Moeder en dochter leren van MVP én van elkaar

Moeder en dochter samen aan de studie, dat zie je niet zo vaak. Monique en Leslie Kloosterman volgen allebei een opleiding bij Markus Verbeek Praehep. Dochter Leslie omdat ze accountant wil worden en moeder Monique om haar kennis bij te spijkeren naar HBO-niveau. Ze leren niet alleen van MVP, maar vooral ook van elkaar.

Moeder Monique en dochter Leslie

Monique Kloosterman (47) woont met haar man René (49) en twee dochters Leslie (23) en Manon (21) in het Noord-Hollandse Breezand. Ze werkt vijf kilometer verderop bij Rooijakkers Breezand, een bedrijf met internationale deelnemingen dat bloembollen kweekt en onder andere naar Afrika en Amerika exporteert. Als hoofd Stafzaken en Financiën is zij verantwoordelijk voor de boekhouding in Nederland. Terwijl dochter Manon voor een studie aan de iPabo koos en het onderwijs in wil, volgde Leslie het spoor van haar moeder. 'Cijfers zitten in ons bloed', zegt Monique. ‘Mijn overgrootvader had al een boekhoudkantoor.’ Leslie vult aan: 'Het werk van mijn moeder leek me wel wat, en ik ben er goed in'. Nu is Leslie Assistent-Accountant bij WEA Accountants en Adviseurs en volgt ze de post-HBO theorieopleiding AA bij MVP. Monique rondde in april na tien jaar de opleiding SPD af, waarvoor ze ieder jaar een vak voltooide.

Na MBA, door met SPD

Het doel van Monique was om meer te weten te komen van de fiscale wereld. Ze begon met een opleiding bedrijfsadministratie (MBA) en werkte op een accountantskantoor. Nadat de kinderen kwamen, kwam ze terecht bij Rooijakkers, waar ze tien tot twaalf uur per week ging werken. Tegenwoordig is dat 28 uur per week. 'Het is een groot bedrijf dat werkt met verschillende bv’s. Er zijn rond de twintig jaarrekeningen. We willen veel zelf in handen houden, dus wilde ik mijn kennis op financieel gebied verbeteren.’ Of ze nu klaar is, met haar SPD-diploma op zak? 'Nee, ik overweeg nu een managementopleiding te gaan doen, een Master of Science. Maar mijn werk is momenteel vrij hectisch, dus misschien moet ik daar een jaar mee wachten.’ Tegen die tijd is dochter Leslie haar waarschijnlijk al voorbijgestreefd, wat kennis betreft.

De adviserende accountant

Leslie: 'Ik werk nu bijna twee jaar bij WEA en het gaat erg goed.’ Monique haakt in: 'Het gaat erg hard, ik hoop niet té. Ze is de rechterhand van een van de vennoten. Ze wordt goed gewaardeerd.’ Leslies doel: 'Een écht goede accountant en adviseur worden. In september ben ik begonnen met de accountantsopleiding van MVP. Vanuit WEA stimuleren ze ons om opleidingen en cursussen te blijven doen. Er zijn steeds meer adviseurs nodig. Ik ga nu al vaak met de accountants en adviseurs mee naar klanten. Het voeren van adviserende gesprekken vind ik erg leuk en hoop ik in de toekomst veel te blijven doen.’ We staan even stil bij de verschillende manieren van werken en leggen moeder en dochter Kloosterman enkele keuzes voor. De eerste: lang werken op een vaste stek of jobhoppen? Leslie: 'Werken op een vaste plek. Op die manier kun je sneller doorgroeien. Bij jobhoppen heb ik het gevoel dat je telkens opnieuw moet beginnen.’ Ook Monique kiest voor vastigheid. In haar functie is ze inmiddels uitgegroeid tot de financiële spil van het bedrijf.

Keuze nummer twee: flexibele werktijden of werken van 9 tot 5? Monique: 'Werken van 8 tot 5 zul je bedoelen. Flexibel werken is bij ons niet zo aan de orde, de telefoon moet immers bezet blijven. Vaste tijden bieden bovendien houvast. Mijn studie SPD heb ik vol kunnen houden door naast mijn werk alles goed te organiseren.’ Leslie vindt het daarentegen heerlijk dat de mogelijkheid bestaat wat later te beginnen. 'Maar dat zijn uitzonderingen. Als ik moet studeren, of na een feestje. Meestal begin ik op dezelfde tijd.’ De laatste keuze: werken in loondienst of een eigen bedrijf? 'Dat eerste', zegt Leslie. 'Ik kies voor financiële zekerheid, althans, zo denk ik er nu over.’ Monique houdt na haar studie SPD de optie achter de hand om een eigen administratief kantoor te beginnen, maar alleen als ze het bij haar huidige bedrijf niet meer naar haar zin heeft. 'Een droom is het niet.' Terug naar de studiepraktijk.

Elkaar inspireren

Wat hebben de twee aan elkaar gehad in hun ontwikkeling? 'Mijn moeder heeft al veel financiële ervaring', zegt Leslie. 'Als ik een vraag had, kon ik het antwoord vaak van haar krijgen. ' Andersom werkt dat nu ook zo. 'Vanwege haar AA-opleiding weet Leslie nu vaak al meer dan ik', zegt Monique. 'Ik kijk Leslies opdrachten vaak na, vooral ook om van te leren.' Soms zat er zelfs overlap tussen de verschillende opleidingen die beide Kloostermannen volgden. 'Leslie en ik hadden op een gegeven moment hetzelfde boek nodig. Die boeken zijn best duur, dus nu konden we samen doen. Ook maakten we samen uittreksels en hebben we elkaar adviezen gegeven bij het maken van onze scripties.' Tot slot: was moeder Kloosterman dé inspiratiebron voor Leslie om voor het vak te kiezen? Monique roept meteen: 'Ik heb altijd gezegd: je moet doen wat je zelf wilt en niet mij op een voetstuk plaatsen.' Leslie, lachend: 'Dat heb ik ook niet gedaan.' Monique besluit: 'Mijn moeder was zeventien jaar toen ze mij kreeg. Ze had de pest in dat ze geen carrière kon maken. Mij stimuleerde ze dat wel te doen, daar ben ik haar (en mijn vader) nog altijd dankbaar voor. Financieel onafhankelijk zijn is heel belangrijk, dat heb ik mijn dochters ook meegegeven'.

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur