Student in de spotlight: Bertha Baas

Bertha Baas (33) werkte tien jaar als controller in de mediawereld. Daarna besloot ze voor zichzelf te beginnen met een boekhoudkantoor voor zzp'ers. De fiscale kennis die ze daarvoor nodig had deed ze op met de opleiding Register MKB Belastingconsulent (MKB BC). We zetten haar graag in de spotlight.
 

Het vak ingerold

“Na het afronden van mijn HBO Bachelor Media & Entertainment Management ben ik aan de slag gegaan bij het Circustheater in Scheveningen. Daar werkte ik in eerste instantie als organisator van de maandagavondprogrammering. Maar toen ze daar iemand zochten voor de administratie, leek dat me ook wel erg leuk om te doen. Ik ben namelijk altijd al goed geweest met cijfers. Wat ik niet wist, was dat het niet om de functie administrateur ging, maar om de functie financieel manager. Maar mijn werkgever had er vertrouwen in dat ik dat kon, dus heb ik de functie aangenomen. Tegelijkertijd ben ik begonnen met mijn Master of Business Administration. Zo ben ik het financiële vakgebied ingerold. Uiteindelijk heb ik zo’n tien jaar in de mediawereld – onder andere bij Stage Entertainment en Talpa – gewerkt als controller.
 

Nieuwe start

Na die tien jaar heb ik mijn baan opgezegd, omdat ik heel graag een wereldreis wilde maken. Samen met mijn vriend ben ik in vijftien maanden van Amsterdam naar Australië gereden op de motor. Een geweldige ervaring! Toen we terugkwamen in ons appartementje in Amsterdam, hadden we allebei het gevoel dat het anders moest. We hadden anderhalf jaar alleen maar buiten geleefd en dat buitenleven wilden we thuis ook. Daarom hebben we besloten het appartement te verkopen en een boerderij te kopen in Bant, waar ik vandaan kom. Daar ben ik gestart met mijn eigen boekhoudkantoor: Boekhouder Bertha.
 

Studeren op afstand

Toen ik met mijn bedrijf startte wist ik wel al veel op boekhoudkundig gebied, maar had ik nog niet zoveel fiscale kennis. Daarom startte ik met de opleiding Register MKB Belastingconsulent (MKB BC) bij Markus Verbeek Praehep. Eén van de grote voordelen van deze opleiding vond ik dat ik hem online kon volgen. Vanuit Bant was het minstens een uur reizen naar de opleidingslocaties van verschillende opleiders. Dat vond ik nogal zonde van mijn tijd. Daarom was ik blij dat ik voor deze opleiding op afstand kon kiezen.

Ik vond het online volgen van de opleiding fijn, maar ook best pittig. Het was veel theorie, maar door de praktijkvoorbeelden bleef deze goed hangen. Naast de opleiding was ik natuurlijk ook bezig met mijn bedrijf en wat ik had geleerd kon ik direct in de praktijk toepassen. Wat ik ook prettig vond was dat de stof heel globaal begon en vervolgens steeds meer de diepte in ging.
 

Meer duidelijkheid

Sinds ik de opleiding heb gevolgd staat de wettenbundel 2020 standaard op mijn bureau. Natuurlijk kun je alles tot op zekere hoogte ook wel op de site van de Belastingdienst vinden, maar dankzij de opleiding en de wettenbundel weet ik beter waar iets op is gebaseerd. Dat geeft duidelijkheid: het is zoals het in de wet staat en niet anders. Ik hoef ook veel minder aan anderen te vragen omdat ik zelf weet waar ik alles kan vinden.
 

Updatesessies

Na het afronden van de opleiding Register MKB Belastingconsulent (MKB BC) heb ik mij laten registreren bij de Stichting Register Fiscaal & Financieel Advies (SRFA). Ik mag nu de titel MKB BC dragen, waarmee ik kan laten zien dat ik een goede opleiding heb gevolgd en weet waar ik het over heb. Daarnaast biedt de SRFA jaarlijkse updatesessies aan waarmee je je vakkennis kunt bijhouden. Dat vind ik heel belangrijk. Wanneer je met belastingen werkt moet je altijd op de hoogte zijn van de laatste wetten en ontwikkelingen. Zo leerde ik in mijn opleiding over de kleineondernemersregeling (KOR). Die was toen compleet nieuw binnen de belastingwetten voor ondernemers. Als ik de opleiding twee jaar eerder had gevolgd, had ik dat dus niet meegekregen. Daarom zijn die updatesessies zo belangrijk.

Het is sowieso een goed idee om je altijd te blijven bijscholen. Ik heb zelf nu twee keer naast mijn werk een opleiding gevolgd. Dat is zwaar, maar ik vind het ook leuk om mezelf te blijven vernieuwen. Dat houdt me scherp.”
 

Bertha’s studietips

  • Denk goed na over of een online studie bij jou past. Op afstand studeren biedt meer flexibiliteit, maar het vergt ook meer doorzettingsvermogen.
  • Zorg dat je een omgeving voor jezelf creëert waarin je het geleerde direct in de praktijk kunt toepassen. Die omgeving heb je niet alleen nodig voor je praktijkopdrachten, het zorgt vooral ook dat de stof beter blijft hangen.
 

Over Boekhouder Bertha
Boekhouder Bertha richt zich op zzp’ers en eenmanszaken. De ondernemers die Bertha helpt zijn voornamelijk van haar eigen generatie. Bertha: “Ik merkte dat daar nog echt een gat zat. In Amsterdam zijn er meerdere boekhoudkantoren die gespecialiseerd zijn in zzp’ers en eenmanszaken, maar in de polder waren die er nog niet. Er is hier vraag naar boekhouders die op hetzelfde niveau met je meedenken en op de hoogte zijn van de huidige wet- en regelgeving. Dit vooral ook in combinatie met het online ondernemen en het (deels) zelf voeren van je boekhouding in een online boekhoudprogramma. Ik ben met nul klanten gestart en heb nu, een jaar later, al meer dan vijftig ondernemers als klant.”

 

Meer weten over de opleiding Register MKB Belastingconsulent (MKB BC)?

Met de opleiding Register MKB Belastingconsulent (MKB BC) ontwikkel je je tot een fiscale duizendpoot die weet wat er speelt op het gebied van fiscaliteiten. Zo leer je bijvoorbeeld belastingaangiften te verzorgen en fiscale adviezen uit te brengen. Na afronding van je studie en na inschrijving bij de SRFA mag je de titel MKB BC voeren. Lees meer over deze opleiding.

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur