Column: De nieuwe virtuele realiteit in opleidingsland

Wat ver weg in het oosten begon bleek in een mum van tijd de wereld over te zijn gegaan. Daar is niets virtueels aan, dat is de harde realiteit met enorme consequenties. De wereldeconomie komt piepend en krakend tot stilstand, het openbare leven wordt op veel plaatsen platgelegd en de scholen moeten dicht.

Net als iedereen wordt ook hogeschool Markus Verbeek Praehep geconfronteerd met de adviezen van het RIVM: zo veel mogelijk thuiswerken. Plotseling gaan op een maandag de deuren dicht. Als hogeschool en opleidingsinstituut is dat voor een groot deel van de werknemers nog wel te realiseren, Microsoft Teams lost een hoop op. Het snel kunnen verzorgen van de opleidingstrajecten op afstand is van een andere orde. De centrale vragen zijn: Hoe zorgen we er in deze situatie voor dat we zo snel mogelijk onze dienstverlening naar onze klanten kunnen voortzetten? En hoe snel is dat op een kwalitatief goed niveau te realiseren? Crisisoverleg is gewenst. Hoe doe je dit in een organisatie met duizenden actieve studenten en honderden freelance docenten?

Een flinke uitdaging, maar wat er dan aan krachten vrijkomt is prachtig om te zien. Daadkracht, saamhorigheid, inventiviteit, inzet en innovatieve ideeën vechten om voorrang. Binnen één dag heeft de concerndirectie samen met de stafafdelingen een plan uitgewerkt om volop voor de oplossing te gaan. Vanaf de volgende dag zijn collega’s zowel overdag als ‘s avonds 7 dagen per week beschikbaar. Het plan wordt uitgerold en er komt ondanks de netelige situatie plotseling een enorme berg positieve energie vrij. Het maakt me enorm trots om deel uit te maken van zo’n vitale organisatie met bevlogen, toegewijde collega’s. Ook in de samenleving zien we soortgelijke bewegingen. That’s the spirit!

De ervaring en ICT-kennis is gebundeld. Natuurlijk, we kenden klassikaal onderwijs, maar dat is geen optie. E-learning is een alternatief, maar ook dat heeft zijn beperkingen. Via Skype, Zoom of Teams zou je het een en ander kunnen doen, maar dat haalt het in onze ogen niet bij de mogelijkheden van echte virtual classrooms. Je zit in een echte, weliswaar virtuele klas. Je ziet de foto’s en namen van de deelnemers langs de rand van je scherm. Je kunt via de chat communiceren en de docent kan je de microfoon geven. Je kunt er samen in werken en in subgroepen overleggen of polls invoegen. Ook kunnen zowel de docenten als de studenten hun scherm delen. Fantastisch om te zien.

In dag-, middag- en avondsessies worden de IT-savvy en onderwijskundige collega’s getraind. Een trainer traint 10 andere trainers die er vervolgens weer ieder 10 trainen. Er wordt een werkgroep samengesteld om de communicatie met de studenten zo gestroomlijnd mogelijk te laten verlopen. Zo gaat het snel en het resultaat mag er zijn.

Natuurlijk zijn er nog steeds uitdagingen, maar omgaan met de nieuwe realiteit vergt nu eenmaal ook improvisatie en flexibiliteit Die realiteit is in opleidingsland duidelijk VIRTUAL!

Frank Bakker, Directeur Markus Verbeek Praehep

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur