 8 EC
 • Conflictbemiddeling en mediation [ME] 8 EC
 • Staatsrecht [DE] 8 EC
 • Arbeidsrecht [DE] 8 EC
 • Eindopdracht [EO] 6 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 6 EC

Fase 2

 • Privaatrecht II [MO] 8 EC
 • Bestuursprocesrecht [MO] 8 EC
 • Recht in de praktijk [MO] 8 EC
 • Strafrecht en strafprocesrecht [DE] 8 EC
 • Burgerlijk procesrecht [DE] 8 EC
 • Europees en internationaal recht [DE] 8 EC
 • Eindopdracht [EO] 6 EC
 • Pratijkprogramma [PF] 6 EC

Specialisatie Arbeids- en sociaal recht

 • Adviesvaardigheden [MO] 12 EC
 • Effectief communiceren en beïnvloeden [ME] 12 EC
 • Arbeidsovereenkomstenrecht [DE] 12 EC
 • Sociale zekerheid [DE] 12 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 12 EC

Afstudeerfase

 • Praktijkprogramma [PF] 30 EC
 • Eindscriptie Arbeids- en sociaal recht

Examens

Je examens bestaan uit digitale examens [DE], een schriftelijk examen [SE], moduleopdrachten [MO], mondelinge examens [ME] en een praktijkportfolio [PF]. Ook werk je tweemaal aan een eindopdracht [EO] ter afronding van fase 1 en fase 2 van de opleiding.

Getuigschrift

Deze HBO Bachelor wordt uitgevoerd door onze businesspartner Hogeschool NCOI. Als je alles met succes hebt afgerond, ontvang je het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Rechten’ met de specialisatie Arbeids- en sociaal recht als extra aantekening. Daarnaast mag je de graad LLB (Bachelor of Laws) voeren. Deze opleiding is officieel geaccrediteerd door de NVAO en voldoet daarmee aan alle strenge eisen die gelden voor Bacheloropleidingen. NCOI is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap erkend als rechtspersoon voor hoger onderwijs op basis van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). Je ontvangt van NCOI een officieel internationaal erkend Bachelorgetuigschrift met hoge waarde op de arbeidsmarkt.

Planning

Studeren op afstand

Zie Studeren op Afstand voor meer informatie.

Indien het startmoment niet voldoet aan uw wensen, verwijzen wij u graag naar de moduleplanner. Hier krijgt u, na selectie van de gewenste opleiding, op een overzichtelijke wijze te zien welke onderliggende modules op welk moment en waar te volgen zijn.

Opleidingsdata en locaties (inschrijven is mogelijk voor al deze momenten)

De door u gekozen opleiding/training heeft verschillende startmomenten. Kies hier de maand waarin u wilt starten.
Bij MVP kunt u kiezen uit 4 verschillende studievarianten. Er is dus altijd een variant die bij u past. U kunt kiezen voor de dagopleiding, de zaterdagopleiding, de avondopleiding of e-Learning (thuisstudie). Kies hier welke variant u wilt volgen.
MVP is een landelijk opleidingsinstituut en kent een zeer groot aantal opleidingsplaatsen. Er is er dus altijd een opleiding bij u in de buurt. Kies hier de gewenste locatie voor uw opleiding/training.
Kostenspecificatie

Kosten

Studiekosten: dossiervorming € 200,-
Studiekosten: cursusgeld € 7.990,-
Studiekosten: examenkosten € 2.760,-
Studiekosten: competentie ontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding € 1.980,-
Studiekosten: afstudeerkosten € 1.185,-
Studiekosten: diplomering € 450,-
Overige kosten: studiemateriaal € 1.800,-
Overige kosten: arrangementen (Food & Beverage) € 1.366,50
Overige kosten: reprorechten € 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW) € 17.746,50

Kosten

Dossiervorming: € 200,-
Cursusgeld: € 7.990,-
Examenkosten: € 2.760,-
Competentie-
ontwikkelprogramma: € 1.980,-
Afstuderen: € 1.185,-
Diplomering: € 450,-
Studiemateriaal: € 1.800,-
Propedeuseprogramma: € 750,-
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Je kunt deze opleiding ook in 3, 12 of 36 termijnen betalen. Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten

Markus Verbeek Praehep regelt voor je een arrangement, bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen we naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, HBO Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21 % btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er bovenop de prijs exclusief btw 10% opslag. Dat betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding zelf? Dat geldt de opslag van 10% niet.

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Module-overzicht

Een gehele opleiding in één keer doen of opdelen in modules?

Bij Markus Verbeek Preahep kun je bij veel opleidingen kiezen om je modulair in te schrijven in plaats van direct voor de hele opleiding. Direct inschrijven is voordeliger maar misschien geef je toch de voorkeur aan modulair studeren.

Gehele Opleiding

 • Gemiddeld 17% voordeliger
 • De volledige opleiding van A tot Z
 • Betalen in termijnen

Modulair

 • Maximale flexibiliteit
 • Je bepaalt zelf je tempo
 • Prijzen kunnen stijgen

Open Dag

Wil je meer weten over de werkwijze van Markus Verbeek Praehep of wil je persoonlijk studieadvies? Meld je dan aan voor een van onze open dagen in Utrecht of Amsterdam en kom in gesprek met een van onze opleidingsadviseurs.

Aanmelden

LIEVER OP JE GEMAK NAAR ONS AANBOD KIJKEN?

De nieuwe studiegids voor financiele professionals met opleidingen op alle niveaus

studiegids aanvragen

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar.

035 528 0811
Stuur ons een mail

Ma t/m do van 08.00 - 18.00 uur
Vr van 08.00 - 17.00 uur

Onze website maakt gebruik van cookies.