“Je kunt inhoudelijk heel sterk zijn, maar als mens maak je het verschil.”

Hoe onderscheid je jezelf als financieel professional? We vroegen het aan verschillende professionals uit het vakgebied. Deze keer vertelt Rob Korzilius, CFO bij Driessen Groep, over zijn visie op de manier waarop financieel professionals zich kunnen onderscheiden.
 

Goede match

“In de eerste plaats kun je jezelf als financieel professional onderscheiden door een goede match te zijn met de organisatie waar je werkt. Er moet niet alleen een inhoudelijke klik zijn, maar vooral ook een persoonlijke klik. Je kunt als financieel professional inhoudelijk wel heel sterk zijn, maar als mens maak je het verschil.

Natuurlijk moet je ook nog steeds inhoudelijk ijzersterk zijn. Je moet weten hoe de wet- en regelgeving in elkaar zit, hoe je met financeprocessen omgaat, hoe je controles en audits uitvoert, enzovoort. Als je goed bij de organisatie past én antwoord hebt op de vraag die in de organisatie speelt, dan ben je een goede match. Als je op de juiste plek zit haal je meer plezier en voldoening uit je werk. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten voor werkgeluk. En dat zorgt er weer voor dat je beter presteert.
 

Waarde toevoegen

Daarnaast komen er tegenwoordig heel wat uitdagingen op je af als financieel professional. In vergelijking met zo’n 20 jaar geleden, is het toevoegen van waarde in je werk veel belangrijker geworden. Als financial ben je veel meer bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen en het goed doen voor de mensen om je heen. Dat betekent dat je niet alleen naar de technische kant van de wet- en regelgeving moet kijken, maar ook naar de menselijke kant. In plaats van alleen te kijken naar wat er niet kan, kijk je naar wat wel mogelijk is en hoe je ergens toch een goede draai aan kunt geven.
 

Snel schakelen

Door de toenemende digitalisering verschuiven de werkzaamheden van de financieel professional steeds meer van de administratieve kant naar de ondernemende en adviserende kant. We zijn steeds meer bezig met het denken over de cijfers in plaats van het werken aan de cijfers. De ontwikkelingen volgen elkaar ook steeds sneller op. Dingen die nu ‘hot’ zijn, waren er 5 jaar geleden nog niet. En dingen die 100 jaar golden zijn nu ineens niet relevant meer. Als financieel professional moet je daarom steeds sneller gaan schakelen. De competenties die je daarvoor nodig hebt moeten op orde zijn. Dat gaat niet alleen om vakinhoudelijke kennis, maar ook om competenties als flexibiliteit en ondernemend denken.
 

Verbreding met softskills

Ik zou financieel professionals zeker adviseren zich naast vakinhoudelijke kennis ook bezig te houden met softskills. Zelf heb ik er heel bewust voor gekozen om niet alleen financiële opleidingen te volgen, maar ook te werken aan mijn persoonlijke vaardigheden. Allereerst vind ik het leuker om mijn kennis te verbreden dan alleen maar met financiële opleidingen bezig te zijn. Maar daarnaast geloof ik ook dat je die verbreding echt nodig hebt om jezelf weerbaarder te maken in deze veranderende wereld.

Een voorbeeld is het toenemende belang van communicatieve vaardigheden. Als financieel professional ben je echt de schakel tussen de afdeling finance & compliance en de rest van de organisatie. Dat betekent dat je complexe informatie over cijfers, processen en regelgeving duidelijk moet kunnen overbrengen op de niet-financial. Dat moet in gewone mensentaal, zoals wanneer je het aan je oma of zoon zou uitleggen. Je moet dus niet alleen je vakgebied heel goed begrijpen, maar het ook op een effectieve manier kunnen vertalen voor de non-financials.
 

De ene financial is de andere niet

Wat ik daar wel bij moet zeggen, is dat je natuurlijk wel een breed scala aan financieel professionals hebt. Bij Driessen Groep hebben we er bewust voor gekozen om financials met verschillende competenties aan te nemen. Een directe collega waar ik veel mee samenwerk is bijvoorbeeld RA, en die is heel goed in het maken van jaarrekeningen en alles wat erbij komt kijken. Hij is ook steengoed op het gebied van compliance en vindt dat ook hartstikke leuk. Terwijl mijn competenties meer op andere gebieden gericht zijn. Dat betekent dat het voor de ene financieel professional misschien belangrijker is om zich vakinhoudelijk te verdiepen, terwijl een ander meer de breedte in gaat met softskills.”

Over Driessen Groep
Driessen Groep is in 28 jaar tijd uitgegroeid van een familiebedrijf naar een groep van 6 bedrijven met alle soorten dienstverlening op het gebied van mens en werk. Bij Driessen Groep staat werkgeluk centraal. Want hoe gelukkiger je bent in je werk, hoe beter je presteert.

 

Bekijk ons gratis webinar ‘Hoe onderscheid je jezelf als financieel professional?’

Wil je meer weten over hoe je het verschil maakt als financieel professional? Bekijk dan ons webinar ‘Hoe onderscheid je jezelf als financieel professional?’. Tijdens dit webinar spraken we met opleiders, werknemers én werkgevers over de verschillende manieren om je als financieel professional te onderscheiden op de arbeidsmarkt.

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur