Fiscale vakantiepret in eigen stad

Welke wijsgeer het was die ooit zei dat kennis en wetenschap ontstaan uit verwondering en vragen stellen, geen idee, maar ik heb dit jaar tijdens mijn zomerverblijf in Amsterdam wel aan den lijve mogen ervaren dat het inderdaad zo werkt. Loop bijvoorbeeld maar eens vanaf het Centraal Station via het Rokin naar de Dam. Een van de eerste dingen waarop je stuit, zijn de levende standbeelden op de Dam, in de vorm van een koene ridder of de Dood die je met een zeis achtervolgt.

Hoe valt dit goedbedoelde gedoe te duiden? Is dit nu 'resultaat uit overige werkzaamheden' of gaat het om 'winst uit onderneming'? En welke modelovereenkomst ligt hieraan ten grondslag? Kan de ridder zich laten vervangen en bestaat er een verplichting om loon te betalen?

En als we dan toch bezig zijn: welk btw-tarief is hierop van toepassing? Betreft het een optreden door een uitvoerend kunstenaar (tabel 1: diensten b17 voor de liefhebber) of deel je de mening van de (enige in deze weken samen met mij overgebleven) Amsterdammer, die tussen zijn kunstgebit door tegen mij mompelde: "Mijnheer, ik heb thuis een blinde marmot, die dit soort kunstjes tien keer beter kan..."

Ik besluit een moment van rust te pakken in het Koninklijk Paleis op de Dam. Daar bezoek ik de tentoonstelling 'Dynastie, portretten van Oranje-Nassau' en loop meteen aan tegen een aandoenlijke foto van onze koning en koningin met hun drie spruiten, geflankeerd door Skipper (wie heeft toch bedacht dat elke president en koning(in) een hond moet hebben tegenwoordig?). Ik bedenk me dat de nazaten van de Van Vollenhoventjes vast even hebben moeten slikken bij de troonsafstand van, tegenwoordig, prinses Beatrix. Immers: daar ging hun vrijstelling van artikel 33 lid 1b, Successiewet. Je zou toch willen dat je tante nog even iets langer op de troon had gezeten. Dat doen ze in Engeland en Japan dan toch beter!

Als ik het paleis verlaat, zie ik op een affiche van Artis dat olifant Thong Tai drachtig is van bul Mekong en dat er over 4 maanden een olifantje wordt verwacht. Kortom, op naar Artis! Staande voor het olifantenverblijf (Thong Tai had trouwens een atv-dag...) vraag ik me opeens af of Artis investeringsaftrek gaat claimen voor de nazaat van Thong Tai en Mekong (artikel 3.41 Wet IB).

Inmiddels tolt mijn hoofd door al die vragen en terwijl ik na deze vermoeiende, maar inspirerende dag naar huis fiets, realiseer ik me dat de fiscale vraagstukken voor het oprapen liggen. Ik wens je een boeiend studiejaar toe met veel verwondering.

Door: Huub van Wersch

Fiscalist, mediator en docent bij Markus Verbeek Praehep. Hij doceert alle fiscale onderdelen voor zowel de studenten aan de opleiding tot belastingconsulent en belastingadviseur als voor studenten aan de AA-opleiding.

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur