Stouten & Wijnen Accountants drijft op werkplezier

Betrokken, enthousiast, plezier, verantwoordelijk, initiatiefrijk, nieuwsgierig en kritisch. Het zijn de zeven kernwaarden van Stouten & Wijnen Accountants in Culemborg. Passen deze kwalificaties je als een handschoen, dan voel je je bij dit bedrijf helemaal op je plek. Dat gaat op voor de 17 medewerkers die Co Stouten en Patricia Spithoven (de opvolgster van mede-oprichter Jan Wijnen) om zich heen hebben verzameld. Als eendrachtig team helpen ze hun klanten vooruit. Gerrit Bruggeman, programmamanager van Markus Verbeek Praehep, ging op de koffie bij mede-oprichter/vennoot Co Stouten en Lucia Garcia Jaramillo en Jelle Heikoop, twee jonge assistent-accountants die hun kennis bij Markus Verbeek Praehep hebben bijgespijkerd of daar nog steeds studeren.

Op de online teamfoto's van Stouten & Wijnen Accountants nemen de medewerkers stuk voor stuk een andere pose aan, variërend van quasi-peinzend en guitig tot grappig en uitbundig. Het moet een vrolijke fotosessie zijn geweest, dat kan niet anders. En dat zegt iets over de onderlinge verhoudingen en sfeer. Het plezier spat ervan af. Plezier is een van de kernwaarden van Stouten & Wijnen Accountants en dat is ook meteen een van de belangrijkste. Want doe je je werk met plezier, dan merkt de klant dat ook en die wordt er alleen maar wijzer van. De medewerkers van het Culemborgse bedrijf zijn of worden hierop geselecteerd. Voor zuurpruimen, zeiksnorren en zeurpieten blijft de deur aan de Plantijnweg stijf gesloten.

Tijd voor iets anders
Plezier - dat was nu net waaraan het bij Co Stouten en Jan Wijnen steeds meer begon te ontbreken toen ze in 1996 nog collega's waren bij een grote bank. Het werd tijd voor iets anders. Co Stouten: "We stuurden een grote groep mensen aan. Dat waren we zat. We wilden weer lol in ons werk hebben en besloten om voor onszelf te beginnen. We zochten het in de accountancy; daar zagen we een behoefte in de markt. 'We redden het wel', zeiden we tegen elkaar. Zo is Stouten & Wijnen Accountants ontstaan. Jan is met pensioen en nu is Patricia Spithoven mijn mede-vennoot."

Gestage groei
De werkwijze en bedrijfsfilosofie van Stouten & Wijnen Accountants blijken aan te slaan. Het jaar 2018 was volgens Co financieel een van de beste jaren en ook 2019 ziet er rooskleurig uit. Klanten blijven het bedrijf trouw en dragen zelfs nieuwe klanten aan. Zo komt de gestage groei tot stand die Co en Patricia voor ogen hebben. In de werkwijze vormen 'bovenop de klant' de sleutelwoorden. Hoe gaat dat in de praktijk? Co: "Klanten kijken naar hun kostprijs en zijn vaak gauw tevreden. Maar door de automatisering hebben we sneller inzicht in de cijfers en kunnen we ze sneller adviseren hoe ze hun verdiensten omhoog kunnen brengen. Dat is het voordeel van onze jonge medewerkers. Zij zijn vertrouwd met de mogelijkheden die IT biedt."

Mee naar klanten
Co Stouten neemt zijn medewerkers mee naar klanten en leert ze op die manier het vak. Dat geldt bijvoorbeeld voor Jelle Heikoop en Lucia Garcia Jaramillo, twee jonge, bevlogen assistent-accountants. Zij willen accountant worden en studeren bij Markus Verbeek Praehep om hun diploma te behalen.

Jelle heeft de HBO Bedrijfseconomie gevolgd en daarna bij Markus Verbeek Praehep het schakelprogramma naar Post HBO Accountancy. Hij heeft daarvoor overigens een dikke tien gehaald. Hij loopt er niet mee te koop, maar het mag best even worden vermeld. Nu volgt hij de Praktijkopleiding AA - Accountancy MKB. Met name vanwege het onderdeel schriftelijk rapporteren.

Lucia is na een bijbaantje bij het belastingkantoor van een neef gestart met de opleiding Post HBO Accountancy, ook via het schakelprogramma, en volgt eveneens de Praktijkopleiding AA - Accountancy MKB. Ze heeft stage gelopen bij Stouten & Wijnen Accountants en is daar gebleven omdat het haar daar, juist vanwege het contact met de collega's, vanaf de eerste dag goed beviel.

Leuke collega's, korte lijnen
Lucia: "Ik heb leuke collega's en de lijnen zijn hier kort. Voor overleg kan ik bij iedereen binnenstappen en ik voel nooit een drempel. Ik leer heel veel van Co als ik met hem mee ga naar klanten. Maar hij laat me ook zelf naar klanten gaan."

Jelle: "Er wordt goed gekeken wie bij welke klant past. Want het is hier heel belangrijk om een klik met de klant te hebben en plezier uit de klant te halen. We hebben kennis, maar je moet die kennis wel kunnen overbrengen. Dat leren we van Co. Daarnaast studeer ik, want ik wil toch accountant worden en dan moet ik een diploma hebben."

Praktijkgerichte insteek
Beiden zijn heel tevreden over Markus Verbeek Praehep als opleider. Dit vooral vanwege de duidelijke uitleg van de docenten en de praktijkgerichte insteek. Jelle: "Handig vind ik het ook dat je bij jullie lessen kunt terugkijken. Dat zie ik als een extra service."

De twee assistent-accountants houden de principes en werkwijze van Stouten & Wijnen Accountants hoog en kunnen altijd op ruggensteun van Co Stouten rekenen. Totdat ze geheel zelfstandig bij klanten kunnen aanschuiven. Ze hebben de ambitie om het ver te schoppen. En de ambitie van Co Stouten? "Overbodig worden."

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur