Wat doet een salarisadministrateur?

Overweeg jij een carrière in de salarisadministratie? Maar weet je nog niet precies wat een salarisadministrateur allemaal doet? In dit artikel zetten we een aantal van de belangrijkste werkzaamheden van salarisadministrateurs voor je op een rij.
 

Wat is salarisadministratie?

Als salaris- of loonadministrateur speel je een onmisbare rol in je organisatie, maar wat is loonadministratie eigenlijk? Kort gezegd ben jij als salarisadministrateur ervoor verantwoordelijk dat iedereen zijn salaris op tijd ontvangt. Daarnaast zorg je ervoor dat ziekmeldingen worden afgehandeld en dat de loonaangifte goed verloopt. Ook ben je het aanspreekpunt wanneer medewerkers vragen hebben over hun salaris, pensioen of onkostenvergoedingen.
 

Wat zijn de werkzaamheden van een salarisadministrateur

  • Periodiek salarisstroken verwerken;
  • Personeel aan- en afmelden in het personeels- en salarisinformatiesysteem;
  • Arbeidsovereenkomsten opstellen;
  • Loonposten en journaalposten maken;
  • Personeel aan- en afmelden bij diverse instanties;
  • Personeel ziek en beter melden;
  • Contacten onderhouden met personeelsleden.

 

Welke competenties heb je nodig als salarisadministrateur?

Als salarisadministrateur moet je allereerst goed zijn met cijfers en accuraat zijn. Jij bent ervoor verantwoordelijk dat je medewerkers het juiste bedrag aan salaris ontvangen én dat ze dit op tijd ontvangen. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat het juiste bedrag aan belastingen wordt ingehouden. 

Verder is het belangrijk dat je integer bent. Je bent continu bezig met het verwerken van vertrouwelijke informatie: de salarissen van alle medewerkers in je organisatie. 

Tot slot zijn ook je communicatieve vaardigheden heel belangrijk. Voor leken is de wet- en regelgeving rondom hun salaris niet duidelijk. Als salarisadministrateur is het jouw taak om zaken rondom het salaris helder uit te leggen. Denk bijvoorbeeld aan waarom het loonstrookje er zo uitziet of welke zaken er administratief goed geregeld moeten zijn.
 

Meer weten over wat een salarisadministrateur doet?

Wil je meer weten over het werk van een salarisadministrateur? Bekijk dan al onze opleidingen salarisadministratie of lees verder in een van deze artikelen:

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur