Student in de spotlight: Nasira Hassani-Ikan

Nasira Hassani-Ikan (40) studeerde in totaal bijna tien jaar bij Markus Verbeek Praehep. Ze combineerde dit met een parttimebaan en de zorg voor haar gezin. Een behoorlijke uitdaging, maar niet zonder resultaat: dit jaar slaagde ze voor haar HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie met specialisatie Controlling. Het modulair volgen van vakken was voor haar een uitkomst, zeker toen haar kinderen klein waren. Toch vroeg het veel van Nasira’s gezin. “Maar uiteindelijk zien mijn kinderen ook waarvoor ik het deed: een diploma halen en doorgroeien.”
 

In eerste instantie koos je niet voor een financiële opleiding.

Inderdaad, op het VMBO volgde ik de richting Verzorging. Maar al gauw kwam ik erachter dat dit niks voor mij was en dat ik iets met cijfers wilde doen. Ik kwam uit bij MEAO Boekhouden. Daar had ik alleen de juiste papieren niet voor. Toch mocht ik een intake doen. Die ging gelukkig heel goed, waarna ik mocht beginnen. Van deze keuze heb ik nooit spijt gehad. Ik haalde meteen goede resultaten en had al snel mijn diploma op zak. Daarna ben ik achtereenvolgens bij Shell, de gemeente Den Haag en het COA gaan werken. In 2011 begon ik bij een woningcorporatie in Den Haag en daar werk ik nu nog steeds.
 

In 2012 ging je weer studeren. Waarom koos je voor Markus Verbeek Praehep? 

Een aantal collega’s had er ook gestudeerd en zij waren positief. Ik ben begonnen met Moderne Bedrijfsadministratie (MBA). Toen ik merkte wat een fijne opleider Markus Verbeek Praehep is, besloot ik hier verder te studeren. Het feit dat je modulair kan studeren was perfect voor mij, omdat ik het kon combineren met mijn werk en gezinsleven. Je kunt zelf vakken inplannen en dat maakt het flexibel. In het begin volgde ik maar één module tegelijk. Zeker met kleine kinderen was dat heel fijn.
 

Was een Bachelordiploma al meteen je doel?  

Nee, helemaal niet. Na de MBA koos ik voor de Vakopleiding Assistent-Controller. Vervolgens ben ik vanaf 2015 steeds meer losse modules gaan volgen van SPD Bedrijfsadministratie. Ik bekeek gewoon per keer welk vak me leuk leek, en haalde telkens een deelcertificaat. Dat motiveerde me en maakte het behapbaar. Na een tijdje had ik zoveel modules gedaan dat de Bachelor een logische volgende stap was. Vanaf toen had ik echt een doel voor ogen. Sowieso vind ik dat als je ergens aan begint, je het af moet maken. Dat neemt overigens niet weg dat het me echt veel moeite heeft gekost. Na in totaal 25 modules was het in september eindelijk zover: ik kon mijn getuigschrift SPD Bedrijfsadministratie in ontvangst nemen.
 

Van welke modules werd jij heel enthousiast? 

Ik vond eigenlijk alle financiële vakken heel leuk. Financial Accounting, Business Control en Strategie, Leiderschap en Organisatie staan bovenaan mijn lijstje. Die laatste was voor mij echt een eyeopener. Ik werkte lange tijd vooral operationeel en vond het heel interessant om meer inzicht te krijgen in de strategische kant.
 

Wat is je ervaring met de docenten van Markus Verbeek Praehep? 

Ik vond het vooral prettig dat het allemaal mensen zijn die ook in het bedrijfsleven actief zijn. Soms is het lastig om op basis van de theorie een voorstelling te maken van de praktijk. Maar de docenten gaven altijd extra uitleg met een voorbeeld uit de praktijk, waardoor je de verbanden beter gaat zien
 

Hoe zou je een studie bij Markus Verbeek Praehep in drie kernwoorden omschrijven? 

Ten eerste flexibel. En ook servicegericht, er wordt goed met je meegedacht. Wanneer ik belde met vragen was iedereen altijd heel behulpzaam. Tot slot is de kwaliteit van de lessen gewoon heel goed.
 

Sinds 1 januari 2022 ben je werkzaam als financial controller. Hoe bevalt je nieuwe rol? 

Erg goed. Het heeft een flinke aanloop gehad, maar ik ben gaan studeren om door te kunnen groeien. Op de afdeling waar ik hiervoor zat had ik niet zoveel uitdaging meer. Die heb ik in deze nieuwe baan wel. Veel van wat ik heb geleerd tijdens de opleiding kan ik nu in de praktijk brengen, dat is superfijn. Ik moet nog heel veel leren, maar de basis die ik heb gekregen vanuit de opleiding kan ik nu toepassen.  
 

Heb je daar een voorbeeld van? 

Bij de Bachelor horen bijvoorbeeld praktijkopdrachten die je uitvoert bij je eigen bedrijf. Ik heb daarvoor meegekeken met het maken van de jaarrekening en dat was op dat moment helemaal nieuw voor mij. Toen ik ermee bezig was, vond ik het lastig om in te zien wat de toegevoegde waarde precies was. Maar in mijn nieuwe baan als financial controller valt het op zijn plek. Het nut van leren over wet- en regelgeving zag ik eerder niet, maar nu is het onmisbaar om mijn werk te kunnen uitoefenen.
 

Jouw carrièrepad is niet standaard. Heeft dit ook voordelen? 

Ik zie het zo: alles wat je meemaakt in je leven neem je mee als bagage. Ik ben begonnen als medewerker debiteuren en inmiddels ben ik meer theoretisch en strategisch bezig. Maar mijn praktische achtergrond helpt mij om de theorie toe te passen. Voor iemand die zelf niet onderaan is begonnen, is dit waarschijnlijk lastiger. Dat inzicht zie ik als een verrijking.
 

Welke factoren hebben een rol gespeeld in jouw succes? 

Mijn man heeft mij altijd gestimuleerd om te studeren. Ik volgde mijn modules veelal fysiek op zaterdagen en moest daarnaast nog studeren. Soms deed ik dat ’s avonds in de bibliotheek. Op die momenten nam mijn man de zorg voor de kinderen op zich. En wanneer het kon, studeerde ik. Ik heb vaak mijn laptop opengeklapt in de kantine als mijn zoontje ging voetballen. Tegen mijn kinderen heb ik geregeld moeten zeggen dat mama geen tijd had. Dat is zwaar en vroeg veel van mijn gezin. Maar uiteindelijk zien mijn kinderen ook waarvoor ik het deed: een diploma halen en doorgroeien. Dat is ook het voorbeeld dat ik hen wil meegeven.
 

Ben je na tien jaar wel even klaar met studeren of heb je al een nieuw doel voor ogen? 

Ik denk dat ik in de toekomst nog een Master ga doen, want ik wil me blijven ontwikkelen. Maar eerst las ik een pauze in, een jaartje of twee even niks. Ik ga nu eerst meer tijd met mijn kinderen doorbrengen, dat heb ik ze beloofd.  

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur