Effectief studeren vanuit huis: zo doe je dat

Een ongebruikelijke situatie: in het hele land zijn fysieke lessen en trainingen komen te vervallen in verband met het coronavirus. Gelukkig wordt er hard gewerkt aan alternatieven om vanuit huis verder te kunnen gaan met je studie. We begrijpen heel goed dat thuis studeren best een uitdaging kan zijn wanneer je dit niet gewend bent. Daarom geven we je 5 tips om ook thuis het beste uit jezelf te halen.
 

1. Zorg voor een rustige omgeving

Wanneer je alleen thuis bent, is het waarschijnlijk niet zo moeilijk om een rustige werkplek te creëren. Zijn er meer mensen thuis, dan is dit een ander verhaal. In de ideale situatie kun je studeren in een afgesloten ruimte, maar die mogelijkheid heb je niet altijd. Zorg dan dat je je op andere manieren kunt afsluiten, bijvoorbeeld door middel van oordopjes of een noise cancelling koptelefoon. Zorg daarnaast voor zo min mogelijk afleidende factoren. Zet je telefoon bijvoorbeeld op stil of leg hem weg zolang je aan het studeren bent.
 

2. Werk digitaal samen

Dat je vanuit huis moet studeren betekent niet dat je er alleen voor staat. Zoek een manier om in contact te blijven met je docent en medestudenten, bijvoorbeeld per mail, Skype of een digitale leeromgeving. Zo kun je ook vanuit huis vragen stellen, elkaar helpen of de lesstof bespreken.
 

3. Stel doelen

Zorg voor een duidelijke planning en stel doelen aan wat je per dag wilt bereiken, zoals het aantal hoofdstukken dat je wilt behandelen. Een doel geeft houvast, wat ervoor zorgt dat je weet wat je moet doen en dit ook makkelijker vol kunt houden. Zorg wel dat je doelen reëel zijn. Vraag je te veel van jezelf? Dan kan dit demotiverend werken als blijkt dat je doel niet gehaald is. Het is beter om meerdere kleine doelen te stellen en meer op te pakken als je tijd over hebt.
 

4. Besteed je studietijd echt aan je studie

Huishoudelijke klusjes kunnen echt wel even wachten. Het is verleidelijk om even snel een klusje, zoals de was, op te pakken wanneer je thuis bent. Maar dit gaat ten koste van je productiviteit. Bedenk je dat je deze klusjes ook niet had kunnen doen als je gewoon klassikaal les had gehad. Reserveer daarom vaste tijden voor je studie en houd je hieraan om het beste uit jezelf te kunnen halen.
 

5. Vergeet niet te pauzeren

Een valkuil van thuis werken of studeren is dat je de pauze vergeet. Normaal zijn hier vaste momenten voor, maar die verlies je makkelijk uit het oog wanneer je alleen studeert. Toch is het van belang dat je ook wanneer je thuis werkt af en toe wegloopt van je scherm of boeken om wat te eten of even je benen te strekken. Zo kun je daarna weer met nieuwe concentratie verder.
 

Markus Verbeek Praehep werkt aan Virtual Classrooms

Ook bij Markus Verbeek Praehep werken we hard aan mogelijkheden om onze lessen online door te laten gaan. Dit doen we onder andere door middel van Virtual Classrooms. De eerste groepen Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) hebben inmiddels les gehad in zo’n virtueel klaslokaal. Op korte termijn zullen er meer opleidingen volgen. Wil je op de hoogte gehouden worden over onze Virtual Classrooms en andere ontwikkelingen? Volg ons dan op LinkedIn.

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur