Wat is accountancy? De taken, trends en het toekomstperspectief in beeld 

Accountancy is een onmisbare schakel voor de financiële gezondheid van een organisatie. Dit intrigerende vakgebied bestaat voor een groot deel uit het analyseren, interpreteren en rapporteren van financiële informatie. Uiteraard draait het om meer dan alleen cijfers en het adviseren van organisaties over financiële zaken. Lees verder in deze blog over het boeiende vak accountancy. 
 

Accountancy: het werkveld 

Accountants spelen een cruciale rol bij het controleren van financiële gegevens, het waarborgen van wettelijke compliance en het verstrekken van betrouwbaar advies. Het analyseren van bedrijfsprocessen, risico's identificeren en bijdragen aan de verbetering van financiële prestaties behoort tot de dagelijkse taken. Lees ook ons andere artikel als je meer wilt weten over de werkzaamheden van een accountant. 
 

Werken bij een accountantsorganisatie, accountskantoor of administratiekantoor 

Bij advies- en accountancykantoren houden accountants zich bezig met het beoordelen van de financiële gezondheid van bedrijven, risicomanagement en het adviseren over financiële strategieën. Je kunt ervoor kiezen om bij een accountantsorganisatie, accountskantoor of administratiekantoor te gaan werken. 
 

Een accountantsorganisatie 

Bij een accountantsorganisatie houd je je bezig met het uitvoeren van wettelijke controles. Deze organisaties hebben een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Bij een accountantsorganisatie werk je veelal voor grote, vaak beursgenoteerde bedrijven.
 

Een accountantskantoor 

Naast de grotere accountantsorganisaties kun je ook werken voor een accountantskantoor. Deze kantoren werken veelal voor het mkb en hebben geen vergunning om controles uit te voeren. De focus ligt veelal op de financiële gezondheid en strategieën. Je houdt je bezig met assurance werkzaamheden, het opstellen van financiële rapporten, het controleren van boekhoudkundige gegevens en belastingzaken, het adviseren over belastingen en het beheren van financiële risico’s. 
 

Een administratiekantoor 

Je kunt ook terecht bij een administratiekantoor. Dan werk je veelal voor kleine ondernemingen. Administratiekantoren focussen op de klantbehoeften en richten zich met name op de administratieve dienstverlening en advisering.
 

Trends en ontwikkelingen in het vak 

Er zijn verschillende trends en ontwikkelingen binnen accountancy. De belangrijkste thema’s zijn de arbeidsmarkt, duurzaamheid, digitalisering en data. Je ziet dit terug in de volgende ontwikkelingen. 

  • De arbeidsmarkt wordt krapper en er staan steeds meer vacatures open. 
  • Duurzaam ondernemen krijgt een steeds belangrijkere rol. Duurzaamheidsverslaggeving en rapportage zijn essentieel. Dit leidt tot een vraag naar accountants met een specialisatie in duurzaamheid. 
  • De werkzaamheden en werkprocessen worden geautomatiseerd. Dit vergroot de efficiëntie en nauwkeurigheid. Dit heeft gevolgen voor de toegevoegde waarde van een accountantskantoor. Ook verschuift de taakinhoud van accountants steeds meer richting adviseur en strateeg. 
  • Gevoelige en vertrouwelijke informatie wordt goed opgeslagen. Belangrijke data moet veilig zijn en blijven. 
  • Er wordt steeds meer gefocust op het benutten van bruikbare informatie, wat resulteert in datagestuurd werken. 
 

Accountancyopleiding volgen? De belangrijkste overwegingen 

Als accountant moet je rekening houden met verschillende factoren. Het bijhouden van veranderende wet- en regelgevingen, technologische ontwikkelingen en markttrends zijn essentieel voor je succes. Daarnaast is het vermogen om te communiceren, analyseren en te adviseren van groot belang, aangezien accountants steeds meer worden betrokken bij strategische besluitvorming. 
 

Waarom accountant worden? Het toekomstperspectief 

Wil je als accountant een verschil maken in het bedrijfsleven? Lees in onze blog hoe je accountant wordt of bekijk direct onze accountancyopleidingen

Het beroep accountant biedt niet alleen een stabiele carrière met uitstekende doorgroeimogelijkheden, het zorgt ook dat je een directe impact kunt hebben op de financiële gezondheid van organisaties. Als accountant draag je bij aan het succes van bedrijven, wat het vak uiterst bevredigend maakt. Accountancy biedt veel mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei en is er een grote vraag naar accountants op de arbeidsmarkt. 
 

Meer weten over onze opleidingen? 

Ben je op zoek naar een boeiende en impactvolle carrière in de financiële wereld? Ontdek de wereld van accountancy bij Markus Verbeek Praehep. Maak een keuze uit onze accountancy HBO Bachelors en Associate degrees, Post Bachelors & Praktijkopleidingen of volg losse modules. Markus Verbeek Praehep biedt diverse studievormen aan die passen bij jouw onderwijsbehoeften. Bekijk onze opleidingen en kijk uit naar een veelbelovende toekomst in accountancy.

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur