Wil je een opleiding volgen? Zo overtuig je je werkgever

5 praktische tips om over een opleiding te beginnen

Wat als je ambitieus bent en een opleiding wilt volgen, maar je werkgever daar niet achterstaat? Misschien twijfelt hij aan het nut ervan of hikt hij tegen de kosten aan. Dan zal je hem moeten overtuigen. Maar hoe doe je dat? Wij geven je 5 praktische tips.

1. Weet wat je wilt – en waarom
Het is makkelijker om over een opleiding te beginnen wanneer je precies weet wat je wilt. ‘Een opleiding volgen’ is een vaag begrip en daardoor makkelijk van tafel te vegen. Zorg daarom dat je goed voorbereid het gesprek in gaat met een duidelijk plan voor ogen. Welke opleiding wil je volgen? Hoe lang duurt de opleiding? En wat zijn de kosten? Zo laat je niet alleen aan je werkgever zien dat je hier goed over hebt nagedacht, maar kun je ook makkelijker beargumenteren wat het belang is van het volgen van deze specifieke opleiding voor jouw ontwikkeling én de organisatie.

2. Weet waar je het over hebt
Zorg ook dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied en hierover je eigen visie vormt. Wil je je bijvoorbeeld verder ontwikkelen op het gebied van Datascience, Innovatie en IT? Bekijk dan ons Webinar over ‘De (on)zin van digitale transformatie voor financieel professionals’ om je verder te verdiepen in dit vakgebied. Door te weten waar je het over hebt kun je je werkgever makkelijker overtuigen waarom jij je verder moet ontwikkelen op dit gebied.

3. Kies voor het juiste moment
Timing is belangrijk: plan je gesprek op het juiste moment. Bijvoorbeeld tijdens het functioneringsgesprek, POP-gesprek of arbeidsvoorwaardengesprek. Staat zo’n gesprek voorlopig niet op de planning? Plan dan zelf een afspraak in met je leidinggevende. Als je het lastig vindt om direct te zeggen: “Ik wil een opleiding volgen”, bespreek dan eerst jouw professionele ontwikkeling in het algemeen en daarna pas je opleidingswens.

4. Vertel over de voordelen voor je werkgever
Natuurlijk gunt je werkgever je jouw persoonlijke groei, maar hij is vooral bezig met de bedrijfsbelangen. Vertel daarom dat een opleiding júist goed is voor de organisatie. Laat zien wat voor nieuwe kennis je kunt gebruiken in je werk en welke nieuwe projecten je hierdoor op kunt pakken. Wat ook kan helpen is aangeven hoe jij wat je geleerd hebt kunt delen met je collega’s. Zo betaalt je leidinggevende maar één keer opleidingskosten, maar verspreidt de kennis zich verder binnen het team of de organisatie.
 
Geef daarnaast ook aan hoe het volgen van een opleiding past bij de kernwaarden of visie van de organisatie en wat een opleiding betekent voor jouw motivatie in je baan.

5. Wees voorbereid op tegenargumenten
Misschien is je werkgever meteen enthousiast over je plannen, maar het is slim om alvast rekening te houden met enige weerstand. Zorg dat je tegenargumenten klaar hebt:
“Een opleiding is te duur”
“Het is te druk op de afdeling”
“Met een opleiding kun je ook makkelijk terecht bij de concurrent”
Wat als je werkgever niet akkoord gaat?
Natuurlijk kunnen wij ook met deze tips niet garanderen dat je werkgever akkoord gaat met het volgen van een opleiding. Misschien is er simpelweg geen budget voor. Gelukkig is er nog een andere mogelijkheid. Sinds september 2017 kan iedereen tot 55 jaar tegen heel gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid om een HBO Associate degree-, HBO Bachelor- of Masteropleiding te volgen. Dit heet het Levenlanglerenkrediet. De Ad-, Bachelor- en Masteropleidingen van Markus Verbeek Praehep vallen ook onder deze regeling. Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Lees alles over deze aantrekkelijke studiefinanciering.
 
Vragen?
Heb je nog vragen aan ons? Of wil je persoonlijk advies? Bel ons dan op 035 - 5 280 811. Of vul het contactformulier in. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.