Bij MTH gaan leren en werken moeiteloos samen

Van accountants wordt tegenwoordig meer verwacht dan alleen het verwerken en beoordelen van cijfers. Ze moeten ook gedegen adviezen kunnen geven. MTH accountants & adviseurs gaat soepel in deze ontwikkeling mee. Huidige medewerkers, maar ook nieuwe, jeugdige talenten worden getraind in adviesvaardigheden. Zo kan het bedrijf zijn klanten nog beter van dienst zijn. Frank Bakker, directeur van Markus Verbeek Praehep, sprak daarover in het MTH-hoofdkantoor in Emmeloord met Janet Riemersma, HR Adviseur Opleiding & Ontwikkeling. "Wij hebben nu tandems die zowel het cijfermatige als het adviseren beheersen."

MTH accountants & adviseurs opereert op een breed terrein. Of het nu gaat om de financiering van de bouw van een appartementencomplex, de fiscale administratie van een viersterrenrestaurant of een liquiditeitsprognose voor een bureau dat is gespecialiseerd in avontuurlijke reizen, de klant wordt op maat bediend. Met hetzelfde gemak beweegt het bedrijf zich onder meer in de agrarische sector, autowereld en de zorg. Janet Riemersma: "We kennen de branche, zijn empathisch en gaan echt met de klant in gesprek. Vragen goed door. Zo ontstaat er een persoonlijke relatie, met vertrouwen als basis."

De markt vraagt om sparringpartners

De financiële markt vraagt nadrukkelijk om sparringpartners die verder kijken dan de cijfers en gedegen adviezen op tafel kunnen leggen. Als accountantskantoor moet je daarop inhaken. Voor MTH is dit niet nieuw; een radicale omslag is dan ook niet nodig. Wel krijgt het adviseurschap een extra klemtoon bij het opleiden van huidige en nieuwe medewerkers.

Het past precies in het straatje van Janet Riemersma, elf jaar werkzaam bij MTH. Ze is zeer gedreven om de organisatie en haar medewerkers naar een hoger niveau te tillen en besteedt veel aandacht aan het kweken of aanscherpen van de vereiste vaardigheden. Eén van haar taken is het ontwikkelen van jeugdige talenten. Zij volgen het interne opleidingsprogramma MTH Young.

Een traject met veel vrijheid

"Het is geen programma dat van A tot Z ingekleed is", vertelt Janet. "Het traject biedt veel vrijheid. Er wordt in groepjes aan een opdracht gewerkt. Wat voor opdrachten dat zijn, dat mogen de deelnemers zelf kiezen, mits ze er toe doen voor de organisatie. Door het werken aan de opdracht, die uitdagend moet zijn, werken de deelnemers ook aan hun persoonlijke ontwikkeling. Ze worden begeleid door een trainer/coach en een interne mentor. MTH Young is een combinatie van leren en werken en dat is de manier waarin ik geloof."

MTH Young is een beproefd programma, maar voorziet niet in het verstrekken van diploma's. Daarvoor klopt Janet aan bij een opleidingsinstituut buiten de deur, zoals Markus Verbeek Praehep. Janet: "Wat ik prettig vind aan Markus Verbeek Praehep is dat ze maatwerk kunnen bieden, vooral als iemands opleidingsroute niet via het gebruikelijke pad loopt."

Medewerkers met een flexibele instelling

MTH accountants & adviseurs volgt de ontwikkelingen in de financiële sector nauw. Organisaties moeten snel en slagvaardig kunnen inspelen op veranderingen. Het wendbaar - agile - zijn, is noodzakelijk. Het is daarom van belang om medewerkers met een flexibele instelling in de gelederen te hebben. Niet in de laatste plaats omdat moeilijk te voorspellen is welke kant het met de accountancy op gaat. Maar MTH is altijd klaar om mee te bewegen.

Op het hoofdkantoor wordt echter niet met de armen over elkaar gewacht op de dingen die komen gaan. Er wordt nu druk gesleuteld aan de optimalisering van het automatiseringssysteem en het opzetten van een Business Intelligence-infrastructuur. De doelstelling is dat er meer informatie over de klanten beschikbaar komt. Een medewerker die een klant aan de lijn heeft moet met één druk op de kop alle relevante informatie op het beeldscherm kunnen krijgen. Op die manier wordt de klant herkend en hoeft die veel minder over zijn situatie uit te leggen. Dat komt wel zo prettig over. En in veel gevallen kan er meteen een passend advies worden gegeven.

Verdedigers zijn ook nodig

De accountant als adviseur - dat is waar de financiële markt om vraagt. Maar die rol moet wel passen. De ene accountant zal zich vergenoegd in de handen wrijven omdat hij nu ook mag adviseren, de andere zal zich wat meer gereserveerd opstellen omdat hij zich prettiger voelt als hij aan zijn bureau met cijfers stoeit. Bij MTH is dat geen enkel probleem. Je kunt, zoals Janet het treffend verwoordt, niet allemaal in de spits voetballen; verdedigers zijn ook nodig. Samen vullen ze elkaar aan en vormen ze een sterk team. Janet: "Waar het bij MTH om gaat is dat we beide kwaliteiten bieden. Wij hebben tandems die zowel het cijfermatige als het adviseren beheersen. We geven goede adviezen. Maar op de eerste plaats moet de jaarrekening staan als een huis."

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur