1 januari 2014: Energize...breng de groep in beweging!

Als docent bij Markus Verbeek Praehep mag ik ook regelmatig de cursus “Boekhouden in 3 dagen” geven. Dit is een intensieve cursus waar men in 3 dagen de basisprincipes van het boekhouden leert.
Toen ik de eerste keer deze cursus moest geven, heb ik serieus nagedacht over hoe ik dit moest gaan aanpakken. Rechttoe rechtaan de les geven, dat lukt wel. De kunst is, hoe houd je de aandacht vast en hoe krijg je de cursisten zover dat zij het leuk blijven vinden en er nog wat van opsteken ook? Boekhouden heeft toch al zo’n saai en stoffig imago. Ik moest wat verzinnen.
 
Je kunt als docent kiezen voor allerlei verschillende werkvormen, zoals: 

het geven van instructie;

het stellen van vragen;

geven van opdrachten tijdens de les;

in groepjes samenwerken.

Maar hoe wissel je het zodanig af dat het een gevarieerde les wordt? Want als je van 9.00 tot 16.00 met elkaar 3 dagen in een lokaal zit, moet je meer doen.
 
Ik ontdekte energizing. Bij energizing is het de bedoeling dat de groep fysiek in beweging komt met als doel dat iedereen een oppepper krijgt en daarna weer fris de les kan vervolgen. Je moet denken aan opdrachten in de vorm van spelletjes waarbij men daadwerkelijk in beweging komt. Je kunt energizers gebruiken om de les leuker te maken, maar het is een nog grotere kunst om een spelletje te bedenken waarbij je ook nog wat leert over de stof die behandeld is.  

De verschrikkelijke toren van Pisa

Een voorbeeld van een spelletje is bijvoorbeeld in twee groepen rond een tafel staan en het spel de verschrikkelijke toren van Pisa spelen. Dit is een leuk balansspelletje, zorgt voor veel hilariteit en voor een ontspannen sfeer. 

Een bal

Een voorbeeld van een spelletje waarbij de stof wordt getoetst is: De cursisten staan in een kring en de docent gooit een bal willekeurig naar een cursist met de vraag: “kas neemt toe?”. De cursist moet dan “debet” roepen. De cursist gooit de bal weer terug en de docent komt met een volgende vraag voor de volgende cursist. 
 
Beide oefeningen heb ik in de les uitgeprobeerd en het werkte! De cursisten vonden het een leuke afwisseling en waren inderdaad weer fris om de cursus te vervolgen. Op deze manier werd de cursus Boekhouden in 3 dagen een leuke energievolle en leerzame cursus.
 
Ter inspiratie nog 2 energizers:

101 werkvormen
 
beleidsimpuls/energizers

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur