Post HBO AA Accountancy - MKB Geïntegreerd

Theorie en een gedeelte uit de praktijkopleiding geïntegreerd - 18 maanden
Post-Bachelor

Duur

Erkenning

NVAO-geaccrediteerd

Eerstvolgende startmoment

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Als accountant voor het mkb kun je niet zonder de AA-titel. Met deze Post HBO AA Accountancy - MKB Geïntegreerd behaal je zowel het theoretisch getuigschrift als een aantal onderdelen uit de Praktijkopleiding AA - Accountancy MKB. Zo verdiep je je niet alleen in thema's als waardebepaling, fraude en belastingrecht, maar ga je ook actief aan de slag met het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van professionele communicatie en ethiek. Met deze Post HBO voldoe je aan de eindtermen van de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA). Met zijn ruim 120 jaar ervaring is Markus Verbeek Praehep dé financieel opleider om jou verder te helpen in je carrière.

Voor wie?

Je werkt op een accountantskantoor en hebt de ambitie om AA-accountant te worden. Je kent de route hiernaartoe en weet dat je na een aansluitende HBO Bacheloropleiding de Post HBO AA Accountancy - MKB én de Praktijkopleiding AA MKB dient af te ronden.

Markus Verbeek Praehep biedt je met deze Post HBO AA Accountancy - MKB Geïntegreerd de unieke samenstelling van beide. Het geïntegreerd volgen van de opleiding wordt aangemoedigd door de CEA en NBA, omdat het de kans biedt om de doorlooptijd van de opleiding te verkorten. Na succesvolle afronding van de 'soft skills'-onderdelen kun je deze als vrijstelling inbrengen in de Praktijkopleiding AA MKB, mits je binnen 2 jaar na de afronding van dat onderdeel start met de Praktijkopleiding.

Vooropleiding

In principe is iedereen met een Bachelorgetuigschrift toelaatbaar tot deze Post Bacheloropleiding.

De landelijke regelgeving met betrekking tot accountancyopleidingen is best complex en er zijn nogal wat keuzemogelijkheden. Daarom bezoeken wij iedere geïnteresseerde persoonlijk op de werkplek om de mogelijkheden te bespreken. We stellen vast welke situatie bij jou en bij je kantoor past. Voor kandidaten die sowieso willen starten is dit direct het intakegesprek. Ben je er nog niet helemaal uit? Dan blijft het bij een vrijblijvend adviesgesprek. Wij vinden het belangrijk om bij te dragen aan een goede ontwikkeling van de accountancybranche en dat jij de keuze maakt die bij jou past.

Er zijn 3 situaties te onderscheiden:

 • Als je in het bezit bent van een Bachelor Accountancy (VAAC curriculum nieuwe stijl vanaf 2016/2017) heb je geen deficiënties. Je kunt direct starten met de opleiding.
 • Heb je de HBO Bachelor Accountancy bij een AC-school afgerond? Ook dan kun je starten met de opleiding. De curricula van hogescholen zijn niet altijd identiek, waardoor het mogelijk is dat je tijdens je vooropleiding nog niet alle eindtermen hebt afgedekt. Om uiteindelijk je getuigschrift te behalen is het van belang dat je deze eindtermen alsnog bestudeert. Markus Verbeek Praehep biedt je tijdens je opleiding een programma op maat aan. Met dit maatwerkprogramma volg je alleen de lesstof met eindtermen die jij in je vooropleiding hebt gemist. Dit maatwerkprogramma kan zelfstandig worden bestudeerd via onze micro-learning omgeving.
 • Indien je een andere Bacheloropleiding hebt afgerond, moet je eerst een schakelprogramma volgen voordat je kunt starten met de opleiding. Deze voorwaarden volgen vanuit de strikte vooropleidingseisen die de CEA en de NBA hebben vastgesteld voor alle accountancyopleidingen in Nederland. Uiteindelijk dient iedere afgestudeerde AA-kandidaat in Nederland aan dezelfde eindtermen te hebben voldaan. Markus Verbeek Praehep ondersteunt je tijdens je leerroute naar de AA-titel en biedt jou een schakelprogramma op maat.

Aanpak

Het programma bestaat uit 5 modules en 4 trainingen waarin je je de kennis en vaardigheden waar de accountant over moet beschikken eigen maakt. De lessen worden verzorgd door ervaren financieel professionals, die midden in de praktijk staan. De praktijkgerichte aanpak van Markus Verbeek Praehep zorgt ervoor dat de theorie meteen toepasbaar wordt in de praktijk. Dit is een zeer prettige aanpak, met direct resultaat. Aan de hand van praktijkopdrachten en interessante cases leer je de kern van accountancy in het mkb kennen. Daarnaast heb je tijdens je studie toegang tot onze online leeromgeving, waarin je alle informatie met betrekking tot je studie vindt en contact met docent en medestudenten kunt onderhouden.

Voorbereiding en studiebelasting

Het doornemen van de theorie en het maken van de thuisopdrachten betekenen een studiebelasting van ongeveer 5-7 uur per studiebijeenkomst.

Online leeromgeving

Wij maken altijd gebruik van de meest actuele literatuur. Tijdens de studie heb je toegang tot onze moderne online leeromgeving.

Inschrijven per module

Het is ook mogelijk om de modules uit deze opleiding los te volgen. Zo kun je per module een inschrijving plaatsen en volg je alleen de modules die voor jouw praktijk het meest relevant zijn.

Praktijkopleiding AA - Accountancy MKB

Ben jij van plan om je ook te registreren als AA-accountant, dan dien je zowel over de theoretische als de praktijkgerichte kennis en vaardigheden te beschikken. Beide komen in deze Post HBO aan bod. De praktijkopdrachten die je uitvoert, kun je hierbij mogelijk inbrengen als praktijkgerichte opdrachten. Neem voor meer informatie contact op met onze studieadviseurs.

Vervolgpleiding

 • Master Finance & Control (MFC)
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

In dit programma komen de volgende onderwerpen aan bod:

Auditing in het MKB: bijzondere onderzoeken

 • (8 bijeenkomsten)

Aan assurance verwante opdrachten

 • (8 bijeenkomsten)

Internal control & AIS: IT MKB

 • (6 bijeenkomsten)

Financiering: strategische advisering MKB

 • (6 bijeenkomsten)

Fiscale advisering accountancy MKB

 • (6 bijeenkomsten)

Persoonlijk Inzicht en Beïnvloedingsvaardigheden (Praktijkopleiding AA MKB)

 • (6 bijeenkomsten)

Feedback Geven en Ontvangen (Praktijkopleiding AA MKB)

 • (2 bijeenkomsten)

Professioneel Adviseren (Praktijkopleiding AA MKB)

 • (6 bijeenkomsten)

Workshop POP en Rapportage Schrijven

 • (2 bijeenkomsten)

Examens en diploma

De modules Auditing in het MKB: bijzondere onderzoeken en Aan assurance verwante opdrachten worden afgesloten met een schriftelijk examen. De modules Internal control & AIS: IT MKB, Financiering: strategische advisering MKB en Fiscale advisering accountancy MKB worden afgesloten met zowel een praktijkopdracht als een mondeling examen. Heb je voor alle onderdelen van de modules een voldoende behaald, dan ontvang je het getuigschrift ‘Post HBO AA Accountancy - MKB’ van Hogeschool Markus Verbeek Praehep.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 18 maanden
 • Varianten: !!GEEN GEGEVENS!!
 • Dag: 18 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur en 7 dagen van 09.30 uur tot 16.30 uur
 • Avond: 34 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur, 7 dagen van 09.30 uur tot 16.30 uur en 1 dag van 10.00 uur tot 16.00 uur
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Lesgeld: € 8.990,-

Studiemateriaal: € 1.210,-

Examenkosten: € 1.815,-

Reprorechten: € 15,-

Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is. Je kunt dit programma ook in 6 of 18 termijnen betalen.

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten

Markus Verbeek Praehep regelt voor je een arrangement, bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen we naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, HBO Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21 % btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er bovenop de prijs exclusief btw 10% opslag. Dat betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding zelf? Dat geldt de opslag van 10% niet.

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur