HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie

specialisatie Controlling

HBO Bacheloropleidingen
6 Locaties Door heel Nederland
feb '18 Eerstvolgende startmoment
Zaterdag, Dag, Avond en E-learning Lesmomenten
Bekijk kosten Zie kostenoverzicht
PDF aanvragenDirect inschrijven035 - 760 48 50

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar.:
Ma t/m Do: 08:00 - 18:00 uur
Vrij: 08:00 - 17:00 uur

035 528 0811
Neem contact op
Algemeen

Wil je een carrière als financieel manager, controller of consultant? Dan is deze erkende Bacheloropleiding, gespecialiseerd op controlling, van Markus Verbeek Praehep absoluut iets voor jou! Markus Verbeek Praehep heeft ruim 120 jaar ervaring met het opleiden van financiële professionals. Onder leiding van docenten uit de praktijk word je ook uitstekend opgeleid tot officieel erkend Bachelor of Science (BSc). Met dit officiële getuigschrift toon je aan dat je de specialist bent in bedrijfsadministratie en informatievoorziening, zowel in het MKB als bij grotere organisaties.

Studiefinanciering voor volwassenen

Voor deze HBO Bachelor is het mogelijk om in aanmerking te komen voor studiefinanciering in het kader van levenlanglerenkrediet. Zie Fiscaal Voordeel voor meer informatie.

Studeren zonder passende baan

Onze opleidingen zijn zeer praktijkgericht. Heb je geen (passende) baan, dan kun je toch deelnemen aan deze opleiding. Je loopt een halfjaar stage. Dat kan aan het eind van je studie, waarbij je dit combineert met je afstuderen. Als je eerder stage wilt lopen, is dat ook mogelijk. Heb je dan al wel een baan die past bij het werkveld? Dan is een stage niet meer nodig.

Voor wie?

De Bacheloropleiding SPD Bedrijfsadministratie specialisatie Controlling is bedoeld voor ambitieuze mensen die zich binnen het financieel-economisch werkgebied verder willen ontwikkelen op HBO-niveau. Daarnaast ben je geïnteresseerd in het vakgebied van controlling en wil je je hierin verdiepen.

Aanpak

De opleiding wordt verzorgd door ervaren docenten, die zelf actief zijn in de praktijk. Je zult merken dat zij een ideaal klankbord vormen. Zo kun je praktijksituaties aan hen voorleggen en overleggen over mogelijke oplossingen of benaderingen. Deze pas je vervolgens toe in jouw eigen werksituatie, om dit weer samen met jouw docent te evalueren en mogelijk bij te stellen. Een ideale manier om begeleid jouw kennis en kunde te ontwikkelen. Het programma is overzichtelijk opgebouwd in de vorm van modules. Door deze modulaire opbouw kun je jouw opleiding flexibel indelen. Je zult merken dat het behalen van een HBO Bachelorgraad daardoor prima te combineren is met jouw baan. In deze opleiding word je uitgebreid voorbereid op je examens. In de bijeenkomsten van Markus Verbeek Praehep hebben oefenvragen ter voorbereiding op het examen een belangrijke rol. Vanuit onze jarenlange ervaring als financieel opleider bieden wij daarom extra examentrainingen aan. Deze zijn speciaal ingericht met diverse oefentechnieken. Daardoor maak je met nog meer vertrouwen het examen. Zie het programma voor de inhoud van deze opleiding.

Toelatingsvoorwaarden

Je kunt aan de HBO Bacheloropleiding deelnemen met een diploma HAVO, VWO of volledig MBO. Ben je niet in het bezit van een van deze diploma’s en ben je minimaal 21 jaar? Dan kun je instromen op basis van de 21+ regeling van Markus Verbeek Praehep. Als je het diploma Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) al hebt, dan doorloop je een verkort programma. Zie Toelichting HBO Bacheloropleidingen voor meer informatie.

Test hier je boekhoudkundige kennis. Als je score hoger is dan 80% is je voorkennis voldoende. Er wordt vanuit gegaan dat je beschikt over deze voorkennis wanneer je start met de inleidende module MBA Bedrijfsadministratie in fase 1. Als dat niet het geval is adviseren wij je om de opleiding van 2 dagen "Inleiding Boekhouden voor MBA" te volgen.

Doorstuderen naar Master

Na het behalen van je getuigschrift kun je direct doorstromen in de Masteropleiding Finance & Control van onze businesspartner NCOI University of Business Studies. Daarnaast kun je doorstuderen naar enkele interessante Post Bachelors, zoals bijvoorbeeld de Post Bachelor Financial Control of Post Bachelor Business Control.

Programma

Programma

Je gaat tijdens deze opleiding aan de slag met de volgende modules:

Fase 1

 • MBA Bedrijfsadministratie [DE] 8 EC
 • MBA Belastingwetgeving [DE] 8 EC
 • MBA Financiering [DE] 8 EC
 • MBA Kostencalculatie [DE] 8 EC
 • Algemene economie [DE] 8 EC
 • Statistiek en onderzoek [MO] 8 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 12 EC

Fase 2

 • Jaarrekening [DE] 10 EC
 • Financial accounting 1 [DE] 8 EC
 • SPD Consolidatie [SE] 8 EC
 • Recht [DE] 12 EC
 • Strategie, leiderschap en organisatie 1 [DE] 8 EC
 • Internal control & accounting information systems 1 [DE] 8 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 6 EC

Fase 3

 • Management accounting & control 2 [DE] 8 EC
 • Internal control & accounting information systems 2 [MO] 8 EC
 • Belastingrecht 2 [MO] 8 EC
 • Corporate finance [DE] 12 EC
 • Adviesvaardigheden [MO] 12 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 12 EC

Specialisatie Controlling

 • SPD Corporate governance en compliance [MO] 8 EC
 • SPD Internal auditing [MO] 8 EC
 • SPD Business control [SE] 8 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 16 EC
 • Afstudeeropdracht 20 EC

Deze opleiding kun je zowel overdag of ’s avonds op diverse locaties volgen. Afhankelijk van je keuze is het mogelijk dat je soms enkele bijeenkomsten volgt op een andere dag of avond. Het bijeenkomstenoverzicht wordt ruim op tijd bekendgemaakt.

Examens

De examens zijn een combinatie van digitale examens [DE], praktijkgerichte schriftelijke examens [SE], moduleopdrachten [MO] en een praktijkportfolio [PF]. In het programma zie je hoe ieder onderdeel wordt afgerond. Een aantal examens leg je af bij de Nederlandse Associatie voor Examinering. Bij een voldoende afronding van deze Associatie-onderdelen ontvang je het officiële diploma ‘Moderne Bedrijfsadministratie (MBA)’ van de Nederlandse Associatie voor Examinering.

Getuigschrift

Deze opleiding wordt verzorgd door Hogeschool Markus Verbeek Praehep. Je behaalt met deze opleiding een erkend diploma. Je ontvangt namelijk het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie’ met de specialisatie Controlling als extra aantekening. Daarnaast mag je de graad BSc (Bachelor of Science) voeren. Het programma is officieel geaccrediteerd door de NVAO. Dit garandeert je dat de opleiding voldoet aan alle kwaliteitseisen, perfect aansluit bij de arbeidsmarkt en internationaal erkend is. Hogeschool Markus Verbeek Praehep is bevoegd om graden te verlenen in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek).

Planning

Studeren op afstand

Zie Studeren op Afstand voor meer informatie.

Inschrijven

Je kunt je op verschillende manieren inschrijven voor deze opleiding:

 • Ineens voor de gehele opleiding (voordeligste variant)
 • Door inschrijving via deelopleidingen. Zo is de opleiding Praktijkopleiding Assistent-Controller gelijk aan de Propedeutische fase
 • Per module. Dit is minder voordelig, maar biedt veel flexibiliteit

Indien het startmoment niet voldoet aan uw wensen, verwijzen wij u graag naar de moduleplanner. Hier krijgt u, na selectie van de gewenste opleiding, op een overzichtelijke wijze te zien welke onderliggende modules op welk moment en waar te volgen zijn.

Opleidingsdata en locaties (inschrijven is mogelijk voor al deze momenten)

De door u gekozen opleiding/training heeft verschillende startmomenten. Kies hier de maand waarin u wilt starten.
Bij MVP kunt u kiezen uit 4 verschillende studievarianten. Er is dus altijd een variant die bij u past. U kunt kiezen voor de dagopleiding, de zaterdagopleiding, de avondopleiding of e-Learning (thuisstudie). Kies hier welke variant u wilt volgen.
MVP is een landelijk opleidingsinstituut en kent een zeer groot aantal opleidingsplaatsen. Er is er dus altijd een opleiding bij u in de buurt. Kies hier de gewenste locatie voor uw opleiding/training.
Kostenspecificatie

Kosten

Studiekosten: dossiervorming € 200,-
Studiekosten: cursusgeld € 14.980,-
Studiekosten: examenkosten € 3.876,-
Studiekosten: praktijkprogramma € 1.980,-
Overige kosten: studiemateriaal € 2.590,-
Overige kosten: arrangementen (Food & Beverage) € 2.277,50
Overige kosten: reprorechten € 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW) € 25.918,50

Kosten

Propedeuse:

Dossiervorming: € 200,- (eenmalig)
Cursusgeld: € 3.990,-
Studiemateriaal: € 800,-
Examenkosten: € 189,- (per MBA module)
€ 195,- (per module voor overige examens en moduleopdrachten)
Praktijkprogramma: € 990,-
NGO/ENS-examens: zie www.hbospd.nl
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.
 
Hoofdfase:

Cursusgeld: € 10.990,-
Studiemateriaal: € 1.790,-
Examenkosten: € 195,- (per examen)
Praktijkprogramma: € 990,-
NGO/ENS-examens: zie www.hbospd.nl
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Reprorechten: € 15,-

Je kunt deze opleiding ook in 5, 20 of 60 termijnen betalen. Deze laatste optie is enkel van toepassing voor particulieren. Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten

Markus Verbeek Praehep regelt voor je een arrangement, bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen we naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, HBO Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21 % btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er bovenop de prijs exclusief btw 10% opslag. Dat betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding zelf? Dat geldt de opslag van 10% niet.

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Reprorechten, hand-outs en trainingsmateriaal

Bij deze opleiding brengt Markus Verbeek Praehep de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Je betaalt meestal eenmalig € 15,- (excl. btw). Volg je een vaardigheidstraining? Dan betaal je eenmalig € 30,- (excl. btw) voor het studiemateriaal en eventueel extra kosten voor de aanvullende literatuur.

Module-overzicht

Een gehele opleiding in één keer doen of opdelen in modules?

Bij Markus Verbeek Preahep kun je bij veel opleidingen kiezen om je modulair in te schrijven in plaats van direct voor de hele opleiding. Direct inschrijven is voordeliger maar misschien geef je toch de voorkeur aan modulair studeren.

Gehele Opleiding

 • Gemiddeld 17% voordeliger
 • De volledige opleiding van A tot Z
 • Betalen in termijnen

Modulair

 • Maximale flexibiliteit
 • Je bepaalt zelf je tempo
 • Prijzen kunnen stijgen

Open Dag

Wil je meer weten over de werkwijze van Markus Verbeek Praehep of wil je persoonlijk studieadvies? Meld je dan aan voor een van onze open dagen in Utrecht of Amsterdam en kom in gesprek met een van onze opleidingsadviseurs.

Aanmelden

LIEVER OP JE GEMAK NAAR ONS AANBOD KIJKEN?

De nieuwe studiegids voor financiele professionals met opleidingen op alle niveaus

studiegids aanvragen

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar.

035 528 0811
Stuur ons een mail

Ma t/m do van 08.00 - 18.00 uur
Vr van 08.00 - 17.00 uur

Onze website maakt gebruik van cookies.