Wat doet een boekhouder?

Ben jij analytisch, nauwkeurig en verantwoordelijk? En lijkt het je leuk om te werken in het financiële vakgebied? Dan is een baan als boekhouder misschien iets voor jou. Weet je niet goed wat een boekhouder doet? We vertellen je er alles over in dit artikel. 
 

Wat is boekhouden?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is boekhouden eigenlijk? Kort gezegd is boekhouden het bijhouden van de financiële administratie van een bedrijf. Door het bijhouden van de inkomsten en uitgaven krijg je inzicht in hoe het financieel met het bedrijf gaat. Inzicht in je financiële situatie maakt het maken van toekomstplannen een stuk gemakkelijker. Sommige boekhouders kiezen ervoor om hun boekhouding zelf te doen, bijvoorbeeld met boekhoudprogramma's. Maar er zijn ook veel ondernemers die de boekhouding liever uitbesteden. Zo houden zij zelf meer tijd over voor andere werkzaamheden.
 

Wat zijn de werkzaamheden van een boekhouder?

Je weet nu wat boekhouden inhoudt. Maar wat doet een boekhouder precies? Als boekhouder ben je verantwoordelijk voor het bijhouden en verwerken van alle financiële gegevens van een bedrijf. Nauwkeurigheid is hierbij heel belangrijk. Als de cijfers niet kloppen kan dat grote gevolgen hebben. Boekhouder is dan ook een functie waar veel verantwoordelijkheid bij komt kijken. Elk bedrijf is namelijk verplicht om een financiële administratie te voeren. Dit kan eventueel ook worden uitbesteed. Let wel op dat er een bewaartermijn van 7 jaar op zit. Met een financiële administratie of boekhouding moet je bij de belastingdienst kunnen aantonen, dat jouw aangiften voor de BTW en Inkomstenbelasting correct zijn.
 

Als boekhouder houd je je onder andere bezig met:

  • Financiële administratie bijhouden;
  • Het maken van financiële rapportages, jaarrekeningen en jaarverslagen;
  • Het bijhouden van de salarisadministratie en debiteuren- en crediteurenbeheer;
  • Het invullen/indienen van belastingaangiften voor particulieren of bedrijven;
  • Het opstellen en versturen van facturen;
  • Het opstellen of controleren van de jaarrekening;
  • Het geven van financieel advies;
  • BTW-aangifte doen;
  • Debiteuren- en crediteurenbeheer.
 

Waar kun je werken als boekhouder?

Vooral in het mkb wordt vaak de hulp van een boekhouder ingeschakeld. Als boekhouder kun je in dienst van één bedrijf werken, maar je kunt ook als zelfstandig boekhouder werken in opdracht van verschillende bedrijven. 
 

Volg een opleiding tot boekhouder

Ben je enthousiast en wil je je graag ontwikkelen tot boekhouder? Dan vind je bij Markus Verbeek Praehep alle opleidingen die je hiervoor nodig hebt. Wanneer je nog helemaal geen kennis van boekhouden hebt, vormt de opleiding Basiskennis Boekhouden (BKB®) een goede opstap. Wil je daarna verder doorgroeien in het vak? Dan kan dat met het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®). Na afronding van deze opleiding kun je volledig zelfstandig de boekhouding van kleine en middelgrote bedrijven voeren.
 

Meer weten over wat een boekhouder doet?

Wil je meer weten over werken als boekhouder? Dan vind je dit misschien ook interessant:

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur