19 juni 2013: De omgekeerde industriële revolutie: HRM moet aan het werk!

Door: Niels Woudstra.
Natuurlijk ben ook ik geabonneerd op 'tig' vakbladen en aangesloten bij evenveel vakorganisaties en ondernemers. Iedere dag hoor ik wel van iemand de term “het nieuwe werken”. Beseffen we eigenlijk wel waarover het gaat? Het is niet zomaar weer een handige commerciële term, maar het is letterlijk een waarschuwing voor de ommekeer van de industriële revolutie! Oké, wellicht ook iets overdreven, maar ik kan hier wel enthousiast over worden.

Effecten

Jammer genoeg is de term niet nieuw, waardoor de visie op dit onderwerp al een smet heeft. Waar dacht u als eerste aan bij deze term? Flexibele werkplekken en thuis werken? Huisvesting en ICT-oplossingen?
Het ‘nieuwe’ nieuwe werken gaat over de nieuwe behoeften van de nieuwe generaties: Een groot deel van de nieuwe generaties is niet meer ‘loyaal’ aan de organisatie, maar aan het doel. De persoonlijke ontwikkeling en successen staan hoog in het vaandel en is niet afhankelijk van één organisatie. Wat men doet is belangrijk, maar wie men kent nog vele malen belangrijker. Men wil niet meer per se van 9 tot 5, maar een eigen planning afstemming op privé. ’s Avonds en in het weekend nog even wat uurtjes inhalen. De ZZP’ers schieten als paddenstoelen uit de grond. Natuurlijk maakt de digitale wereld dit gelukkig ook mogelijk: “alles in de cloud” delen we via internet.

Verandering in HRM

Het gebeurt niet vaak dat het vakgebied HRM met dit soort veranderingen te maken heeft. Het vergt een frisse blik en bereidheid tot verandering. Om als bedrijf te sturen op doelen zijn andere vormen van administratieve organisatie en communicatie nodig. Hoe gaat u de nieuwe generatie binden en boeien aan uw organisatie, maar uit kostenaspect uiteraard nog wel in geoptimaliseerde processen? Is uw strategische personeelsplanning ingericht voor de schaarste op de arbeidsmarkt?

Kom tegemoet aan de wensen van de nieuwe generatie. Geef ze volledig inzicht en invloed op de werkroosters voor hun eigen werkplanning. Maak zo concreet en transparant mogelijk meetbare doelen. Werk projectmatig in korte termijnen. Digitale personeelsdossiers waarbij de medewerker zelf wijzigingen kan aanbrengen in gestroomlijnde processen. Tegenwoordig gewoon met apps op uw telefoon of tablet. De investeringskosten van deze software worden terugverdiend door minder personeel op administratieve functies (PA, SA, Planning, Middenkader): Ga over op E-HRM.

Slimmer werken, minder naar de ’fabrieken’ en individuele beloningsstrategieën: Ik heb zin in de nieuwe industriële revolutie!

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur