Leiderschap

Naast mijn glibberende en glijdende gang door de middelbare school wilde ik als tiener een baantje. Hoe moest ik anders mijn stapleven bekostigen? Mijn zakgeld was daarvoor verre van toereikend.

In het holst van de nacht kranten rondbrengen trok me niet. Vakken vullen in een supermarkt evenmin. Nee, ik ging als keukenhulp werken in een bejaardenhuis - toen mocht je nog bejaardenhuis zeggen; doe je dat nu, dan ligt je hoofd eraf. Ik was getipt door een klasgenoot die daar op de zaterdag werkte en het leek me wel gezellig. Bovendien verdiende het best goed en was het op tien minuten loopafstand.

Met koken had ik he-le-maal niks. Hoefde ook niet, leek me, want de keuken van een bejaardenhuis is niet bepaald het ideale podium voor ambitieuze koks om te excelleren. Ruimte en tijd om eens iets verfijnds of verrassends op tafel te zetten en dat ook nog eens sierlijk, met oog voor detail, te decoreren ontbreken simpelweg. Het is allemaal productiewerk: 300 aluminium borden met de doordachte driehoek aardappelen- groente-vlees binnen een halfuur naar de afdelingen. En vooral geen tierelantijntjes.

Daar dacht de chef-kok anders over.

De chef-kok was doordrenkt met liefde voor het horecavak en maakte er evengoed wat van. Tijd of geen tijd. Daarin ging hij best ver. Nooit zal ik vergeten hoe hij met de paasdagen in aantocht een dikke winterjas aantrok, een schaatsmuts op zijn hoofd zette en voor anderhalf uur in de vriescel verdween. Daar boetseerde hij met pure chocolade acht kloeke paashazen. Voor elke afdeling één, als pronkstuk tijdens het gezamenlijke paasontbijt.

Het voltallige keukenpersoneel had er grote waardering en bewondering voor. En dat niet alleen. Hij inspireerde ons om zelf ook een paar stappen extra te zetten en gezamenlijk de keuken uit te dragen als de gastronomische hemel op aarde waar uitsluitend gerechten van topkwaliteit werden geserveerd. Er heerste bovendien elke dag een prettige, opgewekte sfeer.

Toen mijn schoolvriend daar vertrok om verder te studeren, kon ik de vacature vol vertrouwen, zonder risico op een rafelende familieband, bij een neef onder de aandacht brengen. En toen ik zelf na ruim 3 mooie jaren vertrok, nam mijn jongere broer mijn plek in.

Deze herinnering aan mijn weekendbaan kwam terug toen ik op www.finance.nl een artikel las met als kop: 'Leiderschap meest doorslaggevend voor aanbevelen werkgever'. De strekking: 'Leiderschap speelt de meest doorslaggevende rol in de mate waarin medewerkers hun organisatie aanbevelen als werkgever. Werknemers die dit positief beoordelen bevelen de organisatie sneller aan dan wanneer ze hier verbetermogelijkheden zien.' Dit blijkt uit het recent verschenen rapport Employee Experience in Nederland 2019, een onderzoek van AnalitiQs.

Zo belangrijk is goed leiderschap dus. En hoe mooi is het niet om als leidinggevende een stimulerende rol op de werkvloer te spelen? De teamgeest naar een hoger niveau te tillen? Medewerkers tot grote daden aan te zetten? En daarmee voor klinkende bedrijfsresultaten te zorgen?

Sommige leidinggevenden hebben het in zich, andere zouden het graag in zich willen hebben. Maar het is te leren. Als opleider voor de financieel professional gaan we niet alleen uit van cijfers. Bekijk onze vaardigheidstrainingen maar eens.

 

Marcel van Stigt
Copywriter Markus Verbeek Praehep

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur