“We moeten onze hele skillset drastisch gaan veranderen”

“Hoe onderscheid je jezelf als financieel professional?” We vroegen het aan verschillende professionals uit het vakgebied. Deze keer vertelt Alain Mulder, Senior Director Europe Operations bij IMA (Institute of Management Accountants), over zijn kijk op de ideale financieel professional.
 

Nieuwe vaardigheden

“In het financiële vakgebied zijn op dit moment ontzettend veel ontwikkelingen gaande op het gebied van technologie, duurzaamheid en businesspartnering. Die veranderingen vragen om nieuwe vaardigheden bij financieel professionals. Ik vind het ontzettend gaaf om daar met IMA een rol in te kunnen spelen.
 

De financieel professional als businesspartner

Je kunt je als financieel professional echt onderscheiden door je rol als businesspartner te pakken. Je bent namelijk echt de spin in het web van het bedrijfsleven. Zo kun je de marketingafdeling helpen met de budgettering, terwijl je de salesafdeling helpt door vooruit te kijken naar hoe het bedrijf er over een aantal jaar voor staat. Als ideale financieel professional moet je dan ook goed kunnen samenwerken met de andere afdelingen binnen je bedrijf. Zo kun je met hen afstemmen wat er moet gebeuren en kun je ze de juiste informatie geven. Ook heb je veel kennis nodig over technologie en big data en hoe je deze kunt analyseren. Dat zijn echt de kerncompetenties op dit moment. Daarnaast heb je natuurlijk ook gewoon een stevige basis aan financiële vaardigheden nodig om een expert te zijn.
 

Nieuw tijdperk

Er breekt een geheel nieuw tijdperk aan waarin technologie bepaalde banen overbodig maakt, maar er ook veel nieuwe functies ontstaan. Als financieel professional ga je steeds meer vooruitkijken naar waar de kansen liggen voor het bedrijf. Vroeger waren we als financieel professionals ongeveer twee derde van onze tijd achteruit aan het kijken, bijvoorbeeld naar de winst van het afgelopen jaar of kwartaal. Nu is het eigenlijk omgekeerd: We kijken vooral naar de toekomst en misschien nog voor een derde naar de huidige stand van zaken en het verleden.
 

Persoonlijke ontwikkeling

Opleidingen spelen een essentiële rol om zowel nu als in de toekomst van waarde te zijn. We moeten onze hele skillset drastisch veranderen. Vooral communicatieve vaardigheden heb je echt nodig als financieel professional. Want je kunt natuurlijk een hartstikke mooie analyse schrijven, maar als jij dat niet op de juiste manier aan het management kunt communiceren, dan maakt je rapport helemaal geen impact. Ook vaardigheden op het gebied van technologie, duurzaamheid en big data zijn onmisbaar voor de financieel professional. Dus pak die kans om die mooie toekomst als financieel professional te krijgen en werk aan je persoonlijke ontwikkeling.
 

Maak het verschil met CMA

Een opleiding waar je op dit moment echt het verschil mee kunt maken is de opleiding tot Certified Management Accountant (CMA). Want op dit moment is het belangrijk dat je als financieel professional een compleet beeld hebt van hoe het bedrijf werkt, de commerciële mindset begrijpt en weet hoe andere afdelingen werken. In CMA komt dat allemaal terug. We leren je de essentiële financiële vaardigheden, maar ook hoe het bedrijf werkt en in elkaar zit. Dus na het volgen van CMA ben je echt de perfecte businesspartner voor anderen in het bedrijf.”

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur