Voorwoord

Precies!

Generaties van financieel professionals

Ik kan me heel goed herinneren dat mijn oma en opa me vertelden over de periode dat er nog geen TV's, radio's, auto's en vliegtuigen waren. Als klein manneke kon ik me daar helemaal niets bij voorstellen. Ik troostte me met de gedachte dat ze toch al erg oud waren. Zo leek deze periode gevoelsmatig nog veel verder weg dan ik dacht. Stel je voor, in zo'n korte tijd zoveel belangrijke uitvindingen die het aanzien van de planeet hebben veranderd. Dit soort enorme ontwikkelingen zouden wij toch niet meer gaan meemaken?

Nog niet zo heel lang geleden zat ik in een overleg met enkele collega's, dertigers. Onderwerp van gesprek was een project Robotica. In een demo kregen we te zien hoe de robot in de nachtelijke uren repetitieve processen uitvoerde. De term robot is daarbij wat misleidend; al snel denk je aan mechanisch rondwandelende mannetjes of vrouwtjes. Dat is natuurlijk niet het geval, de geëvalueerde software maakt het mogelijk dat deze werkzaamheden kunnen worden geautomatiseerd. Heel mooi dat dit allemaal kan en het schept nogal wat mogelijkheden, zeker als met Artificial Intelligence de volgende stap wordt genomen.

Ik kijk mijn andere collega en leeftijdsgenoot aan en zeg: "En dat terwijl we ooit hebben gewerkt zonder computers. Kun jij het je nog herinneren?". De Commodore 64 kwam voorbij, Space Invaders, stencilmachines, typmachines et cetera. Onze collega-dertigers keken ons meewarig aan en begrepen niet waar we het over hadden.

De volgende dag bestudeer ik het 'Maturiteitsmodel voor de financieel professional 2022', dat door de NBA is uitgebracht. Het is het resultaat van een aantal rondetafelgesprekken tussen vele prominenten uit het beroepenveld, gecoördineerd door prof. Dr. Eddy Vaassen RA. Nu heb ik al heel wat rapporten gelezen, maar dit document is het lezen en bestuderen meer dan waard. Het is to the point, het geeft concreet weer waar de financial mee te maken gaat krijgen en geeft aan welke competenties hiervoor ontwikkeld moeten worden.

Het omschrijft de 4 profielen van de financial (starter, ondersteuner, manager en partner), de kennisgebieden waarmee hij/zij te maken heeft (Strategie, Performance Management, Governance, Risk & Compliance, Finance Operation & Reporting) en de rollen die daarin vervuld kunnen worden (Navigator, Sensor, Poortwachter, Analist, Coach), de competenties die je daartoe moet ontwikkelen en daarnaast wordt de afstemming tussen business en finance uitgebreid belicht.

Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoet aan de verwachtingen van werkgevers voor 2022? Bekijk het nieuwe assortiment van Markus Verbeek Praehep voor 2019/2020! Het sluit nauw op dit maturiteitsmodel en de wensen van de markt.

Met vriendelijke groet,
Frank Bakker
Directeur Markus Verbeek Praehep

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur