De 3 grootste verschillen tussen de RA- en AA-accountant

Er wordt verschil gemaakt in accountants door de wettelijk beschermde titel die zij voeren. In deze blog vertellen we over de verschillen en overeenkomsten tussen de Accountant-Administratieconsulent (AA) en een Register Accountant (RA). 
 

De titels binnen accountancy 

Binnen accountancy en ook daarbuiten is een AA- of RA-titel van grote waarde. Als Accountant-Administratieconsulent (AA) en Register Accountant (RA) heb je een beschermd beroep en mag je de titel AA-accountant of RA-accountant voeren achter je naam. Het gebruik van de titels is wettelijk beschermd. Je mag alleen een titel gebruiken wanneer je bent ingeschreven in het accountantsregister van de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants). Om je in te schrijven moet je een specifieke opleiding op HBO- of Universitairniveau succesvol hebben afgerond. Ben je nieuwsgierig geworden naar accountancy, lees dan ook onze andere blog hierover. 
 

De AA-accountant en RA-accountant: de verschillen en overeenkomsten 

Er is veel vraag naar accountant. Dit komt omdat zij snel kunnen zien hoe het financieel gaat met een onderneming (AA-accountant). Daarnaast geven zij goedkeuring op de jaarrekening na een uitgebreide controle. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de werkgebieden van een AA en een RA? We leggen het je graag uit.  
  

De 3 grootste verschillen tussen de RA- en AA-accountant 

1. De opleiding 

AA-accountant: om AA-accountant te worden heb je een HBO-opleiding nodig. 
RA-accountant: om RA-accountant te worden heb je een universitaire opleiding nodig. 
 

2. De taken en verantwoordelijkheden 
AA-accountant: je richt je op het verstrekken van financieel advies en het verzorgen van administratieve diensten voor kleine en middelgrote ondernemingen. Daarnaast bied je ondersteuning bij de dagelijkse praktijk zoals bij boekhouding, belastingaangiften en financiële planning. Je hebt een uitvoerende, adviserende functie waarbij je bijvoorbeeld de jaarrekening samenstelt, de administratie opzet en adviseert over verschillende onderwerpen zoals een bedrijfsplan. 

RA-accountant: je kan werken bij accountantskantoren of accountantsorganisaties, maar ook bij overheidsinstanties en ondernemingen in diverse sectoren. Je bent bevoegd om wettelijke controles uit te voeren, financiële verantwoordingen te controleren en complexe financiële analyses uit te voeren. Je hebt een controlerende functie waarbij je bijvoorbeeld de jaarrekening controleert. 
 

3. Stakeholders (werklocatie) 
AA-accountant: je werkt veelal bij een klein of middelgroot accountantskantoor, een accountantsorganisatie of je hebt een eigen praktijk waarbij je lokale opdrachtgevers bedient. 

RA-accountant: je bent vaak in dienst bij een middelgrote of grote accountantsorganisatie. Daarnaast kun je werken voor grotere nationale of internationale klanten. 
  

De overeenkomsten op een rij 

Hoewel de functies van AA-accountant en RA-accountant erg verschillen, zijn er ook overeenkomsten. Zowel AA-accountants als RA-accountants zijn professionals in de financiële sector die expertise hebben op het gebied van accountancy, boekhouding, financiële rapportage, belastingen en wet- en regelgeving. Ze zijn beide gebonden aan ethische en professionele standaarden, zoals vastgesteld door beroepsorganisaties, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Beide beroepsgroepen streven naar het verstrekken van betrouwbare informatie en integer handelen.  
  

Wil je werken als accountant? De route naar een AA-titel 

Is werken als accountant iets voor jou? De snelste leerroute die je kunt afleggen om AA-accountant te worden is als volgt. Start met de HBO Bachelor Accountancy en volg daarna de Post Bachelor AA Accountancy - MKB Geïntegreerd. Je behaalt zowel je theoretisch getuigschrift als alle onderdelen uit de Praktijkopleiding AA. Na het succesvol afronden van het slotexamen bij de NBA mag je je inschrijven in hun accountantsregister en de AA-titel voeren. 

Wil je meer weten over hoe je accountant wordt? Bekijk de onderstaande video, lees verder in onze andere blog of bezoek de pagina accountancy met ons opleidingsaanbod. 
 


Bij Markus Verbeek Praehep leiden we al meer dan 125 jaar financieel professionals op. Wil je weten hoe het is om bij ons te studeren? Lees dan het verhaal van Jellie Bouwstra

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur