Metamorfose

Rupsen - in wezen bescheiden en onopvallende types - ontpoppen zich tot vlinders die vrolijk en onbekommerd door het leven fladderen. Kan iets soortgelijks bij mensen gebeuren? Ja, dat kan. Ik heb het van dichtbij meegemaakt.

In mijn vorige werkzame leven was ik journalist. Namens de krant was ik uitgenodigd om in Amsterdam-Noord, mijn werkgebied, de voorbereidingen en finale van een talentenjacht bij te wonen. Acht tienermeisjes hadden zich daarvoor opgegeven. Zij moesten zich eerst aan een paar coaches presenteren, die zouden met hen aan de slag gaan, en twee weken later was daar dan de finale. Het was in een decembermaand en de winnaar mocht tijdens de immer drukbezochte nieuwjaarsreceptie in het kantoor van het stadsdeelgebouw optreden en zichzelf in de kijker spelen.

Het was die eerste dag een en al treurigheid.

Een enkeling kwam best goed uit de verf. De rest stond stijf als een lantaarnpaal en met de allure van een muurbloem op het podium. Waarom hadden ze zich in godsnaam aangemeld?

De coaches zouden zich twee weken lang nog over de betreurenswaardige artiesten ontfermen. Redden wat er te redden viel. Alle aanwezigen vreesden voor de finale in een volgepakt theater.

Met flink wat reserves mengde ik me op de dag des oordeels tussen het publiek. En ik wist niet wat ik zag.

De meisjes presenteerden ze zich als volleerde artiesten. Geen spoortje schroom, maar de zelfverzekerdheid, uitstraling en flair van Lady Gaga. Stuk voor stuk. Die coaches verdienden minimaal een eremedaille.

Ja, leuk, denk je nu misschien, maar wat heeft dat in vredesnaam met het financiële vakgebied te maken?

Alles.

Ook de financial van nu moet uit zijn schulp kruipen, voor zover die daar tenminste in zit. Deze tijd vraagt daarom en in PRECIES gaan we daar de komende kwartalen aandacht aan besteden.

En het mooie is: de nu zo belangrijke soft skills als adviesvaardigheden en overtuigingskracht kun je jezelf eigen maken. Ik moet meteen denken aan een 30-jarige interim professional die ik vorig jaar tijdens een interview heb gesproken. Aan vakkennis ontbrak het haar niet, maar haar klanten zelfverzekerd te woord staan - dat was andere koek. Ze heeft daarom, met een aantal collega's, een trainingstraject gevolgd. Het heeft haar veel gebracht.

Ze zei, met een onverholen, trotse glimlach, dat ze vanaf dat moment elk gesprek vol vertrouwen aangaat. Ze moet alleen even een korte mindset toepassen als ze bij de klant voor de deur staat. Meer niet.

En ik zie het haar écht doen. Even die mindset, aankloppen, en bij drie heren aan tafel aanschuiven. Ze kijkt haar gesprekspartners vriendelijk aan. Klapt haar laptop open. En zegt: 'Zo, heren, ik heb de cijfers grondig bestudeerd. Ik wil even wat puntjes met jullie doornemen.'

Ja, echt, ook van nature bedeesde financials kunnen hun bescheidenheid laten varen en floreren.

Het is allemaal te leren. En je leert het bij.

Nou? Bij wie denk je?

Marcel van Stigt
Copywriter Markus Verbeek Praehep

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur