Valideren bij een schakelprogramma

Wat is valideren? 

Valideren geeft je de mogelijkheid om jouw schakelprogramma af te stemmen op jouw kennis en ervaring. Voor diverse modules in de schakelprogramma’s van Hogeschool Markus Verbeek Praehep is er de mogelijkheid om te valideren. Kun je vooraf aantonen dat je de kennis, inzichten en vaardigheden uit één of meer modules al beheerst? Dan hoef je die module niet te volgen.

Download het stappenplan valideren

Voor welke schakelprogramma’s is valideren mogelijk?  

Bij Hogeschool Markus Verbeek Praehep bieden we twee schakelprogramma’s aan. Ieder schakelprogramma bestaat uit diverse modules. Valideren is mogelijk voor verschillende modules uit het Schakelprogramma naar Post Bachelor AA MKB voor Zij-instroom en het Schakelprogramma naar Post Bachelor AA MKB na HBO Bedrijfseconomie (F&C) LOOBE
  

Wat zijn de voordelen van valideren?  

Ga je een schakelprogramma volgen? Valideren maakt het mogelijk om flexibel te studeren. De voordelen op een rij. 

  • Je doorloopt je schakelprogramma sneller, waardoor je eerder kan beginnen aan je Post Bachelor AA Accountancy - MKB
  • Je ervaart minder studiebelasting, waardoor het volgen van de opleiding minder inspanning vraagt.  
  • Het motiveert om te blijven leren en te groeien, doordat de opgedane kennis en vaardigheden worden erkend. 
  • Wanneer een assessor heeft aangegeven dat een module kan worden gevalideerd, hoef je deze niet te volgen. Dit kan effect hebben op de totale studiekosten van de opleiding.  
  

Hoe ziet het valideringsproces eruit? 

Bij je inschrijving geef je aan dat je interesse hebt in valideren. Per module bepaal je of je deze wilt behalen door de module te valideren of door onderwijs te volgen.  
  

De toelatingsprocedure bij valideren 

  

Stap 1 Contact opnemen bij interesse in een opleiding 

Je hebt interesse in het volgen van de Post Bachelor AA Accountancy - MKB. Voordat je begint aan de Post Bachelor AA Accountancy - MKB zal je eventueel een schakelprogramma moeten volgen. Voor de eerder aangegeven schakelprogramma’s kun je vrijstelling of validatie aanvragen. Je kunt contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken. 
  

Stap 2 Deficiëntieonderzoek 

Er wordt door middel van een deficiëntieonderzoek bepaald of je in aanmerking komt voor validatie en welke modules uit het schakelprogramma je wel of niet moet volgen. Een deficiëntieonderzoek is gratis en vrijblijvend.
   

Stap 3 Bewijslast deficiëntieonderzoek aanleveren 

Voor het deficiëntieonderzoek lever je zelf bewijslast aan, zoals het aanvraagformulier vrijstellingen, je diploma's, cijferlijsten en programmabeschrijvingen.  
  

Stap 4 De aanvraag wordt beoordeeld 

De deficiëntiecommissie beoordeelt je aanvraag. De uitslag van het deficiëntieonderzoek krijg je teruggekoppeld via je opleidingsadviseur. 
  

Stap 5 De uitslag van het deficiëntieonderzoek 

Het deficiëntieonderzoek geeft per module aan wat het resultaat is. Het resultaat is vrijgesteld, niet vrijgesteld of dat er mogelijkheid kan bestaan tot valideren. Vrijstellingen die voortkomen uit dit deficiëntieonderzoek zijn bindend. Het advies tot valideren is niet bindend. Het is een indicatie van de eventuele mogelijkheden die gezien worden door de deficiëntiecommissie om te valideren. 
  

Stap 6 Inschrijving voor de opleiding 

Wanneer uit de toelatingsprocedure blijkt dat je in aanmerking komt voor valideren, kun je je inschrijven voor de opleiding. Je ontvangt een e-mail met de vraag of je wil valideren. 
  

Stap 7 Intakegesprek voor de opleiding 
Een studiecoach voert een intakegesprek van ongeveer 45 minuten met je. In dit gesprek kijk je samen naar de mogelijkheden om leeruitkomsten te laten valideren. 
  

Stap 8 Valideringsassessment 

De studiecoach doet verslag van het gesprek en legt de keuzes vast. In je dossier krijg je een extra module genaamd ‘Valideringsassessment.’ 
  

Stap 9 Bewijslast validatie aanleveren 
Per leeruitkomst van een module moet je bewijsstukken aanleveren in de vorm van een portfolio. De bewijsstukken verschillen per module. Je levert je bewijsstukken aan. 
  

Stap 10 Gesprek met assessor en uitkomsten validatie 
Er vindt een gesprek met de assessor plaats. In dit gesprek worden alle te valideren leeruitkomsten behandeld. Het gesprek wordt afgesloten met een oordeel over het voldoen aan de leeruitkomst(en). Je assessor schrijft een verslag van dit gesprek. Heb je de leeruitkomst aangetoond door middel van valideren? Dan hoef je de module niet meer te volgen. Als je de leeruitkomst niet hebt aangetoond via valideren, dan volg je alsnog de module. 
   

Voor een uitgebreide uitleg over het valideringsproces kun je de PDF downloaden. 

 

Het volgen van onderwijs 

Iedere module die niet via valideren wordt afgerond of niet wordt vrijgesteld, kun je behalen door deze klassikaal, in een virtual classroom of via e-learning te volgen. Je volgt de lessen met medestudenten die dezelfde leerwens hebben voor deze specifieke module. Dit maakt het mogelijk om interessante discussies te voeren en van elkaar te leren. Je rondt iedere module af met een digitaal of mondeling examen of je maakt een moduleopdracht. De vorm van het examen is bij iedere module vastgesteld.
   

Wil je meer informatie? 

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over valideren? Onze opleidingsadviseurs staan voor je klaar. Neem gerust contact via telefoonnummer 035 – 5 280 811 of stuur een e-mail