Wat doet een salarisadministrateur?

Carrière maken in de salarisadministratie 

Overweeg jij een carrière in de salarisadministratie? Maar weet je nog niet precies wat een salarisadministrateur allemaal doet? In dit artikel zetten we een aantal van de belangrijkste werkzaamheden van salarisadministrateurs voor je op een rij.
 

Wat is salarisadministratie?

Als salaris- of loonadministrateur speel je een onmisbare rol in je organisatie, maar wat is loonadministratie eigenlijk? Kort gezegd ben jij als salarisadministrateur verantwoordelijk dat iedereen zijn of haar salaris op tijd ontvangt. Daarnaast zorg je ervoor dat ziekmeldingen worden afgehandeld en dat de loonaangifte goed verloopt. Ook ben je het aanspreekpunt wanneer medewerkers vragen hebben over hun salaris, pensioen of onkostenvergoedingen.
 

Wat zijn de werkzaamheden van een salarisadministrateur?

  • Periodiek salarisstroken verwerken;
  • Personeel aan- en afmelden in het personeels- en salarisinformatiesysteem;
  • Arbeidsovereenkomsten opstellen;
  • Loonposten en journaalposten maken;
  • Personeel aan- en afmelden bij diverse instanties;
  • Personeel ziek en beter melden;
  • Je treft voorbereidingen voor de aangifte loonheffingsafdracht;
  • Contacten onderhouden met personeelsleden.

 

Wat voor kennis heb je als loonadministrateur nodig?

Voor een salarisadministrateur of loonadministrateur is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende wet- en regelgeving. Dit verandert geregeld. Dus up-to-date blijven is belangrijk. Van belang zijn bijvoorbeeld de privacywetgeving (AVG en GDPR), Werkkosten- en pensioenregeling, CAO wijzigingen, loonbeslagen en de Wet DBA.
 

Waar werk je als salarisadministrateur?

Als salarisadministrateur werk je bij bedrijven en instellingen. Je kan echter ook werken bij een accountantskantoor of een gespecialiseerd salarisadministratiekantoor. Daar doe je dan de werkzaamheden zoals hierboven beschreven, maar dan voor meerdere bedrijven. 
 

Welke competenties heb je nodig als salarisadministrateur?

Accuraat
Als salarisadministrateur moet je allereerst goed zijn met cijfers en accuraat zijn. Jij bent ervoor verantwoordelijk, dat je medewerkers het juiste bedrag aan salaris ontvangen én dat ze dit op tijd ontvangen. Daarnaast moet je er ook voor zorgen, dat het juiste bedrag aan belastingen wordt ingehouden. 

Integer
Verder is het belangrijk dat je integer bent. Je bent continu bezig met het verwerken van vertrouwelijke informatie, zoals de salarissen van alle medewerkers in je organisatie. 

Goed met cijfers
Uitstekende rekenvaardigheid is belangrijk als je salarisadministrateur wilt worden. Daarnaast is het van belang dat je de cijfers ook goed kunt interpreteren en uit kunt leggen. 

Computervaardigheid
Als loonadministrateur werk je met speciale software om de gehele salarisadministratie accuraat te kunnen verwerken.

Communicatief vaardig
Tot slot zijn ook je communicatieve vaardigheden heel belangrijk. Voor leken is de wet- en regelgeving rondom hun salaris vaak onduidelijk. Als salarisadministrateur is het jouw taak om zaken rondom het salaris helder uit te leggen. Denk bijvoorbeeld aan waarom het loonstrookje er zo uitziet of welke zaken er administratief goed geregeld moeten zijn. 
 

Meer weten over wat een salarisadministrateur doet?

Wil je meer weten over het werk van een salarisadministrateur? Bekijk dan al onze opleidingen salarisadministratie. Wist je bijvoorbeeld dat Markus Verbeek Praehep een HBO salarisadministratie verzorgt van 18 maanden? Het is ook mogelijk om bij ons een korte training salarisadministratie te volgen. In korte tijd leer je alle belangrijke aspecten van salarisberekeningen. Daarnaast kan je helder uitleggen, welke zaken van invloed zijn op de inkomsten van medewerkers.

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur