Kort HBO Bedrijfseconomie

Fase 1 en 2 van NVAO-geaccrediteerde HBO Bachelor Bedrijfseconomie - 2 jaar

5 Locaties Door heel Nederland
mrt '18 Eerstvolgende startmoment
Zaterdag en E-learning Lesmomenten
Bekijk kosten Zie kostenoverzicht
PDF aanvragenDirect inschrijven035 - 760 48 50 06 82 34 68 19

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar.:
Ma t/m Do: 08:00 - 18:00 uur
Vrij: 08:00 - 17:00 uur

Algemeen

In deze opleiding krijg je een integraal programma op het gebied van bedrijfseconomie. Alle essentiële onderwerpen komen aan bod. Na afloop heb je dan ook een gedegen kijk op bedrijfseconomische onderwerpen en weet je hoe je dit toe kunt passen, ook in jouw organisatie. Een bijzonder waardevolle opleiding die bovendien uit de eerste 2 fases van de officieel geaccrediteerde HBO Bachelor Bedrijfseconomie van onze businesspartner NCOI bestaat. Hierdoor ontvang je mogelijk vrijstellingen voor de gelijknamige onderdelen uit de HBO Bachelor, indien je toelaatbaar bent.

Studiefinanciering voor volwassenen

Voor dit programma is het mogelijk om in aanmerking te komen voor studiefinanciering in het kader van levenlanglerenkrediet. Zie Subsidie en belastingvoordeel voor meer informatie.

Voor wie?

Je wilt je integraal ontwikkelen op het gebied van bedrijfseconomie in een praktijkgericht programma. Je wilt een grote stap maken richting een HBO Bachelorgetuigschrift Bedrijfseconomie.

Aanpak

In deze opleiding volg je 2 fases. De eerste fase bestaat uit 6 modules. In fase 1 doorloop je een modulair programma, waarin je direct aan de slag gaat met de kern van bedrijfseconomie. Dit wordt meteen toe­gepast op concrete situaties. Tijdens deze fase ontwikkel je onder andere kennis van bedrijfs­administratie, het ondernemingsrecht, de aspecten van bedrijfseconomie, bestuurlijke informatievoorziening en kijk je naar management en organisatie. In fase 2 van deze opleiding volg je 4 modules. Deze fase biedt een overzicht van alle belangrijke facetten binnen het gebied van finan­cieel management en controlling. Je ontwikkelt kennis, inzicht en vaardig­heden om je rol als controller of manager goed in te vullen. Daarnaast werk je verder aan jouw praktijk­programma. Tijdens de bijeenkomsten werk je aan cases en opdrachten, waarbij de theorie voort­durend in verband wordt gebracht met de dagelijkse praktijk. Je rondt beide fases af met een eind­opdracht waarin je het geleerde integraal toepast.

Vooropleiding

Er wordt uitgegaan van ten minste HAVO- of MBO-niveau. Relevante werkervaring kan een lagere opleiding compenseren. Je hoeft dan ook niet aan bepaalde vooropleidingseisen te voldoen. Dit programma wordt verzorgd op HBO-niveau.

Voorbereiding en studiebelasting

Ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst. Je haalt nog meer resultaat uit de bijeenkomsten door de lessen voor te bereiden.

Praktijkprogramma

In het praktijkprogramma leg je je praktijkervaringen vast in een portfolio in de vorm van een digitale werkmap. Zo ben je nog actiever bezig met de koppeling van je opleiding naar de beroepspraktijk. Door het volgen van het praktijkprogramma blijf je bovendien parallel lopen met het HBO Bachelorprogramma. Het levert je tijdwinst op als je later wilt doorstuderen naar een HBO Bachelor. Indien je tijdens de opleiding je praktijkervaringen gestructureerd wilt vastleggen en de mogelijkheid wilt openhouden om later eenvoudig door te stromen naar een Bachelor, adviseren wij je om het praktijkprogramma te volgen. Zie Toelichting HBO Bacheloropleidingen voor meer informatie.

Vrijstellingen

Deze praktijkgerichte opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Indien je toegelaten wordt tot de HBO Bachelor Bedrijfseconomie, waar deze modules ook deel van uitmaken, ontvang je gegarandeerd vrijstelling.

Online leeromgeving

Je hebt toegang tot onze moderne online leeromgeving. Deze biedt je alles wat je nodig hebt om snel, eenvoudig en efficiënt te studeren. Hier vind je:

 • Alle praktische informatie over jouw opleiding
 • Mogelijkheden om te communiceren met jouw docenten en medestudenten
 • Praktijkcases, opdrachten en oefenvragen om jouw kennis en vaardigheden op toe te passen. Zo toets je gelijk jouw voortgang
Programma

Programma

Markus Verbeek Praehep is de grootste opleider voor fiscale professionals van Nederland. Het studieprogramma van deze leergang bestaat uit 2 fases en is als volgt opgebouwd:

Fase 1

In fase 1 verdiep je je in de kern van bedrijfseconomie. Je volgt in deze fase onderstaande modules en je maakt een eindopdracht:

 • Bedrijfsadministratie
 • Ondernemingsrecht
 • Bedrijfseconomie
 • Belastingrecht
 • Bestuurlijke informatievoorziening
 • Management en organisatie

Eindopdracht fase 1

(2 bijeenkomsten van 3 uur)
Je rondt deze fase af met een eindopdracht.

Fase 2

In fase 2 ga je aan de slag met bedrijfseconomie op advanced niveau. Je volgt in deze fase onderstaande modules en je maakt een eindopdracht.

 • De jaarrekening
 • Managementaccounting
 • Externe verslaglegging
 • Management control

Eindopdracht fase 2

(2 bijeenkomsten van 3 uur)
Je rondt deze fase af met een integrale eindopdracht.

Examens en diploma

Je rondt de modules Managementaccounting en Management control af met een praktijkgerichte opdracht. De overige modules met een digitaal examen. Hierdoor ben je in staat jouw examen zelf te plannen en kun je het moment en de plaats zelf bepalen. Heb je voor alles een ­voldoende beoordeling behaald, dan ontvang je het diploma ‘Kort HBO Bedrijfseconomie’ van onze businesspartner Hogeschool NCOI. Je hebt met dit programma aangetoond dat je de ­eerste 2 fases van de HBO Bachelor beheerst. Daardoor kun je in een verkorte route instromen in de HBO Bachelor.

Propedeusegetuigschrift

Dit aantrekkelijke programma is te combineren met een praktijkprogramma. Door het volgen van het praktijkprogramma volg je feitelijk de HBO Bacheloropleiding. Je rondt dan het volledige eerste jaar van de geaccrediteerde HBO Bachelor Bedrijfseconomie af. Daarmee behaal je jouw officiële Propedeusegetuigschrift indien je voldoet aan de wettelijke vooropleidingseisen.

Je rondt de modules Managementaccounting en Management control af met een praktijkgerichte opdracht. De overige modules met een digitaal examen. Hierdoor ben je in staat jouw examen zelf te plannen en kun je het moment en de plaats zelf bepalen. Heb je voor alles een voldoende beoordeling behaald, dan ontvang je het diploma ‘Kort HBO Bedrijfseconomie’ van onze businesspartner Hogeschool NCOI. Je hebt met dit programma aangetoond dat je de eerste 2 fases van de HBO Bachelor beheerst. Daardoor kun je in een verkorte route instromen in de HBO Bachelor.

Planning

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 2 jaar. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 34 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur en 4 bijeenkomsten van 3 uur. De avondopleiding heeft 72 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur. Je kunt deze opleiding ook grotendeels op afstand volgen op basis van e-learning (zie Studeren op Afstand voor meer informatie).

Indien het startmoment niet voldoet aan uw wensen, verwijzen wij u graag naar de moduleplanner. Hier krijgt u, na selectie van de gewenste opleiding, op een overzichtelijke wijze te zien welke onderliggende modules op welk moment en waar te volgen zijn.

Opleidingsdata en locaties (inschrijven is mogelijk voor al deze momenten)

De door u gekozen opleiding/training heeft verschillende startmomenten. Kies hier de maand waarin u wilt starten.
Bij MVP kunt u kiezen uit 4 verschillende studievarianten. Er is dus altijd een variant die bij u past. U kunt kiezen voor de dagopleiding, de zaterdagopleiding, de avondopleiding of e-Learning (thuisstudie). Kies hier welke variant u wilt volgen.
MVP is een landelijk opleidingsinstituut en kent een zeer groot aantal opleidingsplaatsen. Er is er dus altijd een opleiding bij u in de buurt. Kies hier de gewenste locatie voor uw opleiding/training.
Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld: € 150,-
Cursusgeld: € 5.990,-
Studiemateriaal: € 1.350,-
Examenkosten: € 195,- (per module)
Eindopdracht: € 350,- (per fase)
Propedeuseprogramma: € 750,- (optioneel: zie Propedeusegetuigschrift)
Praktijkprogramma: € 375,- (optioneel: zie praktijkprogramma)
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Je kunt deze opleiding ook in 8 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Kosten

Inschrijfgeld: € 150,-
Cursusgeld: € 5.990,-
Studiemateriaal: € 1.350,-
Examenkosten: € 195,- (per module)
Eindopdracht: € 350,- (per fase)
Propedeuseprogramma: € 750,- (optioneel: zie Propedeusegetuigschrift)
Praktijkprogramma: € 375,- (optioneel: zie praktijkprogramma)
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Je kunt deze opleiding ook in 8 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten

Markus Verbeek Praehep regelt voor je een arrangement, bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen we naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, HBO Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21 % btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er bovenop de prijs exclusief btw 10% opslag. Dat betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding zelf? Dat geldt de opslag van 10% niet.

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Module-overzicht

Een gehele opleiding in één keer doen of opdelen in modules?

Bij Markus Verbeek Preahep kun je bij veel opleidingen kiezen om je modulair in te schrijven in plaats van direct voor de hele opleiding. Direct inschrijven is voordeliger maar misschien geef je toch de voorkeur aan modulair studeren.

Gehele Opleiding

 • Gemiddeld 17% voordeliger
 • De volledige opleiding van A tot Z
 • Betalen in termijnen

Modulair

 • Maximale flexibiliteit
 • Je bepaalt zelf je tempo
 • Prijzen kunnen stijgen

Open Dag

Wil je meer weten over de werkwijze van Markus Verbeek Praehep of wil je persoonlijk studieadvies? Meld je dan aan voor een van onze open dagen in Utrecht of Amsterdam en kom in gesprek met een van onze opleidingsadviseurs.

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.