“Hoge kwaliteit en een betaalbare prijs gaan prima samen.”

In 'In de spotlights' vertellen trotse organisaties waar ze zo trots op zijn. Bijvoorbeeld een unieke dienst, een aanpassing in de manier van werken die positief uitpakt of een inzicht dat ze hebben verkregen dat ook voor andere organisaties interessant is. In deze editie: Administratie-, belasting- en advieskantoor Calculations.

Van PDB naar SPD

Donderdag 19 mei, 9.15 uur. Ik heb een afspraak met Paul Le Voir, oprichter en mede-eigenaar van administratie-, belasting- en advieskantoor Calculations. We spreken elkaar in een vergaderruimte in zijn bedrijfspand op Bedrijvenpark Noord-West in Rotterdam. Pauls carrière weerspiegelt het beeld dat ik vaak tegenkom bij (voormalige) studenten van Markus Verbeek Praehep: velen beginnen met een praktijkdiploma op MBO-niveau en eindigen met een HBO Bachelor. Ook Paul. Hij vertelt: "Ik zou blijven zitten op het VWO en daar staken mijn ouders een stokje voor. Ik ben toen gaan werken bij een bedrijf dat paardenhindernissen maakt. Daar heb ik leren schilderen, lassen en bouwen. In de avonduren heb ik mijn MAVO-diploma gehaald en met dit diploma op zak ben ik naar de Koninklijke Marine gegaan. In die periode heb ik mijn Praktijkdiploma Boekhouden gehaald en ben ik met MBA gestart. Vervolgens ben ik naar een van de 'big four'-kantoren gegaan en gedurende mijn tijd daar heb ik mijn HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie gehaald."

Onpersoonlijke benadering

Het was bij dat 'big four'-kantoor dat Paul merkte dat de onpersoonlijke benadering bij zo'n groot kantoor ("De klanten waren nummers") hem tegenstond. Dat kon hij zelf beter, vond hij. En dus startte hij in 2007 vanuit huis zijn bedrijf Calculations. Hoe hij aan zijn eerste klanten kwam? "Door het telefoonboek open te slaan en gewoon bedrijven te bellen", lacht Paul.

Van huiskamer naar kantoor

Maar persoonlijker was niet genoeg, het moest ook professioneler. Dus had hij twee maanden na de start van zijn bedrijf al een kantoor, ook op Bedrijvenpark Noord-West. Paul licht toe: "Ik had moeite met de scheiding tussen werk en privé en vond het professioneler om klanten op kantoor te ontvangen in plaats van in de huiskamer." Al snel voegde zijn huidige vrouw, die ook in het vak zit, zich bij hem en mondjesmaat werd het bedrijf uitgebreid tot de (inclusief Paul en zijn vrouw) tien personeelsleden die het nu telt. En veel groter wordt het ook niet volgens Paul. "We willen de komende vijf jaar uitgroeien tot maximaal vijftien personeelsleden. Anders kunnen we de persoonlijke benadering niet meer waarborgen."

De kracht van Calculations

Wat is volgens Paul nu de grote kracht van Calculations? "We kennen onze klanten echt. We gaan regelmatig langs en hebben daardoor een goed beeld van hun boekhouding en hun persoonlijke situatie. We denken proactief met klanten mee en houden in de gaten hoe het met hen gaat. In dit vak ligt de focus nog altijd op de jaarrekening, maar dan ben je te laat met bijsturen. Je moet op het moment zelf bijsturen. Daarom zijn we overgegaan op online dienstverlening op het gebied van boekhouding en digitale dossiers waar zowel wijzelf als de klant toegang toe hebben."

Ook de hoge kwaliteitsnormen zijn volgens Paul een sterk punt van Calculations: "Voordat bijvoorbeeld een jaarrekening de deur uitgaat, kijkt er altijd een tweede paar ogen naar." Verder is Calculations aangesloten bij de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB). Hierdoor zijn klanten ervan verzekerd dat het advies van Calculations actueel is. Leden van de NOAB kunnen namelijk alleen lid blijven als zij hun kwaliteit en vakkennis bijhouden en ze worden om de vijf jaar onderworpen aan een herkwalificatie. Een goede zaak, vindt Paul, en wat hem betreft zouden administratie- en belastingkantoren verplicht mogen worden zich bij een instantie als het NOAB aan te sluiten. "Iedereen kan een belastingkantoor beginnen en het zou mooi zijn als het kwaliteitsniveau op de een of andere manier gewaarborgd kan worden."

Ambities voor de toekomst

Inmiddels telt de portefeuille van Calculations zo'n tweehonderd klanten uit de regio's Rotterdam en Den Haag, zowel grote als kleinere. Paul is hier erg trots op: "We zijn een professioneel bedrijf met mooie klanten en een leuke club medewerkers." Welke ambities heeft hij voor de toekomst? ""We willen een bekende speler zijn in Rotterdam met een uitstekende kwaliteitsreputatie. Kwaliteit gaat vaak gepaard met hoge prijzen, maar wij willen laten zien dat kwaliteit ook heel betaalbaar kan zijn."

Tips van Paul Le Voir

1. Neem alleen opdrachten aan waar je de expertise voor hebt en verwijs de klant indien nodig door.

2. Creëer een sterk netwerk, zodat je klanten kunt doorverwijzen en anderen klanten kunnen doorverwijzen naar jou.

3. Zorg vanaf het begin voor een goede dossiervorming.

4. Blijf je voortdurend bijscholen.

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur