HBO Bachelor Accountancy

NVAO-geaccrediteerde HBO Bachelor met directe aansluiting bij AA

HBO Bacheloropleidingen
Bekijk kosten Zie kostenoverzicht
PDF aanvragenDirect inschrijven035 - 760 48 50 06 82 34 68 19

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar.:
Ma t/m Do: 08:00 - 18:00 uur
Vrij: 08:00 - 17:00 uur

Algemeen

Zie je een carrière als (assistent-)accountant wel zitten? Ben jij degene die ondernemers in het midden- en kleinbedrijf adviseert over hun financiële bedrijfsvoering? Dan is deze officiële HBO Bacheloropleiding Accountancy een passende keuze. Deze opleiding is gebaseerd op het actuele rapport eindtermen van de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA) en is officieel door de NVAO geaccrediteerd. Docenten uit de dagelijkse praktijk dagen je uit om je te ontwikkelen tot een professional op het brede werkterrein van accountancy. Hiermee leg je een fundament voor een latere opleiding tot accountant met een certificerende bevoegdheid.

Studiefinanciering voor volwassenen

Voor deze HBO Bachelor is het mogelijk om in aanmerking te komen voor studiefinanciering in het kader van levenlanglerenkrediet. Zie voor meer informatie Fiscaal voordeel.

Voor wie?

De opleiding HBO Bachelor Accountancy is bedoeld voor ambitieuze mensen die zich op HBO-niveau willen ontwikkelen in de accountancy.

Aanpak

De opleiding wordt verzorgd door ervaren docenten, die zelf actief zijn in de praktijk. Je zult merken dat zij een ideaal klankbord vormen. Zo kun je praktijksituaties aan hen voorleggen en overleggen over mogelijke oplossingen of benaderingen. Deze pas je vervolgens toe in jouw eigen werksituatie, om dit weer samen met jouw docent te evalueren en mogelijk bij te stellen. Een ideale manier om begeleid jouw kennis en kunde te ontwikkelen. Het programma is overzichtelijk opgebouwd in de vorm van modules. Door deze modulaire opbouw kun je jouw opleiding flexibel indelen. Je zult merken dat het behalen van een HBO Bachelorgraad daardoor prima te combineren is met jouw baan. In deze opleiding word je uitgebreid voorbereid op je examens. Als accountant is het cruciaal om de benodigde papieren in huis te hebben. Examens behalen is voor jou daarom van groot belang. In de bijeenkomsten van Markus Verbeek Praehep hebben oefenvragen ter voorbereiding op het examen een belangrijke rol. Vanuit onze jarenlange ervaring als financieel opleider bieden wij daarom extra examentrainingen aan. Deze zijn speciaal ingericht met diverse oefentechnieken. Daardoor maak je met nog meer vertrouwen het examen. Zie het programma voor de inhoud van deze opleiding.

Toelatingsvoorwaarden

Je kunt deelnemen aan deze HBO Bacheloropleiding met een diploma HAVO, VWO of volledig MBO. Indien je niet in het bezit bent van een van deze diploma’s, kun je instromen door deel te nemen aan de 21+ regeling.

Test hier je boekhoudkundige kennis. Als je score hoger is dan 80% is je voorkennis voldoende. Er wordt vanuit gegaan dat je beschikt over deze voorkennis wanneer je start met de inleidende module MBA Bedrijfsadministratie in fase 1. Als dat niet het geval is adviseren wij je om de opleiding van 2 dagen "Inleiding Boekhouden voor MBA" te volgen.

Vervolgmogelijkheden

Het Bachelorprogramma voldoet aan de actuele eisen van de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA). In een erkend programma kun je op een efficiënte wijze doorstuderen tot accountant met of zonder een certificerende bevoegdheid. De Bacheloropleiding sluit naadloos aan op het opleidingsprogramma Post HBO Accountancy. Je kunt dan kiezen uit 2 verschillende oriëntaties: MKB Accountancy of Finance. Daarnaast kun je mogelijk doorstuderen naar het Masterprogramma Assurance. Hier gelden echter wel aanvullende toelatingseisen voor.

Online leeromgeving

Je hebt toegang tot onze moderne online leeromgeving. Deze biedt je alles wat je nodig hebt om snel, eenvoudig en efficiënt te studeren.

Programma

Programma 240 EC

Markus Verbeek Praehep is de grootste opleider voor financiële professionals in Nederland. Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:

Fase 1

 • MBA Bedrijfsadministratie [DE] 8 EC
 • MBA Belastingwetgeving [DE] 8 EC
 • MBA Financiering [DE] 8 EC
 • MBA Kostencalculatie [DE] 8 EC
 • Algemene economie [DE] 8 EC
 • Statistiek en onderzoek [MO] 8 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 12 EC

Fase 2

 • Jaarrekening [DE] 10 EC
 • Financial accounting 1 [DE] 8 EC
 • Auditing beginselen [DE] 8 EC
 • Recht [DE] 12 EC
 • Strategie, leiderschap en organisatie 1 [DE] 8 EC
 • Internal control & accounting information systems 1 [DE] 8 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 6 EC

Fase 3

 • Management accounting & control 2 [DE] 8 EC
 • Internal control & accounting information systems 2 [MO] 8 EC
 • Belastingrecht 2 [MO] 8 EC
 • Gedrag, ethiek en besluitvorming [MO] 8 EC
 • Strategie, leiderschap en organisatie 2 [MO] 8 EC
 • Financiering [DE] 8 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 12 EC

Afstuderen

 • Auditing: kern van het accountantsberoep [DE] 12 EC
 • Financial accounting MKB [MO] 10 EC
 • Management accounting & control 3 [MO] 8 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 10 EC
 • Afstudeeropdracht 20 EC

Deze opleiding kun je zowel overdag of ’s avonds op diverse locaties volgen. Afhankelijk van je keuze is het mogelijk dat je soms enkele bijeenkomsten volgt op een andere dag of avond. Het bijeenkomstenoverzicht wordt ruim op tijd bekendgemaakt.

Examens

De examens zijn een combinatie van digitale examens [DE], schriftelijke examens [SE], moduleopdrachten [MO] en een praktijkportfolio [PF]. In het schema is zichtbaar hoe ieder onderdeel wordt afgerond. Uiteraard word je tijdens jouw opleiding per onderdeel hierover geïnformeerd. Enkele van de schriftelijke examens binnen de opleiding worden afgenomen door NGO/ENS en VAAC. De kosten voor deze examens betaal je rechtstreeks. Daarnaast leg je enkele examens af bij de Nederlandse Associatie voor Examinering. Bij een voldoende afronding van deze Associatie-onderdelen ontvang je het officiële diploma ‘Moderne Bedrijfsadministratie (MBA)’ van de Nederlandse Associatie voor Examinering.

Getuigschrift

Deze opleiding wordt verzorgd door Hogeschool Markus Verbeek Praehep. Je behaalt met deze opleiding een erkend diploma. Je ontvangt namelijk het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Accountancy’ van Hogeschool Markus Verbeek Praehep. Daarnaast mag je de graad BSc (Bachelor of Science) voeren. Het programma is officieel geaccrediteerd door de NVAO. Dit garandeert je dat de opleiding voldoet aan alle kwaliteitseisen, perfect aansluit bij de arbeidsmarkt en internationaal erkend is. Hogeschool Markus Verbeek Praehep is bevoegd om graden te verlenen in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek).

Planning

Praktische informatie

Je kunt de opleiding overdag, op zaterdag en in de avond volgen. In het schema vind je de ruime mogelijkheden.

Studeren op afstand

Zie Studeren op Afstand voor meer informatie.

Inschrijven

Je kunt je op verschillende manieren inschrijven voor deze opleiding:

 • Ineens voor de gehele opleiding (voordeligste variant)
 • Door inschrijving via deelopleidingen. Zo is de opleiding Praktijkopleiding Assistent-Accountant gelijk aan de Propedeutische fase
 • Per module. Dit is minder voordelig, maar biedt veel flexibiliteit

Opleidingsdata en locaties (inschrijven is mogelijk voor al deze momenten)

Kostenspecificatie

Kosten

Propedeuse:

Dossiervorming: € 200,- (eenmalig)
Cursusgeld: € 3.990,-
Studiemateriaal: € 800,-
Examenkosten: € 189,- (per MBA module)
€ 195,- (per module voor overige examens en moduleopdrachten)
Praktijkprogramma: € 990,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Hoofdfase:

Cursusgeld: € 11.900,-
Studiemateriaal: € 1.975,-
Examenkosten: € 195,- (per schriftelijk, digitaal examen of moduleop dracht)
€ 260,- (per mondeling examen)
Praktijkprogramma: € 990,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Reprorechten: € 15,-

Je kunt deze opleiding ook in 3, 12 of 36 termijnen betalen. Deze laatste optie is enkel van toepassing voor particulieren. Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Kosten

Propedeuse:

Dossiervorming: € 200,- (eenmalig)
Cursusgeld: € 3.990,-
Studiemateriaal: € 800,-
Examenkosten: € 189,- (per MBA module)
€ 195,- (per module voor overige examens en moduleopdrachten)
Praktijkprogramma: € 990,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Hoofdfase:

Cursusgeld: € 11.900,-
Studiemateriaal: € 1.975,-
Examenkosten: € 195,- (per schriftelijk, digitaal examen of moduleop dracht)
€ 260,- (per mondeling examen)
Praktijkprogramma: € 990,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Reprorechten: € 15,-

Je kunt deze opleiding ook in 3, 12 of 36 termijnen betalen. Deze laatste optie is enkel van toepassing voor particulieren. Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten

Markus Verbeek Praehep regelt voor je een arrangement, bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen we naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, HBO Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21 % btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er bovenop de prijs exclusief btw 10% opslag. Dat betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding zelf? Dat geldt de opslag van 10% niet.

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Reprorechten, hand-outs en trainingsmateriaal

Bij deze opleiding brengt Markus Verbeek Praehep de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Je betaalt meestal eenmalig € 15,- (excl. btw). Volg je een vaardigheidstraining? Dan betaal je eenmalig € 30,- (excl. btw) voor het studiemateriaal en eventueel extra kosten voor de aanvullende literatuur.

Module-overzicht

Een gehele opleiding in één keer doen of opdelen in modules?

Bij Markus Verbeek Preahep kun je bij veel opleidingen kiezen om je modulair in te schrijven in plaats van direct voor de hele opleiding. Direct inschrijven is voordeliger maar misschien geef je toch de voorkeur aan modulair studeren.

Gehele Opleiding

 • Gemiddeld 17% voordeliger
 • De volledige opleiding van A tot Z
 • Betalen in termijnen

Modulair

 • Maximale flexibiliteit
 • Je bepaalt zelf je tempo
 • Prijzen kunnen stijgen

Open Dag

Wil je meer weten over de werkwijze van Markus Verbeek Praehep of wil je persoonlijk studieadvies? Meld je dan aan voor een van onze open dagen in Utrecht of Amsterdam en kom in gesprek met een van onze opleidingsadviseurs.

Aanmelden

LIEVER OP JE GEMAK NAAR ONS AANBOD KIJKEN?

De nieuwe studiegids voor financiele professionals met opleidingen op alle niveaus

studiegids aanvragen

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar.

Ma t/m do van 08.00 - 18.00 uur
Vr van 08.00 - 17.00 uur

Onze website maakt gebruik van cookies.