Klant in de spotlight: Gerrie van der Wal

Gerrie van der Wal (39) schopte het van telefoniste tot algemeen directeur bij Fiscount. Naast veel enthousiasme en ambitie was daar ook extra scholing voor nodig, die Gerrie onder meer volgde bij Markus Verbeek Praehep. Mede dankzij Gerrie is er inmiddels een vruchtbare samenwerking ontstaan tussen Fiscount en Markus Verbeek Praehep. “In de toekomst willen we deze samenwerking nog sterker neerzetten zodat we op scholingsgebied niet alleen PE- en bijscholing bieden, maar ook volledig kunnen opleiden voor de accountancybranche.”
 

Als 21-jarige begon je bij Fiscount als telefoniste. Hoe kwam je in die functie terecht?

Ik had toen het mbo-diploma Commercieel medewerker binnendienst/Marketing en Communicatie op zak. Destijds kon ik in die sector niet direct aan de slag. Maar ik wilde wel ergens geld gaan verdienen, dus besloot ik om voor de functie van telefoniste te gaan en vanuit daar verder te kijken. Bij binnenkomst zag ik direct dingen die beter konden, dus heb ik het secretariaat anders georganiseerd en geoptimaliseerd. Toen twee jaar later een financieel administratief medewerker vertrok, ben ik op de directeur afgestapt met de vraag of ik die plek mocht opvullen. Er was niet direct enthousiasme – ik kreeg te horen dat ik niet de juiste diploma’s of ervaring had – maar ik wist de directeur toch te overtuigen. Maar ik moest dan wel de juiste papieren halen. 
 

Welke opleiding ben je vervolgens gaan doen bij Markus Verbeek Praehep? 

Bij Markus Verbeek Praehep kon ik starten met de opleiding Moderne Bedrijfsadministratie (MBA). Dat beviel meteen enorm goed in combinatie met mijn nieuwe rol. Ik wist het verschil tussen debet en credit nog niet toen ik aan de opleiding begon. Maar bij Markus Verbeek Praehep heb ik alles kunnen leren wat ik moest weten. De MBA geeft je een enorm stevige basis om door te groeien. Van onze externe accountant kreeg ik daarover een heel mooi compliment: bij Fiscount hadden wij de administratie volgens hem écht goed op de rit. 
 

Maar als administratief medewerker was je nog niet klaar. Welke stap nam je hierna? 

Mijn werk als financieel administratief medewerker ging zo goed dat de directeur mij twee jaar later vroeg voor de functie van hoofd financiën. Dankzij mijn leergierige instelling en het juiste diploma kon ik snel stappen maken binnen het bedrijf. Precies wat ik voor ogen had! Markus Verbeek Praehep beviel zo goed, dat ik de opleiding ook aan een collega adviseerde. Vervolgens groeide ik door naar manager operationele zaken en toen mij gevraagd werd naar mijn ambities heb ik aangegeven dat ik ooit wel directeur wilde worden. Daar werd positief op gereageerd, maar opnieuw kreeg ik het verzoek me te laten bijscholen. Voor de functie van directeur werd een academisch diploma geadviseerd, dus klopte ik aan bij Nyenrode voor een studie Bedrijfskunde. Maar daar was ik in eerste instantie niet welkom.
 

Waarom werd je afgewezen? 

Ze vonden dat ik met mijn MBA en mbo-diploma niet aan de ingangseisen voldeed. Dat viel tegen, maar ik liet me niet uit het veld slaan. Ik was ervan overtuigd dat ik deze studie aankon, dus heb gevraagd of ze me het voordeel van de twijfel wilden gunnen. Dat werkte en ik mocht instromen. Gelukkig pakte dit goed uit: ik wist de opleiding in een jaar af te ronden én ik slaagde cum laude. In 2018 werd ik daarmee directeur operationele zaken en vorig jaar algemeen directeur.
 

Momenteel werkt Markus Verbeek Praehep samen met Fiscount. Hoe is die samenwerking ontstaan? 

Enkele jaren terug bezocht ik een beurs waar Markus Verbeek Praehep ook met een stand aanwezig was. Daar herkende ik mijn voormalig docent Belinda Kerkhove direct. We spraken af om nog eens koffie te gaan drinken en ontdekten daar dat onze organisaties elkaar konden versterken. Markus Verbeek Praehep verzorgt vooral langere opleidingen en Fiscount doet met name kortere cursussen. In zoverre zijn we dus behoorlijk complementair. Zo bundelen we onze krachten en bieden we voor ieder wat wils. Beiden hebben we heel veel jaren aan ervaring, kennis en kunde en al een betrouwbare naam opgebouwd. En zowel bij Fiscount als Markus Verbeek Praehep durven we dingen te proberen en net anders te doen dan de rest om ons verder te ontwikkelen. In de toekomst willen we de samenwerking nog sterker gaan neerzetten zodat we op scholingsgebied niet alleen PE- en bijscholing bieden, maar ook volledig kunnen opleiden voor de hele accountancybranche.  
 

Heb je er wel eens over gedacht om bij een ander bedrijf dan Fiscount aan de slag te gaan? 

Ik ben ook aandeelhouder bij Fiscount en ik denk dat er nog genoeg te ontwikkelen en behalen valt. Ik heb echt passie voor dit bedrijf. Wel heb ik ook andere ambities dan louter de functie en rol van directeur. Ik heb me de afgelopen jaren bijvoorbeeld laten scholen tot coach. Ik ben nu coach volgens de methodes van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) en systemisch werken. En op dit moment ben ik bezig met een opleiding tot holistisch therapeut. Wat mij betreft kan er nog veel meer op het raakvlak van business en spiritualiteit. Zowel binnen als buiten de accountancybranche. Mezelf verder ontwikkelen in deze hoek, richting de soft skills, trekt mij sterk. De relationele kant past eerder bij mij dan de vaktechnische kant. Daarnaast heb ik ontdekt dat ik echt een bouwer ben, iemand die van vooruitgang houdt. Stilstaan past niet bij mij. Tot dusverre heeft dit me heel veel gebracht in deze branche, maar accountancy zelf is niet per se een veld waarin vooruitgang en ontwikkeling sterk voorop staan. Dus mocht ik ooit nog voor een ander bedrijf kiezen, dan zal ik deze factoren zeker in mijn afweging meenemen.
 

Je bent geen typische directeur in de branche, want vrouw en nog geen 40 jaar. Hoe ervaar jij dit? 

De accountancybranche is nog steeds een mannenwereld. Mijn functie kan best eenzaam zijn. Daarom heb ik al jaren een coach en zit ik een groep met andere vrouwelijke leiders. Dat ik in de branche als jong wordt gezien is tot daaraantoe, maar een rookie ben ik toch echt niet meer met 18 jaar ervaring. Van de mannen in de branche kan ik echter ook leren: ik heb gemerkt dat zij eerder hun prestaties en de positieve kant benadrukken, waar ik nog wel eens kritisch op mezelf kan zijn en niet snel tevreden ben. 
 

Heeft de rol van algemeen directeur je veranderd? 

Ik heb altijd gezegd dat ik mezelf zal blijven, welk carrièrepad ik ook bewandel. Toen ik directeur werd kreeg ik goedbedoelde adviezen: ‘je moet een gezonde afstand houden tot de mensen’, ‘je moet je anders kleden’. Maar dat past gewoon niet bij mij, ik ben niet zakelijk, afstandelijk of stijf. Ik draag een spijkerbroek en sneakers. En ik weet wanneer collega’s jarig zijn en wat er thuis speelt. Tegen de mensen die mij deze adviezen gaven heb ik gezegd: ‘er is voor mij gekozen, want kennelijk ben ik goed in wat ik doe. Ik ben mezelf en ik blijf mezelf.’ 

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur