Nitwit

Als mijn 15-jarige dochter mijn mobiele telefoon ziet, wordt ze gillend gek. Alleen al dat toetsenbord - dat kan volgens haar echt niet meer. Sterker nog, het hele apparaat keurt ze af en dat doet mijn zoon van 14 ook. Het is hopeloos verouderd, als ik het goed heb begrepen.

Met mijn huiscomputer is het ook heel bar gesteld. Bijna antiek. In een museum zou hij niet misstaan.

Mijn IT-kennis en -vaardigheden zijn al net zo pover. Tikken lukt nog wel - gewoon een kwestie van vaak doen - maar laat me niet werken met Excelsheets. Mijn cursor verspringt onophoudelijk naar velden en cellen waar ik helemaal niet wil zijn. Af en toe verschijnt er een wit kruis in beeld en dan loopt de hele boel vast.

Het kan nog erger.

Heb ik tekst in een veld getikt, dan kan die zomaar in het niets verdwijnen. Geen flauw idee hoe ik dat flik en al helemaal niet hoe ik die tekst terug tover. Moet je nagaan hoeveel tijd ik hiermee verspil.

Ja, ik weet het. Het kan allemaal veel sneller en efficiënter. Op mijn werk doorloop ik op de computer stap voor stap kilometerslange trajecten om van A naar B te komen. Moet ik een document voor een collega opzoeken en komt hij naast me zitten, dan begint hij binnen twee minuten ongeduldig op zijn stoel te draaien of met zijn vingers op de leuning te trommelen.

"Wat doe je dat omslachtig. Dat kan toch veel sneller?" hoor ik dan. En voor ik het in de gaten heb, pakt hij mijn muis en komt het document binnen anderhalve seconde in beeld.

"Hoe deed je dat?" stamel ik dan. Een beetje tegen beter weten in, want als ik het krijg uitgelegd, ben ik het ook zo weer vergeten.

"Nou, zo", zegt mijn collega en er flitst van alles op mijn scherm.

"Aaaaahhhh, zo", roep ik dan traag en vertwijfeld.

Mij maakt het niet zoveel uit, maar voor de financieel professional zijn IT-vaardigheden en -kennis nu onmisbaar. Je komt er verder mee. Je bent een stuk interessanter voor je klant en voor je werkgever.

Hoe belangrijk is het bijvoorbeeld niet om hackers op veilige afstand te houden? En wat dacht je van het beschermen van de privacy van je klanten? En het kunnen analyseren van big data?

In deze editie van PRECIES besteden we er ook aandacht aan. Lees het interview met Huub Jansen van Crowe Foederer maar.

Markus Verbeek Praehep biedt natuurlijk verschillende IT-trainingen en -opleidingen voor de financieel professional. Bekijk ons uitgebreide aanbod maar eens. Je vindt het onder www.mvp.nl/opleidingen/it-voor-de-financieel-professional. Gewoon even deze link kopiëren of overtikken, in je browser plakken en … Ach, je weet vast beter dan ik hoe je zoiets doet.

Marcel van Stigt

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur