Duurzaamheid in accountancy – MVO verslaggeving

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema, ook binnen de accountancy. Welke ontwikkelingen hebben er de afgelopen tijd op dit gebied plaatsgevonden? En wat kun je zelf doen om de CO2-voetafdruk van je onderneming te verkleinen? Fou-Khan Tsang RA vertelt je alles over Duurzaamheid en MVO verslaggeving.
 

Tipping points – Duurzaamheid in de accountancy

“De afgelopen tijd zijn er in de accountancy verschillende tipping points geweest op het gebied van duurzaamheid. Het eerste belangrijke tipping point was de jaarrekening van Shell. De accountant van Shell beschouwt duurzaamheid voor het eerst als een van zijn key audit matters. Hij gaf aan dat Shell weliswaar beweert toe te willen naar een CO2-neutrale toekomst, maar dat dit nog niet in de concrete plannen terug te zien was. Ik vond het best wel stoer dat hij als accountant, Shell zo op de vingers durfde te tikken. Dit heeft natuurlijk gevolgen, want accountants van andere oliemaatschappijen zullen dit voorbeeld nu moeten volgen.
 

MVO verslaggeving – duurzaamheidsinformatie

Het tweede tipping point was dat de Europese Gemeenschap met regelgeving kwam. Die geldt nu voor het beursgenoteerde bedrijf, maar moet uitgebreid worden naar grotere bedrijven plus vrijwillig voor kleinere bedrijven.

Daarbij was het ook heel belangrijk, dat die duurzaamheidsinformatie van assurance moet worden voorzien. Dat is dan ook een volgende stap. Bedrijven kunnen niet meer alleen een mooi verhaal vertellen, maar moeten het eigenlijk ook laten auditen. 
 

Duurzaamheidsverslag

Het laatste tipping point is heel actueel: de CO2-prijs stijgt boven de 50 euro. Dit heeft direct impact op het businessmodel van bedrijven, die CO2-intensief zijn. Met dat soort prijzen wordt het ook relevant voor het maatschappelijk verkeer, dat dit soort informatie in de jaarrekening zit. Als er drie tipping points in drie weken zijn, dan geeft dat mij het idee dat dit beeld gaat verschuiven en dat we als accountancy nu ook aan de bak moeten.
 

Duurzaamheidsemancipatie

Ik denk weleens dat er een soort ‘duurzaamheidsemancipatieprogramma’ moet komen voor accountants. Duurzaamheid wordt nog steeds vaak – onterecht – weggezet als linkse hobby. Ik doe niet aan linkse hobby’s, ik kijk gewoon naar realistische risico’s bij bedrijven. In de komende vijf tot tien jaar zal iedere organisatie geraakt worden door een duurzaamheidsvraagstuk. Dat vraagstuk heeft altijd een financieel component en daar zijn wij als accountants altijd bij betrokken. In het MKB zeggen we altijd heel graag, dat we de trusted advisor zijn van de klant. Dan kan het natuurlijk niet zo zijn dat die trusted advisor zijn mond houdt zodra het over duurzaamheid gaat. Het is gewoon ons vak. Duurzaamheid hoort nu eenmaal bij de financiële risico’s die een onderneming vandaag de dag loopt. 
 

Aan de slag met je CO2-voetafdruk

Wil je als accountantskantoor aan de slag met je CO2-voetafdruk? Dan vind je via Google allemaal kant-en-klare rekenmodellen om je CO2-uitstoot te berekenen. Die modellen zijn helemaal niet ingewikkeld. Als je kunt optellen, aftrekken en vermenigvuldigen, dan kun je er wat mee. Met een paar simpele zoekopdrachten op Google kun je dus al beginnen en weet je hoe je je CO2-voetafdruk kunt berekenen.
 

MVO verslaggeving

Daarnaast moet je ook een aantal zaken uit de administratie distilleren. Denk bijvoorbeeld aan de energierekening, het verbruik van brandstof en hoeveel vliegreizen er zijn gemaakt. Als je al die gegevens hebt, kun je binnen een uur een CO2-voetafdruk van een organisatie berekenen. Het is verstandig om dit ook in de jaarrekening op te nemen, zodat je kunt benchmarken: hoe doet de ene organisatie het ten opzichte van de andere? Dat is wat ondernemers ook graag willen weten. Banken hebben daarnaast ook behoefte aan die informatie, omdat ze hun portefeuilles moeten indelen op basis van CO2-risico’s. Er zijn meerdere redenen om hier nu mee aan de slag te gaan. Zo moeilijk is het niet. Gewoon beetpakken en aan de slag. De Europese regelgeving, die nu op ons afkomt, komt ook heel snel. Die wordt in 2023 al verplicht wat betekent dat je wel moet gaan aanhaken.”
 

Meer weten over de ontwikkelingen in accountancy?

Fou-Khan Tsang RA was ook te gast in ons webinar ’’De Accountant van 2025’’. Hierin sprak hij samen met  Pieter de Kok RA over de ontwikkelingen in het accountantsberoep op de middellange termijn. Heb je het webinar gemist? Dan kun je het nu gratis terugkijken. Bekijk het webinar hier. Naar aanleiding van dit webinar hebben wij ook een uitgebreid interview met Fou-Khan Tsang opgenomen, waar bovenstaand artikel op gebaseerd is. Ben je benieuwd naar wat er nog meer ter sprake kwam? Bekijk dan hier het complete interview.

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur