Hoe word ik accountant

Nederland kent ruim 20.000 geregistreerde accountants, maar dat is niet genoeg. Er is namelijk een groot tekort aan goed opgeleide accountants en dat...

Lees meer

Nederland kent ruim 20.000 geregistreerde accountants, maar dat is niet genoeg. Er is namelijk een groot tekort aan goed opgeleide accountants en dat zal de komende jaren ook zo blijven. Dit is dus het...

Lees meer

Nederland kent ruim 20.000 geregistreerde accountants, maar dat is niet genoeg. Er is namelijk een groot tekort aan goed opgeleide accountants en dat zal de komende jaren ook zo blijven. Dit is dus het juiste moment om je te laten opleiden tot AA of...

Lees meer

Hoe word ik accountant: 24 opleidingen

HBO Bacheloropleiding (1) Een HBO Bacheloropleiding is een wettelijk geaccrediteerde opleiding die opleidt tot de officiële Bachelorgraad. De opleiding heeft een nominale duur van 4 tot 6 jaar. Een Bacheloropleiding omvat 240 EC (studiepunten). 1 EC is gelijk aan 28 studiebelastingsuren.

NVAO-geaccrediteerd
Langer dan 36 maanden HBO Bacheloropleiding NVAO-geaccrediteerd

Post Bachelor (3) Een Post Bachelor is een programma gericht op het verdiepen en/of verbreden van je kennis en vaardigheden. Het niveau van een Post Bachelor zit tussen HBO- en beginnend Masterniveau in. De duur van programma varieert tussen de 3 en 12 maanden.

HBO Programma (1) Een HBO-programma is opgebouwd uit een of meerdere modules van een erkende HBO-opleiding. Met een HBO-programma verdiep en/of verbreed je je kennis over een bepaald onderwerp, thema of vakgebied op HBO-niveau. Na het afronden van een HBO-programma kun je mogelijk vrijstelling ontvangen om verder te studeren in een volledige, erkende HBO-opleiding.

HBO Associate Degree (1) Een HBO Associate degree is een wettelijk geaccrediteerde opleiding. Met een HBO Associate degree kun je in 2 jaar een volledig HBO-programma afsluiten met de graad Associate degree (Ad). Na afronding van de opleiding kun je mogelijk vrijstelling ontvangen en verder studeren in een HBO Bacheloropleiding.

NVAO-geaccrediteerd
24 maanden HBO Associate Degree NVAO-geaccrediteerd

Praktijkopleiding AA en Stagebureau (9) Aankomend accountant? Bij ons kun je naast de theoretische opleiding de Praktijkopleiding AA – MKB volgen. Deze duurt nominaal 3 jaar. Beide opleidingen afgerond? Dan mag je je inschrijven als Accountant. Dat kan met een afgeronde HBO Bachelor Accountancy. Als dit niet de Bacheloropleiding Accountancy is, moet je met een schakel- of deficiëntieprogramma minstens de examens in de kernvakgebieden Audit & Assurance, Bestuurlijke Informatieverzorging en Externe Verslaggeving hebben behaald.

NVAO-geaccrediteerd
Langer dan 36 maanden Praktijkopleiding AA en Stagebureau

Vakopleiding Branche-erkend Associatie (2) De Nederlandse Associatie voor Examinering is al ruim 75 jaar een van de grootste onafhankelijke exameninstituten in Nederland met als doel: optimale borging van diploma’s en certificaten ten behoeve van een goed functionerende arbeidsmarkt. De opleidingen hieronder leiden op voor examens van de Associatie waarmee een Associatie diploma te behalen valt.

NVAO-geaccrediteerd
12 maanden Vakopleiding Branche-erkend Associatie
NVAO-geaccrediteerd
12 maanden Vakopleiding Branche-erkend Associatie

Schakelprogramma (6) De onderstaande schakelprogramma’s volg je wanneer je een HBO Bacheloropleiding hebt afgerond en toegelaten wilt worden tot de opleiding Post HBO AA Accountancy – MKB. De CEA en de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) hebben voor deze opleiding strikte vooropleidingseisen vastgesteld. Heb je geen afgeronde HBO Bachelor Accountancy? Dan volg je eerst een van de onderstaande schakelprogramma’s. De duur van deze opleidingen is afhankelijk van je vooropleiding.

MBO-programma (1) Een MBO-programma is opgebouwd uit meerdere modules van een erkende MBO-opleiding. Met een MBO-programma verdiep of verbreed je je kennis over een bepaald onderwerp, thema of vakgebied op MBO-niveau. Na het afronden van een MBO-programma kun je mogelijk vrijstelling ontvangen om verder te studeren in een volledige MBO-opleiding.

Nederland kent ruim 20.000 geregistreerde accountants, maar dat is niet genoeg. Er is namelijk een groot tekort aan goed opgeleide accountants en dat zal de komende jaren ook zo blijven. Dit is dus het juiste moment om je te laten opleiden tot AA of RA accountant. Ben jij op zoek naar een opleiding op dit gebied? Dan zit je goed bij Markus Verbeek Praehep. Wij bieden namelijk de gehele leerlijn voor accountants. Maar hoe word je accountant, welke stappen moet je volgen en wanneer mag je jezelf AA of RA noemen? We leggen het je uit.

Wettelijk beschermde titels AA en RA

De accountant heeft vanwege zijn of haar verantwoordelijke rol in de maatschappij een wettelijk beschermde titel (AA en RA). De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) beschermt beide accountantstitels en bevordert een goede beroepsuitoefening. De titel AA staat voor Accountant Administratieconsulent en de titel RA voor Registeraccountant. Pas als je de juiste opleiding succesvol hebt doorlopen, kun je je inschrijven in het register van de NBA en mag je de titel AA of RA dragen.

Opleidingen tot AA accountant

Wil jij je laten opleiden tot AA accountant? Dat kan op verschillende manieren. De meest gangbare is door eerst de HBO Bachelor Accountancy af te ronden. Daarna kun je doorstuderen in de Post HBO AA Accountancy - MKB. Je mag pas de titel AA voeren als je daarna of tegelijkertijd ook de Praktijkopleiding AA hebt doorlopen. Sinds 2016 is deze praktijkopleiding deels geïntegreerd in de Post HBO AA Accountancy – MKB. Na afronding hiervan mag je je inschrijven in het NBA-register en ben je officieel AA accountant.

Als je niet meteen een HBO Bachelor wilt volgen, kun je ook kiezen voor een tussenstap. Je kunt bijvoorbeeld eerst de HBO Associate degree Accountancy volgen. Dit is de helft van de volledige Bachelor. Bevalt de opleiding en wil je verder studeren, dan kun je moeiteloos instromen in de HBO Bachelor. Ook kun je eerst kiezen voor Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) of het Praktijkdiploma Assistent-Accountant behalen en vanuit hier verder studeren.

Schakelprogramma AA

Heb je niet de HBO Bachelor Accountancy gevolgd of een Bachelor Accountancy die niet alle eindtermen afdekt? Dan kun je na het volgen van een schakelprogramma doorstuderen in de Post HBO Accountancy – MKB, met daarin de Praktijkopleiding AA.

Aan de slag als RA accountant

Als je RA accountant wilt worden, dan kan dat alleen via de universitaire route. Kandidaten die de HBO Bachelor Accountancy bij Markus Verbeek Praehep hebben gevolgd, kunnen in dat geval gebruikmaken van het schakelprogramma van onder meer de UvA en vervolgens de post-academische opleiding tot RA accountant en de praktijkopleiding afronden.

Meer weten?

Heb je vragen over een van onze opleidingen of twijfel je over wat voor jou de beste route is om accountant te worden? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag. Je kunt ze bereiken via 035 – 5 280 811 of vul ons contactformulier in.

Start nu in de Virtual Classroom

Inschrijven is nog steeds mogelijk: Volg je klassikale lessen tijdelijk online via de virtual classroom of via e-learning met switchgarantie.