De CSRD in de praktijk

Als financial krijg je steeds meer te maken met toekomstbestendig ondernemen en de rol die duurzaamheid daarbij speelt. Het rapporteren over duurzaamheid binnen ondernemingen is essentieel, omdat vanaf 2024 voor veel bedrijven de CSRD-richtlijn ingaat. Wat voor impact heeft de CSRD op de financiële wereld? In deze blog lees je meer over de CSRD en duurzaamheidsverslaggeving. 
 

Wat is CSRD? 

De EU-richtlijn CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) geeft aan welke richtlijnen er vanaf 2024 gelden voor bedrijven over duurzaamheid en verslaglegging daarvan. CSRD, ESG en duurzaamheidsverslaggeving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de CSRD komen drie belangrijke elementen aan bod. Dit zijn Environmental (Milieu), Social (Maatschappij) en Governance (Bestuur). ESG vormt de basis voor duurzaamheidscriteria, het meten van duurzaamheid en de verslaggeving ervan. De CSRD-richtlijn is van invloed op jouw werk als financial. Heb jij handvatten nodig voor de verslaggeving? Bekijk dan dit webinar over duurzaamheidsverslaglegging
 

Waarom is de CSRD opgesteld? 

De CSRD is opgesteld om bedrijven duidelijke regels te geven over hoe ze moeten rapporteren over duurzaamheid. De CSRD-richtlijn zorgt dat bedrijven eerlijke en vergelijkbare informatie verstrekken over de bedrijfsprestaties op het gebied van duurzaamheid. Dit bevordert transparantie. Daarnaast stimuleert het bedrijven om bewuste keuzes te maken en rekening te houden met de impact van bedrijfsactiviteiten op het milieu. 
 

De CSRD: vier praktische tips voor financials 

Voor bedrijven is het van belang om hun duurzaamheidsbeleid en verslaggeving op orde te hebben om aan de CSRD te kunnen voldoen. Als financieel professional is het uitermate belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwe voorschriften en de implicaties ervan voor financiële processen. 
 

1. Verdiep je in de richtlijn 

Doe onderzoek, bekijk wat relevant is en verzamel alle informatie die van belang kan zijn.
 

2. Volg een training 

Zorg dat je op tijd over de juiste kennis en vaardigheden beschikt. Voor een kennismaking met dit thema kies je voor de training Introductie ESG en Duurzaamheid voor Financials. Wil je je verder verdiepen in het regelgevend kader omtrent duurzaamheid? Volg dan de tweedaagse opleiding ESG en Duurzaamheidsverslaggeving
 

3. Bepaal de juiste werkwijze 

Zorg dat er een duidelijk werkproces wordt ingericht. Zo is voor iedereen binnen de organisatie duidelijk wie, wanneer, welke rol heeft in de duurzaamheidsrapportage. 
 

4. Duurzaamheidsverslaggeving 

Verzamel en analyseer informatie ruim van tevoren. Begin op tijd aan een duurzaamheidsrapport zodat je op onvoorziene zaken kunt inspelen. Maak het jezelf gemakkelijk door software te gebruiken voor dataverzameling, het proces en de verslaggeving. 
 

Meer informatie over de CSRD 

Bij Markus Verbeek Praehep hebben we meer dan 125 jaar ervaring in het opleiden van financieel professionals. Wil jij ook weten wat de huidige wet- en regelgeving inhoudt, wat het voor jouw organisatie betekent en hoe je het in de praktijk kunt brengen? Bekijk dan al onze vaktechnische trainingen op het gebied van de CSRD en ESG. 

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur