Subsidie en belastingvoordeel

Markus Verbeek Praehep combineert hoge kwaliteit en optimale flexibiliteit met aantrekkelijke tarieven. Bovendien kunnen zowel werkgevers als particulieren gebruikmaken van interessante subsidiemogelijkheden en belastingvoordelen die gekoppeld zijn aan opleiden. Een opleiding volgen bij Markus Verbeek Praehep hoeft daardoor bijna niets te kosten.

 

Levenlanglerenkrediet (LLLK)

Vanaf september 2017 kan iedereen tot 55 jaar tegen heel gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid om een HBO Associate degree-, HBO Bachelor- of Masteropleiding te volgen. Dit heet het levenlanglerenkrediet (LLLK). De geaccrediteerde Ad-, Bachelor- en Masteropleidingen die Markus Verbeek Praehep aanbiedt, vallen ook onder deze regeling. Bij iedere opleiding staat of het levenlanglerenkrediet van toepassing is.

 

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen voor het levenlanglerenkrediet lees je hier. De volledige voorwaarden kun je lezen op www.duo.nl.

- Je neemt deel aan een wettelijk erkende HBO Associate degree-, HBO Bacheloropleiding, of Masteropleiding. Ook als je start met het eerste jaar in deze opleidingen, is het levenlanglerenkrediet van toepassing. Dit is opgenomen in de opleidingsteksten waar dit van toepassing is. Als je op basis van het eerste jaar levenlanglerenkrediet wil aanvragen, neem je feitelijk deel aan de volledige opleiding en dien je toelaatbaar te zijn voor die opleiding.
- Je hebt de Nederlandse nationaliteit. Ook als niet-Nederlander met een verblijfsvergunning type II, III of IV kun je het levenlanglerenkrediet krijgen. 
- Je hebt geen recht (meer) op studiefinanciering.
Je bent op het moment van aanvragen jonger dan 55 jaar.
- Als je jonger bent dan 30 jaar kun je ook al gebruik maken van het levenlanglerenkrediet voor deeltijdopleidingen Ad, HBO Bachelor of als je een tweede Ad- of HBO Bacheloropleiding wil volgen.
- Je collegegeld of lesgeld wordt niet betaald of vergoed door een andere instantie, bijvoorbeeld je werkgever.

 

Aanvragen

Je kunt het levenlanglerenkrediet vanaf juni 2017 aanvragen, via Mijn DUO (www.duo.nl). Je moet via een formulier je studiekosten indienen bij DUO. Dit formulier moet ondertekend worden door Hogeschool Markus Verbeek Praehep. Enkele opleidingen die Markus Verbeek Praehep aanbiedt, worden verzorgd in samenwerking met Hogeschool NCOI. Ook op deze opleidingen is het levenlanglerenkrediet van toepassing. Je doet de aanvraag via datzelfde formulier bij Markus Verbeek Praehep. In samenwerking met NCOI wordt je aanvraag correct verwerkt, zodat je de aanvraag bij DUO kunt indienen. Neem voor meer informatie contact op met onze opleidingsadviseurs: 035 - 5 280 811

 

Hoelang lenen

Als student van een HBO Bachelor-deeltijdopleiding mag je in totaal 5 jaar geld lenen.

 

Hoeveel lenen

Je kunt per jaar een krediet krijgen ter hoogte van je studiekosten. Je kunt nooit meer levenlanglerenkrediet krijgen dan je aan studiekosten moet betalen. Voor de onderwijskosten die als ‘studiekosten’ vermeld staan op je factuur kun je geld lenen. Studieboeken en arrangementskosten vallen niet onder deze regeling.

 

Terugbetalen

De aflossing start op de eerstvolgende 1 januari na het afronden of beëindigen van je opleiding. Je hebt dan 15 jaar de tijd om je lening terug te betalen, inclusief rente. Hoeveel je per maand moet aflossen, is afhankelijk van je inkomen.

 

Belastingvoordeel voor particulieren

Betaal je de opleidingskosten zelf, dan kun je maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van je inkomstenbelasting. Je mag het cursusgeld en de literatuurkosten onder de volgende voorwaarden aftrekken: 
- Jij of je fiscale partner maken de kosten voor jouw studie of die van je fiscale partner. Kosten voor de studie van je kind mag je dus niet aftrekken.
- De opleiding of studie is gericht op je huidige of toekomstige beroep.

 

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, HBO Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

 

Ontvang je een uitkering?

Als je een uitkering ontvangt, bijvoorbeeld een WWB-, WIA- of Wajong-uitkering, dan bestaat er een mogelijkheid dat je een opleiding vergoed krijgt. De uitkeringsinstantie heeft in veel gevallen een opleidingsbudget voor jou gereserveerd. 

 

Meer informatie

Als je meer informatie wilt over de effectieve inzet van fiscale voordelen en budgetten binnen je organisatie, gekoppeld aan opleiding en organisatieontwikkeling, dan kun je contact opnemen met een van onze gespecialiseerde opleidingsadviseurs via 035 - 5 280 811

Bezoek een open avond bij jou in de buurt

Kom alles te weten over ons uitgebreide opleidingsportfolio, klassikaal studeren in tijden van corona en natuurlijk onze virtual classroom. Je vindt ons in Hilversum, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Eindhoven en Zwolle. Zo is er altijd een open avond bij jou in de buurt.