Hoe word ik accountant

Nederland kent ruim 20.000 geregistreerde accountants, maar dat is niet genoeg. Er is namelijk een groot tekort aan goed opgeleide accountants en dat...

Lees meer

Nederland kent ruim 20.000 geregistreerde accountants, maar dat is niet genoeg. Er is namelijk een groot tekort aan goed opgeleide accountants en dat zal de komende jaren ook zo blijven. Dit is dus het...

Lees meer

Nederland kent ruim 20.000 geregistreerde accountants, maar dat is niet genoeg. Er is namelijk een groot tekort aan goed opgeleide accountants en dat zal de komende jaren ook zo blijven. Dit is dus het juiste moment om je te laten opleiden tot AA of...

Lees meer

Hoe word ik accountant: 23 opleidingen

Alle filters
Niveau
Startmoment
Dag(deel)
STAP - budget
Opleidingsvorm/ leslocatie
Duur
Filters

HBO Bacheloropleiding (1)

Post Bachelor (3)

HBO Programma (1)

HBO Associate Degree (1)

Vakopleiding Branche-erkend Associatie (2)

Schakelprogramma (6)

MBO-programma (1)

Nederland kent ruim 20.000 geregistreerde accountants, maar dat is niet genoeg. Er is namelijk een groot tekort aan goed opgeleide accountants en dat zal de komende jaren ook zo blijven. Dit is dus het juiste moment om je te laten opleiden tot AA of RA accountant. Ben jij op zoek naar een opleiding op dit gebied? Dan zit je goed bij Markus Verbeek Praehep. Wij bieden namelijk de gehele leerlijn voor accountants. Maar hoe word je accountant, welke stappen moet je volgen en wanneer mag je jezelf AA of RA noemen? We leggen het je uit.

Wettelijk beschermde titels AA en RA

De accountant heeft vanwege zijn of haar verantwoordelijke rol in de maatschappij een wettelijk beschermde titel (AA en RA). De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) beschermt beide accountantstitels en bevordert een goede beroepsuitoefening. De titel AA staat voor Accountant Administratieconsulent en de titel RA voor Registeraccountant. Pas als je de juiste opleiding succesvol hebt doorlopen, kun je je inschrijven in het register van de NBA en mag je de titel AA of RA dragen.

Opleidingen tot AA accountant

Wil jij je laten opleiden tot AA accountant? Dat kan op verschillende manieren. De meest gangbare is door eerst de HBO Bachelor Accountancy af te ronden. Daarna kun je doorstuderen in de Post Bachelor AA Accountancy - MKB. Je mag pas de titel AA voeren als je daarna of tegelijkertijd ook de Praktijkopleiding AA hebt doorlopen. Sinds 2016 is deze praktijkopleiding deels geïntegreerd in de Post Bachelor AA Accountancy – MKB. Na afronding hiervan mag je je inschrijven in het NBA-register en ben je officieel AA accountant.

Als je niet meteen een HBO Bachelor wilt volgen, kun je ook kiezen voor een tussenstap. Je kunt bijvoorbeeld eerst de HBO Associate degree Accountancy volgen. Dit is de helft van de volledige Bachelor. Bevalt de opleiding en wil je verder studeren, dan kun je moeiteloos instromen in de HBO Bachelor. Ook kun je eerst kiezen voor Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) of het Praktijkdiploma Assistent-Accountant behalen en vanuit hier verder studeren.

Schakelprogramma AA

Heb je niet de HBO Bachelor Accountancy gevolgd of een Bachelor Accountancy die niet alle eindtermen afdekt? Dan kun je na het volgen van een schakelprogramma doorstuderen in de Post Bachelor Accountancy – MKB, met daarin de Praktijkopleiding AA.

Aan de slag als RA accountant

Als je RA accountant wilt worden, dan kan dat alleen via de universitaire route. Kandidaten die de HBO Bachelor Accountancy bij Markus Verbeek Praehep hebben gevolgd, kunnen in dat geval gebruikmaken van het schakelprogramma van onder meer de UvA en vervolgens de post-academische opleiding tot RA accountant en de praktijkopleiding afronden.

Meer weten?

Heb je vragen over een van onze opleidingen of twijfel je over wat voor jou de beste route is om accountant te worden? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag. Je kunt ze bereiken via 035 – 5 280 811 of vul ons contactformulier in.