Hoe word ik accountant

Nederland kent ruim 20.000 geregistreerde accountants, maar dat is niet genoeg. Er is namelijk een groot tekort aan goed opgeleide accountants en dat...

Lees meer..

Nederland kent ruim 20.000 geregistreerde accountants, maar dat is niet genoeg. Er is namelijk een groot tekort aan goed opgeleide accountants en dat zal de komende jaren ook zo blijven. Dit is dus het juiste moment om je te laten opleiden tot AA of RA accountant. Ben jij op zoek naar een opleiding op dit gebied? Dan zit je goed bij Markus Verbeek Praehep. Wij bieden namelijk de gehele leerlijn voor...

Lees meer..

Nederland kent ruim 20.000 geregistreerde accountants, maar dat is niet genoeg. Er is namelijk een groot tekort aan goed opgeleide accountants en dat zal de komende jaren ook zo blijven. Dit is dus het juiste moment om je te laten opleiden tot AA of RA accountant. Ben jij op zoek naar een opleiding op dit gebied? Dan zit je goed bij Markus Verbeek Praehep. Wij bieden namelijk de gehele leerlijn voor accountants. Maar hoe word je accountant, welke stappen moet je volgen en wanneer mag je jezelf AA of RA noemen? We leggen het je uit.

Wettelijk beschermde titels AA en RA

De accountant heeft vanwege...

Lees meer..

Populaire opleidingen in dit vakgebied

Moderne Bedrijfsadministratie (MBA)
12 maanden Vakopleiding Branche-erkend Associatie
HBO Bachelor Accountancy
Langer dan 36 maanden HBO Bacheloropleiding

Hoe word ik accountant: 25 opleidingen

Filters

Filter

HBO Bacheloropleiding (1) Onze HBO Bacheloropleidingen duren ongeveer 3 jaar. Ze bestaan uit 3 fasen en een individuele afstudeerfase. Na afronding van de opleiding ontvang je een Bachelorgetuigschrift en mag je de bijbehorende internationaal erkende Bachelortitel voeren. Om toegelaten te worden tot een HBO Bacheloropleiding heb je minimaal een HAVO- of MBO niveau 4-diploma of ben je minimaal 21 jaar.

NVAO-geaccrediteerd
Langer dan 36 maanden HBO Bacheloropleiding NVAO-geaccrediteerd

Post-Bachelor (3) De duur van onze Post Bacheloropleidingen varieert van 10 maanden tot 2 jaar. Een Post Bacheloropleiding is opgebouwd uit modules. Elke module wordt afgesloten met een moduleopdracht of een examen. Je kunt deelnemen aan een Post Bacheloropleiding als je een vooropleiding op HBO-niveau hebt.

HBO Associate Degree (1) Een Associate Degree heeft een doorlooptijd van ongeveer 2 jaar en is modulair opgebouwd. Je rondt elke module af met een moduleopdracht of examen. Je sluit de totale opleiding af met een wettelijke graad, de Associate Degree. Je kan aan een Associate Degree deelnemen met een HAVO-, VWO- of volledig MBO-diploma, een HBO-propedeuse of als je minimaal 21 jaar bent.

NVAO-geaccrediteerd
24 maanden HBO Associate Degree NVAO-geaccrediteerd

HBO Programma (1) De HBO-programma’s bestaan meerdere modules en duren 3 maanden tot 1 jaar. Bij HBO-programma’s van 3 of 4 modules werk je aan een eindopdracht. Met het diploma van een HBO-programma kan je versneld doorstuderen naar een Bachelorgetuigschrift bij Markus Verbeek Praehep.

MBO (1) Onze MBO-opleidingen op niveau 2, 3 of 4 hebben een studieduur van gemiddeld 6 tot 24 maanden en zijn modulair opgebouwd. Elke module bestaat uit 6 tot 8 bijeenkomsten en wordt afgesloten met een moduleopdracht of een examen. Ook hebben wij diverse korte MBO-programma’s. Hiermee kan je mogelijk vrijstellingen behalen in een MBO-opleiding op niveau 2, 3 of 4.

Praktijkopleiding AA en Stagebureau (9) Aankomend accountant? Bij ons kun je naast de theoretische opleiding de Praktijkopleiding AA – MKB volgen. Deze duurt nominaal 3 jaar. Beide opleidingen afgerond? Dan mag je je inschrijven als Accountant. Dat kan met een afgeronde HBO Bachelor Accountancy. Als dit niet de Bacheloropleiding Accountancy is, moet je met een schakel- of deficiëntieprogramma minstens de examens in de kernvakgebieden Audit & Assurance, Bestuurlijke Informatieverzorging en Externe Verslaggeving hebben behaald.

Vakopleiding Branche-erkend Associatie (3) De Nederlandse Associatie voor Examinering is al ruim 75 jaar een van de grootste onafhankelijke exameninstituten in Nederland met als doel: optimale borging van diploma’s en certificaten ten behoeve van een goed functionerende arbeidsmarkt. De opleidingen hieronder leiden op voor examens van de Associatie waarmee een Associatie diploma te behalen valt.

NVAO-geaccrediteerd
12 maanden Vakopleiding Branche-erkend Associatie
NVAO-geaccrediteerd
12 maanden Vakopleiding Branche-erkend Associatie

Schakelprogramma (6) De onderstaande schakelprogramma’s volg je wanneer je een HBO Bacheloropleiding hebt afgerond en toegelaten wilt worden tot de opleiding Post HBO AA Accountancy – MKB. De CEA en de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) hebben voor deze opleiding strikte vooropleidingseisen vastgesteld. Heb je geen afgeronde HBO Bachelor Accountancy? Dan volg je eerst een van de onderstaande schakelprogramma’s. De duur van deze opleidingen is afhankelijk van je vooropleiding.

Nederland kent ruim 20.000 geregistreerde accountants, maar dat is niet genoeg. Er is namelijk een groot tekort aan goed opgeleide accountants en dat zal de komende jaren ook zo blijven. Dit is dus het juiste moment om je te laten opleiden tot AA of RA accountant. Ben jij op zoek naar een opleiding op dit gebied? Dan zit je goed bij Markus Verbeek Praehep. Wij bieden namelijk de gehele leerlijn voor accountants. Maar hoe word je accountant, welke stappen moet je volgen en wanneer mag je jezelf AA of RA noemen? We leggen het je uit.

Wettelijk beschermde titels AA en RA

De accountant heeft vanwege zijn of haar verantwoordelijke rol in de maatschappij een wettelijk beschermde titel (AA en RA). De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) beschermt beide accountantstitels en bevordert een goede beroepsuitoefening. De titel AA staat voor Accountant Administratieconsulent en de titel RA voor Registeraccountant. Pas als je de juiste opleiding succesvol hebt doorlopen, kun je je inschrijven in het register van de NBA en mag je de titel AA of RA dragen.

Opleidingen tot AA accountant

Wil jij je laten opleiden tot AA accountant? Dat kan op verschillende manieren. De meest gangbare is door eerst de HBO Bachelor Accountancy af te ronden. Daarna kun je doorstuderen in de Post HBO AA Accountancy - MKB. Je mag pas de titel AA voeren als je daarna of tegelijkertijd ook de Praktijkopleiding AA hebt doorlopen. Sinds 2016 is deze praktijkopleiding deels geïntegreerd in de Post HBO AA Accountancy – MKB. Na afronding hiervan mag je je inschrijven in het NBA-register en ben je officieel AA accountant.

Als je niet meteen een HBO Bachelor wilt volgen, kun je ook kiezen voor een tussenstap. Je kunt bijvoorbeeld eerst de HBO Associate degree Accountancy volgen. Dit is de helft van de volledige Bachelor. Bevalt de opleiding en wil je verder studeren, dan kun je moeiteloos instromen in de HBO Bachelor. Ook kun je eerst kiezen voor Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) of het Praktijkdiploma Assistent-Accountant behalen en vanuit hier verder studeren.

Schakelprogramma AA

Heb je niet de HBO Bachelor Accountancy gevolgd of een Bachelor Accountancy die niet alle eindtermen afdekt? Dan kun je na het volgen van een schakelprogramma doorstuderen in de Post HBO Accountancy – MKB, met daarin de Praktijkopleiding AA.

Aan de slag als RA accountant

Als je RA accountant wilt worden, dan kan dat alleen via de universitaire route. Kandidaten die de HBO Bachelor Accountancy bij Markus Verbeek Praehep hebben gevolgd, kunnen in dat geval gebruikmaken van het schakelprogramma van onder meer de UvA en vervolgens de post-academische opleiding tot RA accountant en de praktijkopleiding afronden.

Meer weten?

Heb je vragen over een van onze opleidingen of twijfel je over wat voor jou de beste route is om accountant te worden? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag. Je kunt ze bereiken via 035 – 5 280 811 of vul ons contactformulier in.

Start nu in de Virtual Classroom

Inschrijven is nog steeds mogelijk: Volg je klassikale lessen tijdelijk online via de virtual classroom of via e-learning met switchgarantie.