Wil je een opleiding volgen? Zo overtuig je je werkgever

Lees onze praktische tips en doe er je voordeel mee

Je bent ambitieus en wilt een opleiding volgen. Want je bent ervan overtuigd dat je daarmee verder komt. Maar hoe denkt je werkgever daarover? Misschien twijfelt hij aan het nut ervan. Of hij hikt tegen de kosten aan. Je zult hem dus moeten overtuigen. Maar hoe doe je dat? Lees de onderstaande tips en doe er je voordeel mee.

1. Weet waar je het over hebt
Zorg dat je kunt onderbouwen waarom je een opleiding moet volgen. Wat betekent dat voor jouw ontwikkeling? En voor jouw organisatie? Zet alle feiten op een rijtje. Heb je je opleiding gekozen? Waar en op welke dag en welk tijdstip wil je die volgen? Hoeveel gaat het kosten? Wanneer kun je beginnen? Goed voorbereid sta je sterker tijdens het gesprek.

2. Kies voor het juiste moment
Timing is belangrijk: plan je gesprek op het juiste moment. Bijvoorbeeld tijdens het functioneringsgesprek, POP-gesprek, arbeidsvoorwaardengesprek of het beoordelingsgesprek.
 
Staan deze gesprekken voorlopig niet op de planning? Schiet dan zelf een afspraak in met je leidinggevende. Als je het lastig vindt om direct te zeggen: “Ik wil een opleiding volgen”, bespreek dan eerst jouw professionele ontwikkeling in het algemeen en daarna pas je opleidingswens.

3. Vertel over de voordelen voor je werkgever
Natuurlijk gunt je werkgever je jouw persoonlijke groei, maar hij is vooral bezig met de bedrijfsbelangen. Vertel daarom dat een opleiding júist goed voor de organisatie is. Laat zien wat voor nieuwe kennis je kunt gebruiken in je werk. En welke nieuwe projecten je hierdoor op kunt pakken. Of hoe je deze kennis gaat delen binnen het bedrijf.
 
Geef ook aan hoe het volgen van een opleiding past bij de kernwaarden of visie van de organisatie. En wat een opleiding betekent voor jouw motivatie in je baan.

4. Wees voorbereid op tegenargumenten
Misschien is je werkgever meteen enthousiast over je plannen. Met het is slim om alvast rekening te houden met enige weerstand. Zorg dat je tegenargumenten klaar hebt:
 
“Een opleiding is te duur”
Opleidingskosten zijn aftrekbaar van belastingen. In sommige gevallen zijn er ook subsidiemogelijkheden. Kijk ook of jouw organisatie een opleidingsbudget heeft: in dat geval is er zelfs al een bedrag gereserveerd voor opleidingen. Wellicht kun je zelf ook een deel meebetalen.
 
“Het is te druk op de afdeling”
Juist als het druk is op je werk, moet je zorgen dat je gemotiveerd blijft. Een opleiding helpt je hierbij. Bovendien maakt het je beter in je werk, waardoor je zaken efficiënter kunt aanpakken. De praktijkgerichte opdrachten van je MVP-opleiding kun je trouwens direct inzetten voor je dagelijkse werk. En misschien kun je de opleiding ’s avonds of in het weekend volgen?
 
“Met een opleiding kun je vast zó terecht bij de concurrent”
Opleidingsmogelijkheden bieden getuigt van goed werkgeverschap. Uit onderzoek is gebleken dat vooral dát in een werkgever wordt gewaardeerd. Het bindt medewerkers.
 
Twijfelt je baas nog steeds? Leg dan in een studieovereenkomst vast dat je een deel van je opleiding terugbetaalt als je binnen een bepaalde periode toch weggaat.
 

Vragen?

Heb je nog vragen aan ons? Of wil je persoonlijk advies? Bel ons dan op 035 - 5 280 811. Of vul het contactformulier in. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.