Jellie Bouwstra rondde Post Bachelor af met een 9: “Moeilijk om alle ballen hoog te houden, maar moeite waard"

De studie Post Bachelor AA Accountancy - MKB Geïntegreerd van Markus Verbeek Praehep is drie jaar geleden begonnen en telt inmiddels meerdere geslaagden. Onlangs studeerde Jellie Bouwstra (44) uit Bennekom af met een 9 als eindcijfer. Een goede reden om te proberen haar geheim van het succes te achterhalen. Want het studeren op zich kostte niet zoveel moeite, maar het managen van haar kostbare tijd als alleenstaande moeder was een ander verhaal.

 

“Het was meer die tijdsinspanning. Want de lesstof is redelijk makkelijk als je in het werkveld zit. Je dagelijkse praktijk loopt helemaal gelijk met je opleiding, dus de vakinhoudelijke kant. Dat was voor mij altijd goed te doen. Eigenlijk zijn voor mij de afgelopen zes jaar bij MVP geweest; van HBO Accountancy naar de HBO Post Bachelor AA Accountancy - MKB Geïntegreerd. Wat ik wel merkte, is dat ik in het begin nog assistent relatiebeheerder was bij mijn werkgever CROP Accountants en Adviseurs in Ede. Dan heb je eerst wat minder verantwoordelijkheden en dichter bij het einde neemt dat toe en heb je een eigen klantportefeuille. Omdat ik een aantal vrijstellingen had, kon ik het eerste jaar van de Post Bachelor zo’n beetje overslaan. Daarna werd de tijdsdruk zwaarder, vooral in het laatste jaar omdat ik druk was met mijn werk. Het was moeilijk om alle ballen in de lucht te houden. Naast vier dagen werk voed ik namelijk ook drie pubers alleen op en dan was er nog de opleiding. Dat was best veel en dan zeg ik altijd dat ik de afgelopen drie jaar geen sociaal leven meer had, maar dat is wat overdreven. Toch heb ik een aantal dingen op een lager pitje gezet, maar ik vond het de moeite waard.” 
 

Hoe is het jou toch gelukt om je hier doorheen te slaan? 

“Het was mijn eigen keuze, dat is het belangrijkste. Dan voelt de druk ook minder. Het was ook mijn eigen keuze om de studie nominaal te doen, dus binnen de gestelde tijd van drie jaar. Dan leg je jezelf extra druk op. Als ik dat niet had gewild dan was er meer tijd voor een sociaal leven et cetera, dan had ik gewoon iets langer over de opleiding gedaan. Dat is ook een optie, dan had ik tegen mezelf kunnen zeggen: ik neem gewoon een half jaar of een jaar extra. Maar dat duurde mij te lang, waarschijnlijk omdat ik wat ouder ben.” 
 

Wat vond je van de begeleiding tijdens de studie? 

“Ik vond de begeleiding die ik zes jaar geleden had heel goed. Toen was ik nog met het HBO SPD Accountancyl bezig. Ik kreeg een stagebegeleider en hij kwam bij mij op kantoor en zei: “Jellie, jij moet overstappen naar HBO Accountancy.” En dat bleek een goede keuze. Ik ben hem nog steeds dankbaar daarvoor. Hij heeft me aangeraden om die studie om te zetten en dat leverde eigenlijk geen vertraging op en het sloot beter aan om daarna de Post HBO te gaan doen. Eigenlijk heb ik altijd prettige docenten gehad, die ook helpen met de opdracht die je moet uitvoeren. Ze waren sowieso altijd wel enthousiast en echt super behulpzaam. Ze wilden graag dat je het vak haalde en daar hielpen ze ook bij.” 
 

Hoe heeft je werkgever je geholpen? 

“Er is veel begeleiding vanuit mijn werkgever geweest. Je krijgt ook een begeleider voor de Post HBO-opleiding, die leest je verslagen en daar kun je ook met vragen terecht. Als je tegen zaken aanloopt, bijvoorbeeld bij het vak Fiscale advisering, dan kan je gewoon even sparren met een collega van de fiscale afdeling. Daar is gewoon ruimte voor, ook bij de voorbereiding voor het slotexamen. Wij hebben een collega op de afdeling Vaktechniek die examens afneemt. Hij loopt dan gewoon even met jou door je presentatie.” 
 

Met zo’n goed resultaat zou je denken dat je anders hebt gestudeerd dan medestudenten. Was dat ook zo? 

“Nee, ik vond mijn medestudenten op sommige gebieden wel verder of slimmer dan ikzelf. Maar ik hoorde bij het eindgesprek dat mijn voorbereiding gewoon erg goed was. Ik had een presentatie voorbereid en ik had goed nagedacht welke onderwerpen ik wilde aansnijden. De examinatoren maken van tevoren een lijst met vragen die ze hebben naar aanleiding van je portfolio. Maar de vragen die zij hadden, die behandelde ik in mijn presentatie. Blijkbaar had ik heel goed ingeschat waar de interesse van de examinatoren naar uitging, dus zo heb ik het gesprek redelijk zelf in de hand kunnen houden. En in de functie van accountant is dat denk ik ook wel weer een kwaliteit die je nodig hebt. Dat heeft bijgedragen aan mijn goede eindcijfer. Ik ben niet beter dan andere mensen, zeker niet op vaktechnisch gebied. Misschien dat ik door mijn leeftijd iets meer levenservaring heb. Mensen weten je niet zo gauw meer van je stuk te brengen of te verrassen als er een gekke vraag komt die je niet verwacht. Dan weet je die gewoon op te vangen.” 
 

Hoe hebben medestudenten gereageerd op jouw resultaat? 

“Het is wel jammer dat wij elkaar nog weinig spreken, want tijdens de studieperiode zie je elkaar regelmatig. Maar nadat het laatste vak is afgerond, ben je een beetje aan jezelf overgeleverd. Je hoort natuurlijk her en der op LinkedIn wel wat. Ik zag bijvoorbeeld dat Ozzie Gommers met een supermooie 8 was geslaagd. Dat was leuk, dus we feliciteren elkaar uiteraard op LinkedIn, maar ik zou het eigenlijk leuk vinden om iedereen nog een keer te zien zodat we alles nog een keer met elkaar kunnen delen. Je bouwt een band met elkaar op en je mist die als je elkaar niet meer ziet. Ik heb nog wel mailcontact met een medestudent die de studie even een jaartje op pauze heeft gezet. Tips heb ik dan niet, want iedereen weet goed waar die mee bezig is.” 
 

Heb je het gevoel dat je nu in een zwart gat terechtkomt? 

“Ik dacht bij mezelf: nu moet ik maar puzzels van 1000 stukjes doen, maar daar heb ik geen tijd voor. Het werk neemt ook veel tijd in beslag en ik merk dat ik meer met mijn gezin bezig ben en sociale contacten. Maar in de accountancy is het eigenlijk niet meer een kwestie van hollen of stilstaan; het is altijd hollen of stevig doorwandelen. Dus er is niet echt een gat waar je in kunt vallen.” 
 

Wat heb je tot nu toe aan je studie gehad in de praktijk? 

“Dat ik gegroeid ben in mijn werk: van assistent tot relatiebeheerder. Daarbij heb ik vakinhoudelijke kennis meegekregen, waardoor mijn jaarrekeningen beter zijn geworden. En vooral in de Post Bachelor leerde ik soft skills. Daar zijn trainingen voor, dus daar heb ik veel aan, vooral in de praktijk. Zo heb ik een training gehad over adviesvaardigheden. Dan overleg je met een groep mensen die in hetzelfde schuitje zit. Je hebt dan heel veel aan elkaar. Je spreekt mensen die net als jij ook relatiebeheerder zijn en die tegen dingen aanlopen waarvan je weet: nou, dat kan ik ook een keer tegenkomen. Het is erg leerzaam om met andere studenten die trainingen te volgen.” 
 

Welke ambities en uitdagingen heb je voor de toekomst? 

“Ik wil mijn tekeningsbevoegdheid gaan inzetten. Dat is bij mijn werkgever niet vanzelfsprekend omdat je vlieguren moet maken. Ik zit nu ruim vijf jaar bij CROP en daarvoor zat ik vijftien jaar bij andere organisaties. Ik heb niet het idee dat ik nu al die tekeningsbevoegdheid zelfstandig kan dragen. Ik wil eerst meer vlieguren maken. En CROP helpt mij daarbij met ondersteuning. Ze coachen me en kijken mee met een aantal dossiers. Ik denk verder dat ik graag de kant van de mediation op zou willen, dus meer het bemiddelen en het voeren van gesprekken tussen ondernemers waar het niet zo goed bij loopt en zakenpartners. Ik ben al 44, dus het is niet zo dat ik nog een hele studie oppak. Maar ik weet van mezelf dat ik graag studeer, dus ik ga zeker nog wel bepaalde cursussen volgen.” 

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur