Financiën, Planning en Control bij de Lokale Overheid (FILOK)

Raak vertrouwd met de achtergronden van de financiële praktijk - 7 maanden
Trainingen en Korte Cursussen

Duur

7 maanden

Erkenning

NVAO-geaccrediteerd

Eerstvolgende startmoment

08-02-2022

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Om maatschappelijke effecten te bereiken moet elke gemeente en provincie zijn financiën op orde hebben. De afdeling Financiën speelt daarin een cruciale rol. Zij verstrekt onder meer financiële informatie aan het college en de organisatie. Daarnaast draagt zij zorg voor de financiële administratie en registratie. Dat vraagt van de medewerkers naast algemene kennis van financiën, planning en control ook specifieke kennis van de regelgeving die voor gemeenten en provincies geldt. In deze opleiding verdiep je je in de financiële functies bij de overheid en krijg je specifieke kennis van het BBV, financiële onderwerpen en interne controle binnen gemeenten en provincies. De opleiding wordt verzorgd door onze businesspartner Bestuursacademie Nederland.

Voor wie?

Je bent net gestart of je gaat binnenkort starten als financieel beleidsmedewerker of planning-en-controlmedewerker bij de lokale overheid. Je zoekt een opleiding waarin je je de voor de lokale overheid benodigde financiële kennis en vaardigheden snel eigen kunt maken.

Aanpak

Theorie en praktijk zijn in deze opleiding nauw met elkaar verweven. Je kunt zelf praktijkvoorbeelden en cases aandragen. Op deze manier kun je je kennis en vaardigheden direct toepassen binnen je eigen werksituatie.

In de opleiding raak je vertrouwd met de achtergronden van de huidige financiële praktijk. Ook heb je (meer) inzicht in de beleids- en beheerdocumenten voor de raad, het college en de organisatie. Zo verdiep je je in het Besluit begroting en verantwoording, de hoofdlijnen van de planning-en-controlcyclus, het begrotingsrapportage- en verantwoordingsproces, de programmabegroting, btw, vennootschapsbelastingen en risicomanagement. Daarnaast is er aandacht voor treasury en risicomanagement.

Vooropleiding

Je hebt een bedrijfseconomische of administratieve opleiding afgerond (HBO-niveau). Om je werk binnen de lokale overheid goed te kunnen uitvoeren is theoretische kennis van de financiële praktijk van lokale overheden gewenst. Deze opleiding verzorgen wij op HBO-niveau.

Voorbereiding en studiebelasting

Het doornemen van de theorie en het maken van de thuisopdrachten betekenen een studiebelasting van ongeveer 5-7 uur per studiebijeenkomst.

Online leeromgeving

Wij maken altijd gebruik van de meest actuele literatuur. Tijdens de studie heb je toegang tot onze moderne online leeromgeving.

Klassikaal of virtual classroom

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Omdat je binnen een groep veel van elkaar leert, bieden we je een alternatieve locatie aan wanneer er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen zijn. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Geef je de voorkeur aan lessen op vaste tijden, met een docent én digitaal? Dan biedt virtual classroom je de uitkomst. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur