Hoe word je accountant?

Het beroep accountant is een beschermd beroep. Je mag de titel Accountant Administratieconsulent (AA) of Registeraccountant (RA) voeren wanneer je ingeschreven bent in het accountantsregister van de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants). Om je in te schrijven moet je aantonen dat je de juiste accountant opleidingen en het slotexamen bij de NBA succesvol hebt afgerond. In dit artikel lees je welke leerroutes je kunt afleggen om accountant te worden.
 

Assistent accountant worden

Wil je assistent accountant worden? Volg de opleiding Praktijkdiploma Assistent-Accountant. Je leert de belangrijkste aspecten van accountancy. Om je carrièrekansen te vergroten wordt geadviseerd om de HBO Bachelor Accountancy te volgen. Wanneer je het Praktijkdiploma Assistent-Accountant haalt, krijg je vrijstelling op het eerste jaar van de HBO Bachelor Accountancy.
 

De snelste route om accountant (AA) te worden!

De snelste leerroute die je kunt afleggen om AA-accountant te worden is als volgt. Start met de HBO Bachelor Accountancy volg daarna de Post Bachelor AA Accountancy - MKB Geïntegreerd. Je behaalt zowel je theoretisch getuigschrift als alle onderdelen uit de praktijkopleiding AA. Na succesvol afronden van het slotexamen bij de NBA mag je je inschrijven bij de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Je mag de AA-titel voeren.
 

Word AA-accountant op jouw manier

Je kunt de AA-titel via een snelle route of in fases behalen. Word AA-accountant in fases door het volgende opleidingstraject te volgen.

 • Stap 1. Moderne Bedrijfsadministratie

  De opleiding Moderne Bedrijfsadministratie duurt één jaar. Je gaat aan de slag met financiële administratie, kostensoorten en de jaarrekening. Je wordt ingeschreven bij de Stichting Register Fiscaal & Financieel Advies (SRFA). Door het afronden van de opleiding krijg je vrijstelling op vier modules van de opleiding Praktijkdiploma Assistent-Accountant.

 • Stap 2. Praktijkdiploma Assistent-Acccountant

  Vervolgens start je met de opleiding Praktijkdiploma Assistent-Accountant die doorgaans één jaar duurt. Met jouw vrijstelling volg je deze opleiding verkort. In de opleiding komen de belangrijkste onderwerpen van accountancy naar voren. Je leert over externe verslaggeving en wet- en regelgeving. Met het succesvol afronden van de opleiding rond je ook het eerste jaar van de geaccrediteerde HBO Bachelor Accountancy af.

 • Stap 3. HBO Associate degree Accountancy

  Na het behalen van de opleiding Praktijkdiploma Assistant-Accountant heb je zes modules uit het eerste jaar van de HBO Associate degree Accountancy afgerond. Deze opleiding duurt veelal twee jaar. In het tweede jaar (tweede fase) leer je over jaarrekeningen, consolidatie, management accounting, auditing en belastingrecht.

 • Stap 4. HBO Bachelor Accountancy

  Het afronden van de HBO Associate degree Accountancy levert 120 studiepunten op. Dit betekent dat je vrijstelling krijgt over de helft van de HBO Bachelor Accountancy. Hierdoor kun je in twee jaar je volledige HBO Bachelor Accountancy behalen. De laatste twee fases van de bachelor bestaan uit auditing, strategie, recht, internal control, financiering en algemene economie.

 • Stap 5. Post Bachelor AA Accountancy – MBK Geïntegreerd

  Je bent klaar voor de laatste opleiding. Je volgt de opleiding Post Bachelor AA Accountancy - MKB Geïntegreerd. De opleiding duurt drie jaar. Na het succesvol afronden van het geïntegreerde slotexamen bij de NBA mag je de AA-titel voeren.


Alle accountancy opleidingen
 

Accountant Administratieconsulent worden met schakelprogramma’s

Ben je al in het bezit van een Bacheloropleiding? Volg een schakelprogramma om Accountant Administratieconsulent te worden.  Er wordt gekeken naar de aansluiting op de onder andere de Post Bachelor AA Accountancy - MKB. Meer informatie.
 

Hoe word je een RA accountant?

Wil je Registeraccountant (RA) worden? In vijf stappen naar een RA-titel.

Stap 1. HBO Bachelor Accountancy (of andere bacheloropleiding)
Stap 2. Een schakelprogramma (voor de aansluiting op de Master)
Stap 3. Masteropleiding
Stap 4. Post Master RA
Stap 5. Praktijkopleiding RA

Na afronding van het geïntegreerd slotexamen bij de NBA mag je je inschrijven bij de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en ben je gerechtigd de RA-titel te voeren.
 

Accountant worden uitgelegd in een video

In de onderstaande video leggen wij stapsgewijs uit hoe je AA-accountant kunt worden. Je ontdekt in de video welke accountant opleiding geschikt is voor jou.

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur