“De combinatie leren en werken vinden wij een heel sterk punt van Markus Verbeek Praehep”

Profinis Accountants & Adviseurs op Urk heeft vorig jaar vier talentvolle, jeugdige en ambitieuze medewerkers in dienst genomen: Rick Steller, Klaas Korf, Albert Bakker en Janna de Vries. Om een stevig fundament te leggen, hebben ze bij Markus Verbeek Praehep een MBA-opleiding gevolgd. Nu gaan ze alle vier binnen het kantoor een eigen richting op en volgen ze een opleiding die hen past als een handschoen. Carrière en studie lopen daardoor synchroon. Wat zijn hun ervaringen? Frank Bakker, directeur van Markus Verbeek Praehep, schoof bij hen en Profinis-directeur Jaap Brink aan om het ze te laten vertellen.

Rick Steller (Assistent Accountant), Klaas Korf (Assistent Accountant), Albert Bakker (Assistent Bedrijfsadviseur) en Janna de Vries (Administratief medewerker) zijn jong, barsten van de ambitie en zijn leergierig. Ze hebben zich gretig op hun vervolgstudie bij Markus Verbeek Praehep gestort. Zo kunnen ze hun kennis flink uitbreiden en doorgroeien, zodat ze zich nog beter voor de klanten van Profinis kunnen inzetten. Vier verschillende mensen, vier verschillende achtergronden. En stuk voor stuk gezegend met talent.

"Op Urk lopen veel talenten rond"

Dat was voor Profinis nou net de reden om ze in huis te halen. "Het past in ons beleid", vertelt Jaap Brink, bedrijfsadviseur en één van de drie vennoten van Profinis. "We groeien sterk en zoeken elk jaar talentvolle, ambitieuze jongeren om in dienst te nemen. Ook om ze voor Urk te behouden. Op Urk lopen veel talenten rond, maar voor een baan zoeken ze het weleens buiten onze gemeente. Als opleider zijn we in zee gegaan met Markus Verbeek Praehep. De vier hebben eerst een MBA-opleiding gevolgd en studeren nu verder. Markus Verbeek Praehep is een begrip in de accountancywereld. Ook wij waren er al mee bekend. Vooral vanwege de combinatie werken en leren. Dat vinden wij een heel sterk punt."

Rick Steller onderschrijft dat. Hij zit nu in de propedeusefase van zijn accountantsopleiding en zuigt de praktische kennis die hij krijgt aangereikt op als een spons. "Wat ik in de opleiding leer, kan ik direct toepassen en dat gaat steeds een stapje verder", roept hij enthousiast. "Ik heb geleerd hoe de financiële processen lopen en kan nu zien waar eventuele gaten zitten. Ik heb ook een adviserende rol en door mijn studie kan ik mijn adviezen uitstekend onderbouwen. Daarbij is het ook belangrijk dat ik meega met de ontwikkelingen binnen de accountancy. Ik krijg steeds meer te maken met IT-technologie. IT zorgt voor een versnelling. Daarmee wordt het vak toch wat anders. Moeilijker vooral."

Zelf het studietempo bepalen

Albert Bakker bekwaamt zich in financieel-economisch management. Net als collega Rick ervaart hij de voordelen van studeren bij Markus Verbeek Praehep. Hij vindt het onder meer prettig dat hij het studietempo zelf kan bepalen. "Mijn opleiding heeft een flexibele opzet. Zo kan ik de modules los van elkaar plannen. Ook ik merk dat ik de praktische kennis die ik opdoe meteen kan gebruiken. Klanten komen bij mij met een hoop data aanzetten. Aan mij de taak om daar overzicht in te scheppen. Dat gaat me heel goed af. Voor de klant is het heel prettig dat ik de cijfers op een rijtje zet. Maar er komt ook een advies bij kijken. Is de gewenste investering raadzaam? Voldoen de cijfers aan de eisen van de bank? Wat zijn de prognoses? Ik probeer voor mijn klanten een goede sparringpartner te zijn."

De nadruk komt steeds meer op advisering te liggen

Jaap Brink knikt instemmend. Een goede sparringpartner zijn - daar draait het bij Profinis om. Hij vertelt dat de nadruk in zijn vakgebied steeds meer op advisering komt te liggen. "Juist daar hebben veel bedrijven behoefte aan. Veel van onze klanten - vooral afkomstig uit de visserij, maar ook uit andere branches - zitten op Urk. Urk is een ondernemend dorp. Dat is uit nood geboren, uit de tijd dat Urk nog een eiland was. Urker bedrijven willen veel zelf doen. Het zijn bedrijven met ambitie. En wij helpen ze om die ambitie waar te maken. Met een uitstekende financiële dienstverlening. Niet voor niets is 'Vierkant achter uw ambitie' onze slogan."

Voor een andere richting gekozen

Janna de Vries en Klaas Korf hebben aanvankelijk voor een andere richting gekozen, respectievelijk het maatschappelijk werk en de verpleegkunde. Maar algauw wilden ze liever werk maken van hun belangstelling voor cijfers. Janna volgt nu de opleiding Associate Degree Financial Management, zodat zij haar rol als administratief medewerkster bij Profinis een nieuwe dimensie kan geven. Klaas zocht specifiek een baan in de financiële branche waarin hij werken kon combineren met leren. "Die baan heb ik bij Profinis gevonden", vertelt hij. "Ik ben er blanco ingestapt en leer nu onder meer hoe ik een jaarrekening samenstel. Maar er komt meer bij mijn functie kijken. Papieren zeggen niet altijd alles. Het is ook belangrijk om te kijken naar de persoonlijke drive van de klant en met enthousiasme te laten merken dat je de klant begrijpt. De klant voelt dat aan en zo ontstaat er een sterke band."

In de rug gesteund door de bagage die de vier in hun opleiding meekrijgen, worden ze volwaardige gesprekspartners voor hun klanten. Albert Bakker slaat nog even de spijker op zijn kop: "Je moet weten met welke vraagstukken de klant zit en hem daarbij vanuit de vakkennis die je hebt opgedaan helpen. Daar zijn we voor. Een ondernemer wil immers ondernemen. Anders was hij wel administrateur geworden."

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur