De olympische droom van financial én studente Bianca Baak

In de spotlights: Bianca Baak

Deze keer geen bedrijf, maar een persoon in de spotlights: Bianca Baak. Topsporter, assistent-accountant en MBA-studente bij Markus Verbeek Praehep. Een 26-jarige Amsterdamse met een droom: als Nederlands kampioene hordelopen deelnemen aan de Olympische Spelen 2020 in Tokio. Markus Verbeek Praehep ondersteunt haar als haar hoofdsponsor.

Bianca Baak (26) is assistent-accountant bij Horlings Nexia in Amsterdam en volgt bij Markus Verbeek Praehep een MBA-opleiding. Maar vooral is ze zesvoudig nationaal kampioen hordelopen die dolgraag mee wil doen aan de Olympische Spelen 2020 in Tokio. Markus Verbeek Praehep is haar hoofdsponsor. Wij helpen haar om haar missie te volbrengen. Dit is het verhaal van een ambitieuze, jonge Amsterdamse die niet zomaar wat in het wilde weg leeft. Het is het verhaal van iemand met een doel, iemand die zich met een enorme gedrevenheid ontwikkelt als financial én keihard werkt aan het realiseren van haar ultieme, olympische droom.

Het miezert, het is kil en er jaagt een gure wind over het complex van de Amsterdamse Atletiek Combinatie. Geen weer om buiten te zijn. En toch beweegt zich daar op de tartanbaan een ranke gestalte. Als een dartelende hinde op een luimige lentedag. Zo lichtvoetig dat ze de grond amper lijkt te raken. Bianca Baak traint zeven à acht keer per week volgens een strak schema, waarvan ze geen millimeter afwijkt. Weer of geen weer. Rondjes lopen om in conditie te blijven, rekken en strekken om haar spieren soepel te houden, over hordes springen om haar timing te bewaken. Zin heeft ze niet altijd. Maar ze is hard voor zichzelf en houdt constant dat ene, ultieme doel haarscherp voor ogen: meedoen aan de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Geen terloops opgekomen wens, maar een droom die ze koestert als een dierbaar erfstuk. Daar moet alles voor wijken.

Altijd maar rennen

Als jonge meid was Bianca bij voorkeur buiten. En altijd maar rennen. "Toen ik 12 jaar was ben ik op advies van mijn middelbare school eens bij een atletiekbaan gaan kijken, toen nog in Almere. Ik ben nooit meer vertrokken. Ik kwam erachter dat rondrennen ook een sport is. Ik heb een proefles genomen en ben daarna twee keer in de week gaan trainen. Ik bleek goed te zijn in hordelopen. Deed mee aan wedstrijden en was sneller dan het beste meisje van de club. Ook van jongens won ik vaak. En ik kon slecht tegen mijn verlies."

Brons op Europees Olympisch Festival

De ambities van Bianca groeiden en haar talent werd ontdekt. Ze werd voor het eerst Nederlands kampioene en won in 2009 brons op een Europees Olympisch Festival in Finland. "Dat was mijn eerste eyeopener", vertelt ze, tussen twee happen van haar yoghurt met havermout door, in haar bescheiden woning in Amsterdam. "Voor het eerst vliegen, oranje pakje aan en internationale wedstrijden lopen. Met een medaille op een podium. Het voelde heel speciaal. Hé, dacht ik, dit is interessant. Dit wil ik wel meer."

De puzzel compleet maken

Drukke tijden braken aan. Naast haar wedstrijden en trainingen bouwde ze ook aan haar loopbaan. Boekhouden had haar interesse. De puzzel compleet maken. Daar wilde ze iets mee. Ze heeft bedrijfskunde gestudeerd aan de universiteit en werkt nu als assistent-accountant bij Horlings Nexia in haar woonplaats. Ze neemt haar werk heel serieus en wil haar kennis up-to-date houden. Vandaar haar studie bij Markus Verbeek Praehep. Die bevalt haar uitstekend, niet in de laatste plaats omdat ze de lesstof ook thuis kan doornemen én omdat ze haar examendatum zelf kan kiezen. Maar ze is op de eerste plaats topsporter. Een persoonlijke crisis in 2016 wierp haar even terug, ze wilde even niets meer van hordelopen weten, maar ze heeft zichzelf opgericht en met ingang van 1 januari 2017 is ze weer volop en voluit gaan trainen. En ze had het vertrouwde ritme weer snel te pakken.

Geen talent om zelf sponsors te werven

Bianca Baak is een natuurtalent. Tenminste: als het gaat om hordelopen. Het talent om op eigen kracht sponsors aan zich te binden ontbeert ze. Te bescheiden om brutaal bij bedrijven binnen te wandelen, zichzelf te presenteren en om financiële ondersteuning te vragen. En financiële ondersteuning - die heeft ze hard nodig. Bij hordelopen op haar niveau horen geen afgetrapte gympies van Marktplaats, maar sportschoenen van hoge kwaliteit. Net als uitgekiende voedingssupplementen, fysiotherapie, krachttraining en sportmassage. En ze moet het allemaal zelf zien te bekostigen; dat is inherent aan het gematigde topsportklimaat dat in Nederland heerst.

Een geluk bij een ongeluk

Bianca: "Je moet connecties hebben. Door de jaren heen heb ik wel wat sponsoring gehad, maar dat is allemaal weggevallen. Ik heb daarna altijd alles zelf betaald. Een geluk bij een ongeluk was dat ik in 2009 op mijn fiets door een auto ben aangereden. Ik heb smartengeld gehad en daar kon ik dan weer wat van betalen. Maar het potje raakte op en dat werd toch wel een bron van zorg. Ik ben dan ook heel blij dat jullie nu mijn hoofdsponsor zijn."

Horde voor horde naar Tokio

Voor Bianca betekent dat dat ze zich geheel op haar sport kan richten. Tokio 2020 is nog ver weg. Ze vindt het niet slim om zich daar al helemaal op te focussen. Bovendien moet ze nog herstellen van een cyste in haar heupkapsel. Dus eerst maar eens de haalbare doelen bereiken. Haar persoonlijke record van 56.30 naar 55 seconden brengen. Dan naar het EK en WK. Maar ook goed werk afleveren als assistent-accountant en geconcentreerd studeren. Dat alles onder haar alles omvattende levensmotto: "Wat ik doe, wil ik goed doen."

Volg Bianca Baak op Instagram

Markus Verbeek Praehep sponsort en ondersteunt Bianca Baak op haar weg naar Tokio 2020. Wil je weten hoe het haar vergaat? Volg ons op Instagram en blijf op de hoogte van haar weg naar Tokio en andere updates. www.instagram.com/mvp_opleidingen

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur