Post Bachelor Register Financial Controller

De route naar RFC voor financieel professionals met Bachelordiploma - 1 jaar
Vakopleiding Branche-erkend

Duur

12 maanden

Erkenning

NVAO-geaccrediteerd

Eerstvolgende startmoment

April 2021

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.00 - 18.00 uur
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Je bent financial controller, ambieert deze rol of bent werkzaam als financial professional. Je hebt al een Bacheloropleiding Bedrijfseconomie, Accountancy, SPD Bedrijfsadministratie of vergelijkbaar afgerond en wilt je sterk onderscheiden op de arbeidsmarkt. Met deze opleiding en de registratie in het register van de Stichting Register Fiscaal en Financieel Advies (SRFA) toon je aan dat je een goede financieel-economische opleiding hebt genoten én je vak bijhoudt. Omdat je al een financiële Bacheloropleiding hebt genoten is de route naar deze erkenning kort, gericht en praktisch. Het programma richt zich op belangrijke aanvullende vaardigheden en het vermogen om jouw kennis en vaardigheden te benutten in je dagelijkse praktijk. Er wordt dan ook afgesloten met een businesscase. Na succesvolle afronding van deze opleiding is inschrijving mogelijk in het Register voor Financial Controllers van de SRFA. Bovendien mag je de officiële titel RFC voeren.

Aanpak

Deze vakopleiding bestaat uit 4 modules die zijn gericht op de praktijk van de financial controller. Je oefent met de theorie en neemt de uitdagingen uit je werkveld mee naar de bijeenkomsten. Samen met medestudenten spar je over complexe vraagstukken die je tegenkomt in jouw rol als financial controller of financieel professional. Je gaat aan de slag met uiteenlopende actuele vraagstukken, zoals hoe je BI of Power BI kunt implementeren, hoe je organisatie de omslag kan maken van financiële rapportage naar integrated reporting en hoe je budgetrondes kunt opzetten.

In de module Financial control komen de vaktechnische aspecten aan de orde. Na een wrap up van de belangrijkste aspecten als de fiscale jaarrekening, cashflows, werkkapitaalbeheer, creditmanagement en financiering doe je kennis op van de actualiteiten rondom de jaarverslaggeving. Je leert hoe je jouw kennis toepast binnen je praktijk en wordt hierbij optimaal begeleid door een ervaren docent. Zowel door medestudenten als door de docent word je tijdens de bijeenkomsten kritisch ondervraagd. Op deze wijze ontwikkel je een constructief kritische houding.

Als financial controller ben je ook adviseur voor je collega’s en andere afdelingen in je vakgebied, maar hoe doe je dat het best, wat past het best bij jou en hoe breng je dat over op afdelingen en het management? Deze dilemma’s uit de praktijk van de controller komen uitgebreid aan bod tijdens de module Adviseren voor financials. Je leert hoe je een advies overtuigend presenteert. Ook leer je afwegingen maken tussen wat je wel laat zien binnen je organisatie (afdelingen) en wat niet. Bovendien kennen veel van de werkzaamheden van de financial controller een projectmatige opzet. De belangrijkste aspecten hiervan maak je je eigen tijdens de module Projectmanagementvaardigheden.

Toelatingsvoorwaarden

Je kunt deelnemen aan deze vakopleiding indien je de HBO Bachelor Accountancy, HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie, HBO Bachelor Bedrijfseconomie of een vergelijkbare HBO Bachelor hebt afgerond. Je kunt ook deelnemen indien je SPD I én SPD II hebt behaald.

Voldoe je niet aan deze toelatingsvoorwaarden, dan kun je je alsnog ontwikkelen tot Register Financial Controller. Kies dan voor de vakopleiding HBO Register Financial Controller van Markus Verbeek Praehep.

Voorbereiding en studiebelasting

Het doornemen van de theorie en het maken van de thuisopdrachten betekenen een studiebelasting van ongeveer 5-7 uur per studiebijeenkomst.

Online leeromgeving

Wij maken altijd gebruik van de meest actuele literatuur. Tijdens de studie heb je toegang tot onze moderne online leeromgeving.

PE-punten

Deze opleiding is door iedereen te volgen. Als je geregistreerd bent bij de NBA, dan levert de opleiding je bovendien PE-punten op. Daarmee blijft je kennis actueel. De opleiding sluit aan op de vereisten van de NBA en maakt je onmiddellijk succesvoller in de dagelijkse praktijk.

Klassikaal of e-learning

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Kies je liever voor een lesvariant waarbij je geen lessen hoeft te volgen op vaste tijdstippen? Kies dan voor de lesvariant e-learning. Je studeert in je eigen tijd en in je eigen tempo op afstand, onder online begeleiding van een docent waar je met al je vragen terecht kunt. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie Opleidingsvarianten op onze website.

Voor wie?

Je hebt je HBO Bachelor Accountancy/Bedrijfseconomie/SPD Bedrijfsadministratie of een vergelijkbare HBO Bachelor afgerond of je beschikt over de diploma's SPD I én SPD II. Daarbij wil je je verder specialiseren binnen de financial control. Met deze vakopleiding toon je aan dat je een goede opleiding hebt afgerond én je vak bijhoudt. Daarmee onderscheid je je van duizenden andere financieel professionals. Tijdens je studie word je kosteloos ingeschreven in het Aspirantregister Financial Controller (RFC) van de Stichting Register Fiscaal & Financieel Advies (SRFA), mag je deelnemen aan de fiscale updatesessie en ontvang je updates over de ontwikkeling binnen de SRFA. Als aspirant-geregistreerde profiteer je bovendien van voordeel op ruim 600 trainingen of vervolgopleidingen.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

In dit programma komen de volgende onderwerpen aan bod:

Financial control

(8 bijeenkomsten)

 • Fiscale jaarrekening
 • Cashflows
 • Werkkapitaalbeheer
 • Creditmanagement
 • Investeringsbeslissingen
 • Financiële instrumenten en derivaten
 • Vermogenskosten en -structuur
 • Obligatiewaardering en herfinanciering

Projectmanagementvaardigheden

(4 bijeenkomsten)

 • Kenmerken van projecten
 • Projectmanagementmethoden
 • Projectafbakening en -fasering
 • Projectorganisatie en -omgeving
 • Budgetbeheersing
 • Risicomanagement
 • Succesvolle projectafronding

Adviseren voor financials

(6 bijeenkomsten)

 • Interne adviezen
 • Communicatie tussen Financials en Non Financials
 • Interne belangentegenstellingen en advisering
 • Algemene cultuurkenmerken van afdelingen
 • Adviesstijlen en gedragsvoorkeuren
 • Adviescompetenties en -stijlen
 • Adviesrollen
 • Flexibiliteit in je eigen (advies)stijl

  Integrale opdracht

  Je rondt deze opleiding af met een integrale opdracht, waarin je met alle opgedane kennis en vaardigheden aan de slag gaat.

  Examens en diploma

  Je rondt elke module afzonderlijk af met een praktijkgerichte opdracht. Daarbij rond je de opleiding af met een eindopdracht. Bij voldoende beoordeling van alle onderdelen ontvang je het officiële diploma 'Post Bachelor Register Financial Controller' van Markus Verbeek Praehep.

  Na succesvolle afronding van deze vakopleiding mag je de officiële titel RFC voeren. RFC is het kwaliteitskeurmerk in Nederland voor financial controllers die een kwalitatief goede opleiding hebben genoten en aantoonbaar hun vak bijhouden door zich voortdurend te ontwikkelen. Kijk voor meer details op www.srfa.nl.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 1 jaar
 • Varianten: Avond, dag, zaterdag
 • Dag: 9 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur
 • Avond: 18 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
 • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kosten tot 01 september 2021

Bij dag variant, bij betaling in 1 termijn

Lesgeld
€ 2.090,-
Studiemateriaal
€ 230,-
Examenkosten
€ 630,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 225,-
Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 3.190,-
Kosten vanaf 01 september 2021

Bij dag variant, bij betaling in 1 termijn

Lesgeld
€ 2.150,-
Studiemateriaal
€ 490,-
Examenkosten
€ 630,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 225,-
Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 3.510,-
Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen


Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten

Markus Verbeek Praehep regelt voor je een arrangement, bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen we naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, HBO Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21 % btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er bovenop de prijs exclusief btw 10% opslag. Dat betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding zelf? Dat geldt de opslag van 10% niet.

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.00 - 18.00 uur