Business Intelligence krijgt ‘meer brains’

Business Intelligence (BI) krijgt binnen bedrijven in het financiële vakgebied een steeds grotere rol. Het wordt steeds meer gecombineerd met Artificial Intelligence en Machine Learning. Door deze samensmelting krijgt BI ‘meer brains’. Het is niet een eenvoudige robot die het papier vervangt. Juist door de technologische mogelijkheden is er meer mogelijk met de beschikbare data. Financieel-management.nl benoemt hierbij de meer ‘Advanced’ Business Analytics. Dankzij deze technologie geven complexe dataverzamelingen meer zicht op de toekomst. Inefficiënte processen opsporen en fraudegevallen identificeren lukt steeds beter.
 
Hoe haal je als bedrijf alles uit Business Intelligence? Daarvoor zijn geavanceerde systemen nodig. Je houdt de ontwikkelingen niet bij met eenvoudigweg de Excelsheets en oude programma’s. Steeds meer andere systemen zijn in staat de beschikbare data te verzamelen en ze volgens verschillende wensen te presenteren. Het opvragen van rapportages zal verlopen als een Google-zoekopdracht. Voer een term in en de bijbehorende data komen tevoorschijn. Het platform e-mergo.nl benadrukt hier de toepassingen van de cloud, de betere infrastructuur en de overgang van gecentraliseerde data naar single view data.

De noodzaak van datacratisch werken en datageletterdheid

Al die beschikbaarheid van data en de geavanceerde systemen is erg interessant, maar zonder de juiste kennis komt een bedrijf nog niet ver. Passionned.nl benoemt in het artikel ‘BI & Big data trends’ het datacratisch werken. Dit begrip heeft betrekking op het verbinden van data met het continu verbeteren en Plan-Do-Check-Act. De bedoeling van Business Intelligence is bedrijven inzicht geven in hun data en op basis daarvan tot doelgerichte strategische beslissingen te komen. Om de data te kunnen lezen is datageletterdheid nodig. Dit beantwoordt direct de vraag of BI de mens gaat vervangen. Dat gebeurt niet. Mensen blijven nodig voor het verwerken van data, het ondernemen van actie en het analyseren met intuïtie en empathisch vermogen. Daarnaast is de mens ook nodig om tot creatieve oplossingen te komen, bijvoorbeeld voor vraagstukken die niet een vanzelfsprekend onderdeel zijn van de data, maar waarvoor data wel kunnen worden toegepast.

De essentie van technologische investeringen volgens CIO’s

BI vraagt om optimale training, ondersteuning en inwerkprocessen van datagebruikers. De systemen en infrastructuur zijn zo geavanceerd dat professionele datawetenschappers niet nodig zijn. De gestandaardiseerde datamodellen leiden tot zelfservice-analytics en BI waarmee iedereen analyserapporten kan creëren. Volgens Dutchitchannel.nl leidt dit tot eenvoudige kosteneffectieve analyses, allemaal door de combinatie van kunstmatige intelligentie, Internet of Things, Cloud analytics en BI-platformen. Dutchitchannel.nl benoemt een onderzoek van Gartner waaruit blijkt dat een grote groep CIO’s pleit voor strategische investeringen in technologieën. Door deze aspecten in een stabiele en goed functionerende technische infrastructuur te verwerken, worden analytics en BI essentieel voor bedrijven.

Opleidingsprogramma’s voor betere datadeskundigheid

Opleidingsprogramma’s van Markus Verbeek Praehep helpen je om de technologische en analytische BI-trends bij te benen. Interessante trainingen als Analyzing Data with Power BI, Big Data Fundamentals en Big Data Strategy en Analytics geven je een blik op de huidige en toekomstige wereld van BI. Ben je eenmaal overtuigd van de toepassing van Artificial Intelligence en Machine Learning voor het opsporen van signalen en het oppakken van acties aan de hand van data? Maak jezelf dan BI-specialist met opleidingen als Leergang Big Data, HBO Business Intelligence en Big Data of de Masterclass Business Intelligence & Big Data.

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur