‘Als CMA beschik je over een ‘global passport’ tot de financiële wereld’

Met een rijk geschakeerd internationaal gezelschap, praten Frank Bakker en Niels van de Kamer over de nieuwste opleiding in het aanbod van Markus Verbeek Praehep: CMA, aangeboden in partnerschap met IMA en Wiley. Deze opleiding is geschikt voor iedereen die op HBO- of academisch niveau werkzaam is in de financieel administratieve sector, als controller of accountant in business. "Aangezien finance en data science steeds dichter naar elkaar toe kruipen, is het nodig om innovatieve programma's aan te bieden waarmee we onze studenten sterk in de markt zetten, nationaal en internationaal."

Vers uit het vliegtuig zitten Jeffrey Thomson en Jim Gurowka aan tafel. De CEO en Senior Vice President van IMA (Institute of Management Accountants) zijn bezig met een wereldwijde tour om IMA te vertegenwoordigen op events en congressen en om het 100-jarig bestaan van de organisatie te vieren met zoveel mogelijk van haar leden. "Nu reizen we ook wel veel zonder dat we jarig zijn, hoor", legt Thomson uit. "We bestaan al lang en we zijn met veel, maar je moet blijven investeren in je ontwikkeling als organisatie en de relaties met de mensen op locatie. En natuurlijk biedt zo'n reis je ook de kans om nieuwe partnerschappen te creëren en kennis te maken met de mensen achter een merk."

Goed bruggetje. Hoe hebben IMA en MVP elkaar 'ontmoet'?

"Frank Bakker en ik waren gelinkt via LinkedIn, zo makkelijk was het eigenlijk", lacht Alain Mulder, Directeur European Operations. "Nou ja, alle gekheid op een stokje, we kenden elkaar al twee jaar, maar ongeveer een half jaar geleden heb ik Frank een berichtje gestuurd met de vraag of we niet eens konden kijken of de CMA iets kon zijn voor Markus Verbeek Praehep. Binnen een uur kreeg ik antwoord en daarna ging het snel." Bakker knikt instemmend: "Klopt. Wij willen graag meer internationale programma's gaan aanbieden, omdat daar een mooie markt voor is in West-Europa. Vorig jaar zijn we begonnen met de ACCA, en daar voegen we nu de CMA aan toe".

Wat is de meerwaarde van een CMA?

"Het is een mooie alternatieve route naast de huidige Nederlandse diploma's die je kunt halen bij universiteiten, met een fors kortere tijdsinvestering. Bovendien is CMA wereldwijd gewaardeerd, meer nog dan een Nederlands universitair diploma." "Inderdaad", voegt Mulder toe. "En niet alleen voor studenten of werkenden met internationale ambities over de grens. Ook als je wilt werken bij een multinational in Nederland, heb je met een CMA-kwalificatie de juiste papieren in handen. Hiermee toon je het bewijs dat je volgens internationale standaarden kunt werken. Die zijn namelijk voor elke CMA overal in de wereld gelijk."

Maar hoe word je dan CMA?

"De opleiding bestaat uit twee delen die bij elkaar een jaar duren", zegt Thomson. "En dankzij het unieke materiaal dat we met onze partneruitgever Wiley hebben gemaakt, ben je als student perfect voorbereid op het examen waarmee je de opleiding afrondt." Ook aanwezig is Andy Logan, vertegenwoordiger van Wiley uit Engeland. Hij wijst naar twee dikke boeken op tafel. "Die boeken in combinatie met onze online testomgeving vormen de basis voor je studie. En het mooie is dat je toegang blijft houden tot de online leeromgeving net zo lang tot je het examen hebt gehaald."

En wat is ongeveer de studiebelasting?

"Die is ongeveer 150 uur per deel", aldus Thomson, maar uiteraard is dat afhankelijk van je voorkennis en persoonlijke situatie. "Het examen is pittig, maar daarmee tonen we ook aan dat we niet te licht denken over de verantwoordelijkheden van een CMA. Als je het haalt, kun je ook echt wat."

Bernardin Generalao, Manager Regional Partner relations in Zwitserland, vat het mooi samen: "Eigenlijk hebben we een unieke situatie hier in deze vergaderzaal: non-profit organisatie IMA, opleidingsuitgever Wiley en opleider Markus Verbeek Praehep die samen werken aan een holistische benadering van de verdere ontwikkeling en professionalisering van financials. Beter dan dat wordt het niet."

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur