4 april 2013: Als ik later groot ben...

Door Bart van der Vorm.

Als ik later groot ben, word ik … belastingadviseur!

De titel klinkt misschien niet erg vanzelfsprekend. Piloot, brandweerman of profvoetballer zullen vaker worden genoemd. Toch gooien jaarlijks vele studenten hun vroegere idealen overboord en kiezen voor het fiscale vakgebied.

Schuif daarom het clichébeeld van grijze muizen, uurtje-factuurtje en stoffige wetteksten aan de kant en neem een kijkje in de dynamische wereld van de belastingadviseur.

De werkzaamheden van een belastingadviseur

Allereerst wat doet een belastingadviseur? Als belastingadviseur geef je fiscale adviezen en/of stel je belastingaangiften samen voor bedrijven en particulieren. Onderwerpen waarover je kunt adviseren zijn bijvoorbeeld: welke rechtsvorm past het best bij een onderneming, hoe moet een onderneming fiscaal worden omgezet in een bv of op welke wijze kan een bedrijfsoverdracht fiscaal optimaal plaatsvinden. Voor de samenstelling van belastingaangiften kun je denken aan aangiften inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en schenk- of erfbelasting. Daarnaast heb je namens je cliënten ook regelmatig contact met bijvoorbeeld de Belastingdienst en het notariaat.

Een dynamisch vakgebied

Het vakgebied van een belastingadviseur staat niet stil. De dagelijkse rechtspraak en de besluitvorming in Den Haag kunnen directe gevolgen hebben voor de fiscale positie van je cliënt. Je moet het leuk en interessant vinden om de actualiteiten nauwgezet te volgen, zodat je, waar mogelijk, voordeel voor je cliënt kunt behalen.

Een creatief beroep

De belastingwetgeving wordt vaak als complex beschouwd. Jij voelt je hierin juist als een vis in het water en vindt het een uitdaging om de optimale oplossing voor je cliënt te behalen. Creativiteit komt dan ook goed van pas, waarbij je soms van de gebaande paden af moet om een gewenst resultaat te kunnen bereiken.

Contact met cliënten

Als belastingadviseur ben je een belangrijk aanspreekpunt voor de ondernemer en particulier. Je hebt dan ook regelmatig contact met je cliënt. Ze beschouwen jou als de persoon die ervoor zorgdraagt dat ze niet meer belasting betalen dan strikt noodzakelijk is. Ze zien je graag komen!

Hoe ziet de toekomst eruit?

Gekscherend wordt wel eens gezegd dat er twee zekerheden zijn in ons leven: één dat we een keer overlijden en twee dat we belasting betalen. Ondanks dat de politiek in Den Haag soms beweert dat door aanpassingen en vernieuwingen in de wetgeving er steeds minder belastingadviseurs nodig zullen zijn, bewijst de praktijk het tegendeel.

Het vak van belastingadviseur is en blijft dan ook een uitdagend en dynamisch vakgebied
met een mooie toekomst. Ga ervoor! 

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur