Praktijkopleiding Medisch Codeur

Kort en praktijkgericht programma voor zorgadministrateurs - 1 jaar
HBO Programma

Duur

12 maanden

Erkenning

NVAO-geaccrediteerd

Eerstvolgende startmoment

December 2021

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.00 - 18.00 uur
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Vanuit je rol als zorgadministrateur weet je dat de best mogelijke zorg alleen tot stand komt bij een uniforme zorgadministratie. Zet daarom de volgende stap in je carrière en ontwikkel je tot medisch codeur. Tijdens deze Praktijkopleiding Medisch Codeur leer je hoe je medische gegevens codeert voor diverse toepassingen, waaronder benchmarks en managementinformatie. Je verdiept je in zorgprocessen en leert welke waardevolle IT-toepassingen deze processen kunnen vereenvoudigen of ondersteunen. Het programma is kort en richt zich uitsluitend op de aanvullende vaardigheden die je nodig hebt in je ontwikkeling van zorgadministrateur naar medisch codeur. Je gaat praktisch aan de slag met het classificeren volgens ICD-10 en leert hoe je de kwaliteit van registraties toetst. Met je nieuwe kennis en inzichten lever je onderbouwde managementrapportages op aan je directie of hoger management.

Vrijstelling

Na afloop van dit programma kun je mogelijk verkort verder studeren binnen een vervolgopleiding van Markus Verbeek Praehep of van onze businesspartner NCOI. Aansluitende opleidingen zijn: HBO Associate degree Zorgadministratie, HBO Medisch Codeur en HBO Bachelor Management in de Zorg.

Aanpak

Als medisch codeur voorzie je niet alleen medische diagnoses van codes. Je bent ook goed op de hoogte van de meest uiteenlopende ziektebeelden en de coderingen die hieraan verbonden zijn. Tijdens deze vakopleiding volg je drie praktijkgerichte modules waarin je je deze kennis en vaardigheden eigen maakt. Je verdiept je in dossiervorming en in de Landelijke basisregistratie ziekenhuiszorg (LBZ). Je ontwikkelt vaardigheden om op een gestructureerde manier en volgens bepaalde regels de patiëntgegevens te classificeren en om diagnosecodes toe te kennen. Je leert hoe je ontslagbrieven leest en vertaalt naar ICD-10 codes. Ook leer je hoe je de kwaliteit van medische gegevens waarborgt en hoe je medische gegevens vertaalt naar essentiële managementinformatie.

Voorbereiding en studiebelasting

Het doornemen van de theorie en het maken van de thuisopdrachten betekenen een studiebelasting van ongeveer 5-7 uur per studiebijeenkomst.

Online leeromgeving

Wij maken altijd gebruik van de meest actuele literatuur. Tijdens de studie heb je toegang tot onze moderne online leeromgeving.

Klassikaal, e-learning of virtual classroom

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Behoefte aan meer flexibiliteit? Met de lesvariant e-learning studeer je in je eigen tijd en in je eigen tempo op afstand. Je wordt online begeleid door een ervaren docent. Voor de unieke combinatie van beide lesvarianten kies je voor virtual classroom. Hierbij volg je de lessen op vaste tijdstippen, met een docent én digitaal. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Voor wie?

Je hebt het programma HBO Zorgadministratie gevolgd of bent al een aantal jaren werkzaam in de zorgadministratie. Je wilt je verdiepen in het vakgebied van medisch codeur.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

In dit programma komen de volgende onderwerpen aan bod:

Business information management

(6 bijeenkomsten)

 • Informatiemanagement
 • Business IT alignment
 • IT-raamwerken (inleiding BiSL®)
 • Veranderen met IT
 • Positionering van informatiemanagement
 • Innovatie binnen informatiemanagement
 • Nieuwe ontwikkelingen (DevOps, agile)

Medisch codeur basis

(6 bijeenkomsten)

 • Landelijke basisregistratie ziekenhuiszorg (LBZ)
 • SNOMED-CT, ICD-10
 • Dossiervoering basis
 • Classificeren basis volgens ICD-10
 • Registratie aan de bron

Medisch codeur professional

(6 bijeenkomsten)

 • Classificaties en dossiervorming
 • Classificeren gevorderd volgens ICD-10
 • Kwaliteit controleren en rapporteren
 • Managementrapportages maken

  Examens en diploma

  Je rondt de module Medisch codeur professional af met een praktijkgerichte opdracht. De overige twee modules rond je af met een digitaal examen.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 1 jaar
 • Varianten: Avond, dag, zaterdag
 • Dag: 9 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur
 • Avond: 18 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
 • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten

Markus Verbeek Praehep regelt voor je een arrangement, bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen we naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, HBO Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21 % btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er bovenop de prijs exclusief btw 10% opslag. Dat betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding zelf? Dat geldt de opslag van 10% niet.

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.00 - 18.00 uur