Wat doet een assistent accountant?

Als financieel professional heeft je werk een grote impact op bedrijfsvoering, organisatiebeheer en (financiële) resultaten. Van financiële administratie tot naleving van wet- en regelgeving. In deze blog belichten we de functie van een assistent accountant. Ontdek wat een assistent accountant doet en hoe je assistent accountant kunt worden. 
  

Wat doet een assistent accountant? De kracht achter financieel beheer 

Als assistent accountant heb je een financieel-administratieve functie waarin je je dagelijks bezighoudt met het beheer van gegevens en de naleving van regelgeving. Van financiële verslaggeving, controle, bedrijfsadministratie tot boekhouding. Je hebt een verantwoordelijke, afwisselende rol waarin operationele uitvoering en ondersteuning aan de accountant centraal staan. Je functie bestaat uit de volgende werkzaamheden: 

 • Het verwerken en controleren van financiële transacties; 
 • Het voorbereiden van jaarrekeningen en belastingaangiften; 
 • Het analyseren van gegevens; 
 • Het voorbereiden van financiële rapportages; 
 • Het opstellen van balansen en winst- en verliesrekeningen; 
 • Het assisteren bij bedrijfsadministratie en controles; 
 • Het waarborgen van naleving van wet- en regelgeving; 
 • Administratieve taken zoals agendabeheer en notuleren. 
 

Het verschil tussen een accountant en assistent accountant 

Als assistent accountant werk je onder leiding van een accountant. Als assistent heb je een andere mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid dan als accountant. Een assistent richt zich op uitvoerende, ondersteunende taken. Als accountant ben je eindverantwoordelijk voor het beoordelen, interpreteren en adviseren op basis van financiële gegevens. Lees ook onze andere blog als je meer wilt weten over accountancy. 
 

Waarom assistent accountant worden? 

Als assistent accountant heb je een verantwoordelijke, veelzijdige rol waarin je nauw samenwerkt met de accountant. Je bent een essentiële schakel voor een soepel verloop van financieel-administratieve processen. Deze rol past bij je wanneer je administratief aangelegd bent, affiniteit hebt met financiën, nauwkeurig werkt, analytisch inzicht hebt en over goede communicatieve vaardigheden beschikt. Ben je benieuwd naar of deze rol een goede investering is? We zetten de voordelen op een rij. 

 • Je hebt een veelzijdige, verantwoordelijke functie; 
 • Je ziet direct de impact van je werk; 
 • Er zijn veel doorgroeimogelijkheden; 
 • Je leert nauw samenwerken met anderen; 
 • Je wordt uitgedaagd om analytisch en probleemoplossend te denken; 
 • Je leert nauwkeurig te werken en ontwikkelt oog voor details. 
 

De assistent accountant opleiding: verhoog direct je rendement 

Een investering in jezelf is een slimme investering. Bij Markus Verbeek Praehep hebben we meer dan 125 jaar ervaring in het opleiden van financieel professionals. Ontdek ons brede aanbod accountancy opleidingen. Hoe word je assistent accountant? Volg de onderstaande drie stappen. 
 

Stap 1: Laat je inspireren 

Bekijk de ervaringen van andere studenten. Lees het verhaal van onze student Ozzie Gommers of kom langs bij een open avond

Stap 2: Ontvang persoonlijk advies 

Heb je vragen of advies nodig? Vraag direct een persoonlijk adviesgesprek aan om te bepalen welke opleiding bij jouw leerdoelen past. 

Stap 3: Verhoog je rendement 

Ontwikkel jezelf tot assistent accountant door de opleiding Praktijkdiploma Assistent-Accountant te volgen.  
Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur