Nieuw: meldplicht bij vermoeden belastingontwijking

Financieel dienstverleners krijgen vanaf 1 juli 2020 te maken met de Europese richtlijn DAC6. Die heeft als doel internationale belastingontwijking tegen te gaan en stelt daarom eisen aan financieel dienstverleners. In samenwerking met NIBE-SVV biedt Markus Verbeek Praehep een online training aan om financieel dienstverleners voor te bereiden op deze meldplicht.
 

Doorlopende meldplicht

Vanaf 1 juli 2020 is de Europese richtlijn Mandatory Disclosure Rules (MDR/)DAC6 van kracht. Dan moeten intermediairs en/of belastingplichtigen internationale transacties met mogelijk frauduleuze fiscale constructies melden bij de Belastingdienst.
 
Die meldplicht geldt voor álle intermediairs. Dat wil zeggen voor financieel adviseurs,  belastingadviseurs, KYC-analisten, accountants, notarissen en advocaten, maar ook voor medewerkers bij een bank, verzekeraar of trustkantoor.
 
Vanaf 1 juli 2020 moet je steeds binnen 30 dagen nadat je de mogelijk belastingontwijkende constructie hebt ontdekt melding maken. Doe je dat niet, dan riskeer je een (hoge) boete.
 

Met terugwerkende kracht: vóór 31 augustus melden

Potentieel frauduleuze constructies die tussen 25 juni 2018 en 1 juli 2020 hebben plaatsgevonden, dienen vóór 31 augustus 2020 gemeld te zijn. Dat betekent dat je in juli en augustus alle mogelijk belastingontwijkende constructies van de afgelopen 2 jaar moet doorgeven aan de Belastingdienst. Dit betreft een verplichte meldingsperiode. Zorg daarom dat je zo snel mogelijk goed op de hoogte bent van de regelgeving omtrent internationale fiscale constructies.
 

Fiscale constructies

Het gaat dan om het melden van grensoverschrijdende transacties van multinationals en mkb-bedrijven bedrijven. En ook die van particulieren, waarbij een fiscale constructie gebruikt wordt waarmee mogelijk belasting ontweken wordt. Dat kan het geval zijn bij bijvoorbeeld financiering van bedrijfsmiddelen, een bedrijfsovername, de aanschaf van onroerend goed, bij planningsadvies aan een vermogende particulier, een lening aan een familielid, bij erf- en schenkbelastingszaken, enzovoorts.
 

Met online training goed voorbereid

Om je in korte tijd goed voor te bereiden is de praktische online training DAC6, Regels voor het Melden van Grensoverschrijdende Transacties ontwikkeld. Met deze training leer je belastingontwijkende constructies te herkennen en weet je wanneer je moet melden.
Tijdens de training komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • inhoud van de regelgeving
  • constructies en meldplicht
  • meldingsproces
  • sancties

Je kunt aan deze online training deelnemen voor slechts €89,-. De benodigde tijd om de training te doorlopen is 3 à 4 uur en je kunt natuurlijk studeren in je eigen tempo, en wanneer het jou uitkomt. Je rondt de e-learning af met een toets en na het behalen ervan ontvangt je gelijk in de online omgeving je certificaat. Er worden geen specifieke vooropleidingseisen gesteld aan deze training. Na afloop begrijp je de DAC6-regelgeving waardoor je deze ook kunt uitleggen en toepassen in de communicatie met je klanten, uw netwerk, collega’s en de directie.
 

Meer informatie

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur