Wat is een fiscalist?

Ben je benieuwd of een baan als fiscalist iets voor jou is? Dan is het natuurlijk belangrijk om goed te weten wat een fiscalist precies doet. Daarom geven wij in dit artikel antwoord op 5 veel gestelde vragen over dit boeiende beroep.
 

1. Wat doet een fiscalist?

Een fiscalist wordt ook wel belastingadviseur of fiscaal adviseur genoemd. Als fiscalist houd je je dan ook voornamelijk bezig met het adviseren van bedrijven en particulieren over belastingzaken. Dat doe je op basis van de elk jaar veranderende wet- en regelgeving. Het is daarom van belang om je fiscale kennis voortdurend up-to-date te houden. Ook help je je klanten met het verzorgen van de belastingaangifte. Zo zorg je ervoor dat je klanten niet te veel belasting hoeven te betalen, terwijl ze zich wel aan de geldende regels houden. 
Een fiscalist geeft advies over of doet aangifte van:
  1. Loonbelasting
  2. Vennootschapsbelasting
  3. Nalatenschapsplanning en estate planning
  4. Bedrijfsovernames
  5. Omzetbelasting
  6. Inkomstenbelasting
  7. Pensioen
  8. Jaarrekeningen
  9. Herstructureringsprocessen
Meer in detail kan een fiscalist dagelijks bezig zijn met:
  1. Het controleren en de indiening van diverse belastingaangiftes;
  2. Advieswerk betreffende fiscale wet- en regelgeving;
  3. Het checken van belastingaanslagen;
  4. Adviseren over en het maken van een financiële planning;
  5. Bezwaarschriften schrijven;
  6. Jaarrekeningen controleren.
 

2. Waar kun je werken als fiscalist?

Over het algemeen werk je als fiscalist bij een belastingadvieskantoor of accountantskantoor. Daarnaast kun je ook voor jezelf beginnen als zelfstandig fiscalist. Fiscalisten vind je ook bij grote bedrijven, zoals verzekeringsmaatschappijen en andere instellingen die zich met pensioen bezig houden. Officieel is fiscalist een beschermde titel. Als je een fiscalist inhuurt, haal je een academisch geschoolde professional in huis. Daarnaast kun je ook werken als fiscaal jurist, dan ben je expert in alle fiscale wet- en regelgeving.
 

3. Wat is een goede opleiding tot fiscalist?

Lijkt het je wat om te werken als fiscalist? Dan kun je bij Markus Verbeek Praehep kiezen uit verschillende fiscale opleidingen. Zo bereid je je met de opleiding Register MKB Belastingconsulent (MKB BC) of Register MKB Belastingadviseur (MKB BA) optimaal voor op de fiscale adviespraktijk. Hiermee ontwikkel je in één of twee jaar tijd diepgaande kennis over de belangrijkste belastingwetten. Wil je je liever op HBO-niveau ontwikkelen tot allround fiscaal professional? Dan is de HBO Bachelor Fiscaal Recht en Economie een goede keuze.
 

4. Hoe ziet het arbeidsmarktperspectief voor fiscalisten eruit?

Er is een constante vraag naar goed opgeleide fiscalisten. De arbeidsmarkt biedt dan ook mooie kansen wanneer je een fiscale opleiding hebt afgerond. Dat geldt trouwens niet alleen wanneer je wilt werken als fiscalist, ook voor andere financieel professionals komt fiscale kennis altijd van pas. 
 

5. Hoe onderscheid ik mij van andere fiscalisten?

Wil je kunnen aantonen dat je een fiscaal professional bent en dat je je vakkennis bijhoudt? Dat kan door je te laten registreren bij de SRFA, de Stichting Register Fiscaal en Financieel Advies. Dit kan wanneer je de opleiding Register MKB Belastingconsulent (MKB BC) of Register MKB Belastingadviseur (MKB BA) succesvol hebt afgerond. Als geregistreerde mag je de titel MKB BC of MKB BA voeren. Met deze titel kun je je uitstekend van je vakgenoten onderscheiden. Daarnaast mag je als geregistreerde fiscalist jaarlijks gratis deelnemen aan een fiscale updatesessie. Zo zorg je dat ook na je opleiding je vakkennis up-to-date blijft.

Meer weten over wat een fiscalist doet?

Wil je verder lezen over het fiscale vakgebied? Dan vind je dit misschien ook interessant:
Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur